Hráme sa s hračkami: Aké vybrať v akom veku?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 28. marec 2019
Hráme sa s hračkami: Aké vybrať v akom veku?

Nie sú hračky ako hračky. Hoci vy máte so svojím partnerom v pamäti (a možno aj kdesi v skrini) uchované hračky, s ktorými ste preplávali detstvom, dnes vďaka technickému pokroku sú mnohé hračky oveľa nápadnejšie a rafinovanejšie.

Svetielkujú, vydávajú zvuky, melódie i samotné piesne. Bábiky dokážu plakať, smiať sa, dokonca sa aj vycikať. Autá nielen jazdia, ale aj lietajú, pristávajú, rozprávajú, ba dokonca aj strieľajú…

K deťom hračky jednoznačne patria

Sprostredkúvajú im spojenie medzi svetom a ich vnútorným prežívaním. Aj deti v najchudobnejších kútoch sveta, hoci nemajú o dnešných moderných hračkách ani potuchy, si vyrábajú vlastné hračky z dreva, blata a vyhrajú sa s nimi rovnako dobre ako ich rovesníci v „západnom“ svete s „dokonalými“ hračkami. Je to tak, najprirodzenejší spôsob učenia sa pre dieťa je učiť sa hrou. Hra a učenie nie sú pre deti v protiklade. Práve naopak. A na to veľmi dobre poslúžia hračky.

Aké hračky sú pre deti vhodné 

Každý vek má aj v tomto smere iné požiadavky a je na rodičoch, aby ich poznali a podľa toho vyberali svojim drobcom tie správne hračky, ktoré ich posunú vpred (a neskončia zničené kdesi v kúte).

Viete, ktoré hračky sú ideálne pre vášho drobčeka, ktorý ešte len spoznáva svet?

Hračky pre deti vo veku do 6 mesiacov

  • pohybujúce sa hračky – pútajú pozornosť dieťaťa, mali by byť dostatočne veľké a umiestnené blízko, aby ich dobre videlo. Striedajte ich po niekoľkých dňoch.
  • hračky, ktoré sa dajú stlačiť alebo cmúľať – krúžky, gumené hračky s výčnelkami, ľahko umývateľné
  • mäkké hračky – plyšáky oblého tvaru a z príjemného materiálu s výraznými farbami
  • penové loptičky
  • hrkálky, zvončeky, píšťalky...

 

Hračky pre deti vo veku 7 – 12 mesiacov

  • hrkálky – dajte ich do blízkosti dieťaťa, keď ho kŕmite, obliekate...
  • knihy – umývateľné, plastové, alebo látkové – pestré, s oblými hranami
  • pohyblivé hračky – autá, traktory, zvieratká – na kolieskach, prípadne aj so šnúrkou/paličkou, ktoré sa dajú ťahať, tlačiť, posúvať...
  • lopty – veľké/malé, jednofarebné/viacfarebné, hladké/s drsným povrchom....
  • veľké mäkké kocky – na stavanie, hádzanie
  • plyšové hračky
  • duté a plávajúce hračky – poháre, vedierka, ľahké kačičky, loďky... určené na hry s vodou a pri/vo vode

Hračky pre deti vo veku 12 – 18 mesiacov

  • zvukové hračky – ktoré pri pohybe zazvonia, vydávajú melódiu
  • vkladačky – obrázkové dosky s možnosťou doplniť chýbajúce obrázky zvieratiek, vecí, kvetov vložením do výrezu
  • knihy – z rozličných materiálov, s možnosťou vkladať, stláčať...
  • vozíčky, autá... – z rôznych materiálov, s možnosťou spájať, odpájať...
  • pastelky – na prvé pokusy kresliť
  • hračky, ktoré do seba zapadajú – môžu sa rozložiť, pospájať, zasunúť, postaviť od najmenšieho po najväčšie
  • pospájané hračky – krúžky, kužele a iné tvary podporujúce šikovnosť, manipulačnú zručnosť a priestorovú vizualizáciu
  • hračky, ktoré sa ťahajú alebo tlačia – s možnosťou nakladať na ne napr. kocky

Viete o tom, že hračky, ktoré vydávajú zvuky, dávajú dieťaťu pocit ovládania a podporujú vývin jeho manipulačných schopností a koordinácie?

Kritériá pre výber hračky

Hračky nemusia byť drahé, ani komplikované. Často sa stáva, že rodičia, starí rodičia či iní príbuzní kúpia dieťaťu hračku, ktorá je síce vychytená, moderná a aj patrične drahá, no, čuduj sa svete, dieťa vôbec nezaujme.

Sklamaní darcovia nechápu: „Kde sme urobili chybu?“ Deti potrebujú vo svojom vývoji rôzne stimuly a výber hračiek by mal odrážať tieto potreby. Ak vyberáme pre drobca hračku, mala by byť najmä bezpečná, na pohľad príjemná a mala by dieťa stimulovať.

Predovšetkým by však mala zodpovedať jeho veku. Ak je neprimeraná, príliš zložitá, dieťa nebude vedieť, ako sa s ňou má hrať a nebude mať z nej radosť. Pre dojčatá sú vhodné hračky, ktoré stimulujú všetkých päť zmyslov. Dieťa by mali zaujať farbou, materiálom, aj tvarom. Hračku, ktorej sa dieťa bojí, je dobré na istý čas odložiť a neskôr vyskúšať, či si k nej dieťa nájde cestu alebo nie.

Imaginárna hra  

Už pred prvými narodeninami je dieťa schopné hrať sa imaginárne. Čo to znamená? Napr. zažili ste už, ako sa vaša malá dcérka pokúša nakŕmiť bábiku? Alebo ju učesať? Prípadne dvíha jej ručičku, aby ukázala, aká veľká vyrastie?

Alebo ste s úžasom pozerali, ako váš synček vzal škatuľu od topánok a hral sa s ňou, akoby bola auto? Tomuto sa hovorí imaginárna hra. Ak sa dieťa dokáže takto hrať, môžete byť spokojní. Tento jav je veľmi dôležitým medzníkom. Odborne povedané, vášmu dieťaťu sa rozvíja fantázia, vnútorné myslenie, prežívanie. Čím viac a zaujímavejšie sa takto dieťa hrá, tým lepšie.

Naopak, ak máte pocit, že imaginárna hra u vášho drobca nefunguje, povzbudzujte ho k tomu a ponúkajte mu stále nové možnosti, ktoré ju naštartujú. 

Hračka je majetkom dieťaťa. Učte ho starať sa o ňu, odložiť na svoje miesto.

Najlepšia hračka je...

Mnohí rodičia si bezpečnosť hračky všímajú pri jej kúpe, avšak zabúdajú na to po čase, keď už dieťa hračku používa. Pádmi, násilnou manipuláciou sa môže hračka poškodiť. Preto je dôležité kontrolovať, či je hračka celá, či nechýbajú niektoré jej časti (a nepovaľujú sa kdesi v kúte izby a „lákajú“ malé dojča k obliznutiu, nahryznutiu, nebodaj prehltnutiu...).

Ak je hračka poškodená, neopraviteľná a je zjavné, že dieťa by si pri hre s ňou mohlo ublížiť, je potrebné bez milosti ju vyradiť. Hoci..., v známej filmovej rozprávke TOY STORY 2 (Príbeh hračiek 2) sa rozpráva o tom, ako sa práve toho hračky boja...

Že raz, keď „zostarnú“ a budú nepotrebné, skončia kdesi v koši. No ako nakoniec svorne priznávajú – vidieť dieťa rásť a zažiť jeho radosť, keď sa spolu hrajú, nič na svete nenahradí... Nezabúdajte na to ani vy, milí rodičia! Apropo, a ešte niečo, viete o tom, že najlepšou a najkrajšou hračkou pre dieťa je jeho rodič

Tip MAMA a ja

Ak máte doma hračiek vyše hlavy a blížia sa Vianoce či sviatok vášho dieťaťa, vysvetlite príbuzným, aby nekupovali hračky, ktoré poslúžia len na chvíľu, prípadne ich už máte, ale radšej ich požiadajte, aby kúpili hračku, ktorú momentálne k hre s dieťaťom potrebujete, príp. aby hračky zbytočne nekupovali a ich výber nechali na vás.

Hra v živote najmenších
Prečítajte si tiež:

Hra v živote najmenších

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: