Hry a aktivity na záhradu: zabavte deti, ktoré SA NUDIA...!

Redakcia | 13. august 2017
Hry a aktivity na záhradu: zabavte deti, ktoré SA NUDIA...!

Keď sa deti nasýtia hojdania, skrývania, kúpania a stavania hradov z piesku, môžete sa spolu s nimi zahrať v záhradke aj inak. Možno sa inšpirujete nasledujúcimi nápadmi.

Privítajte s deťmi v záhrade slnko

Ide o zaujímavú aktivitu, ako spolu s dieťaťom v záhrade zobudiť slnko. Keď s deťmi ráno vstanete, musí byť ešte tma.

Nájdite si miesto, odkiaľ je dobrý výhľad na oblohu. Najskôr sa zableskne v nežnej ružovej, potom bude svetlo čoraz intenzívnejšie: nádherný pohľad!

Privítajte vychádzajúce slnko pesničkou. A potom – šup – ešte raz do perín a pospať si až do zazvonenia budíka.

Prečítajte si: Pomáhajú vám deti v záhrade?

Vytvorte s deťmi malé chodníčky v záhrade

Vytvorte vo vašej záhradke točivý chodníček a posypte ho všetkými možnými materiálmi: pieskom, štrkom, mulčovaciou kôrou, slamou, čerstvo pokosenou trávou, záhradníckou zeminou atď.

Viete aké vzrušujúce je prechádzať sa po takomto zaujímavom chodníčku so zatvorenými očami a bosými nohami?

Nudí sa vaše dieťa?

Hry s vodou deti milujú

Láka vás zelenajúca sa tráva v záhrade na vyzutie topánok a chôdzu naboso po letnom poraste? Tak neváhajte a urobte to. Spolu s deťmi.

Vo vlastnej záhrade po zarosenom trávniku je táto aktivita vhodným štartom do každého dňa. Alebo postavte do kruhu niekoľko vedier vody.

Naplňte ich striedavo teplou a studenou vodou. Potom stúpajte bosými nohami z vedra do vedra. Stimul medzi studeným a teplým vám i deťom dodá energiu a preberie vás k životu.

Zahrajte si bedminton

Ďalšia dobrá hra, ktorú môže rodina hrať v záhrade, je bedminton. Potrebujete na to ale pomerne veľkú záhradu alebo väčší priestor pred domom.

Potom stačí kúpiť iba rakety a  košík. Namiesto siete môžete natiahnuť medzi dva stromy šnúru na bielizeň. Utvorte tímy a môžete začať hrať. Veľa zábavy pre celú rodinu!

Máte v záhrade veľa stromov? Zahrajte si hru Nájdi svoj strom

Hru je vhodné hrať v záhrade, kde sa nachádza väčšie množstvo stromov. Hra sa hrá vo dvojici, pričom jeden z dvojice si zaviaže oči a druhý ho vedie ľubovoľnou (i zamotanou) cestou k nejakému stromu.

Sprievodca sa musí o svojho „slepca“ dobre starať a cesta musí byť preňho bezpečná a príjemná. Strom „slepý“ poriadne hmatom preskúma tak, aby bol schopný ho potom poznať.

Potom ho sprievodca stále so šatkou na očiach vráti na pôvodné miesto, nevidiaci si dá dolu šatku a snaží sa nájsť strom, pri ktorom bol. Úlohy sa potom vymenia.

Prečítajte si: Detské ihriská vo vlastnej réžii: Vytvorme deťom priestor na hru. Pri dome, v záhrade, vo dvore...

V záhrade maľujeme prírodnými farbami

Deti sa pokúšajú nakresliť obrázok prírodnými farbami (hlina, lístie, tráva...) Ak nechcú maľovať, môžu sa pokúsiť získať z prírody čo najviac odtieňov farieb – vytvoriť tzv. prírodnú paletu. Na príjemnom mieste (alebo napr. pri desiate atď.) môžeme vymyslieť jednotlivým obrázkom názvy a vytvoriť si výstavku.

Tipy pre detské hry

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: