Gastroezofageálny reflux (GER) u detí

Redakcia | 19. január 2021
Gastroezofageálny reflux (GER) u detí

Väčšina dojčiat občas po jedle grcká. V odborných prameňoch sa uvádza, že pokiaľ dojča do jedného roka grcká po pití mliečko, ktorého množstvo je menšie ako jedna čajová lyžička, je to úplne bežné.

Aké sú najčastejšie príznaky refluxu u dojčiat a detí?

  • vracanie po jedle
  • pálenie záhy, plynatosť, bolesť bruška
  • podráždenie dieťaťa
  • problémy s jedlom
  • zakuckávanie sa a časté čkanie, zachrípnutý hlas
  • neprospievanie
  • opakované zápaly priedušiek a pľúc

Tieto príznaky sa zvyčajne nevyskytujú všetky naraz u jedného dieťaťa.

Kedy je grckanie v norme?

GER sa vyskytuje u 40 % detí do štyroch mesiacov. V odborných prameňoch sa uvádza, že pokiaľ dojča do jedného roka grcká po pití mliečko, ktorého množstvo je menšie ako jedna čajová lyžička, je to úplne bežné.

Ak vaše bábätko grcká viac, poraďte sa s vaším pediatrom. Pokiaľ dieťa normálne prospieva, neprijímajú sa v prvom roku iné opatrenia okrem polohovania a potrebného času na odgrgnutie.

TIP: Množstvo mliečka sa odhaduje veľmi ťažko, ale skúste si na látku vyliať čajovú lyžičku vody a budete pravdepodobne prekvapení, aký veľký fľak to je.

Aká je príčina GER dojčiat a detí?

GER je spôsobený samovoľným návratom obsahu žalúdka späť do pažeráka, a niekedy až do úst. Príčinou je nedokončený vývoj funkčného zvierača medzi pažerákom a žalúdkom, ktorý sa vyvíja až do prvého roku života.

U starších detí je reflux zvyčajne spôsobený zlou koordináciou tráviaceho traktu. Deti sú väčšinou inak zdravé.

Môže dieťa z GER vyrásť?

Do šiestich až ôsmich mesiacov reflux väčšinou výrazne ustupuje a väčšina (90 %) detí z GER do jedného roka vyrastie. Vo väčšine prípadov sa stav spontánne upraví najneskôr do 18 mesiacov. Ak nie, je nutná odborná liečba.

Ako sa gastroezofageálny reflux diagnostikuje?

Keď dojča vracia takmer po každom jedle a nemá iné problémy, možno s veľkou pravdepodobnosťou určiť diagnózu.

Vyšetrením vhodným pre toto ochorenie je ultrazvukové vyšetrenie, pretože zbytočne nezaťažuje dieťa. Ďalšou metódou je meranie pH (pH-metria). V niektorých prípadoch je potrebné urobiť endoskopické vyšetrenie.

Ako sa reflux u detí lieči?

  • Dieťaťu je potrebné v postieľke či v kočíku vytvoriť zvýšenú polohu (60°), pri spánku je vhodný sklon v dvadsať až tridsaťstupňovom uhle (zvýšená poloha sa vytvára podložením matraca alebo nožičiek postieľky).
  • Podávať dieťaťu menšie dávky jedla v častejších intervaloch.
  • Po jedle je nutné nechať dojčaťu čas až 30 minút na odgrgnutie. Sú deti, ktoré počas dojčenia či pitia z fľaše potrebujú odgrgnutie veľmi často – aj každé 2 až 3 minúty. Zvyčajne to zistíte podľa toho, že dieťa počas pitia chvíľami hlasno plače a odvracia sa. (Takáto reakcia môže mať však aj iné príčiny: mliečko tečie pomaly alebo naopak – prirýchlo, dieťa trápia kolikovité bolesti bruška...)
  • Mlieko vo fľaši je možné zahusťovať (po dohode s pediatrom). Potravu je možné zahusťovať rozmixovaným vareným zemiakom. Existuje aj špeciálne mlieko pre deti s ťažkým refluxom.
  • Ak sa príznaky refluxu po týchto opatreniach nelepšia, lekár vám predpíše lieky pre deti s refluxom. Len vo výnimočných prípadoch je nutné dolný pažerákový zvierač chirurgicky upraviť.

Mimochodom, reflux je pravdepodobne najčastejšou príčinou tzv. dojčenských kolík. Dojčenská kolika zďaleka neznamená iba bolesti bruška, ako sa donedávna verilo, pretože tých problémov, kvôli ktorým dieťa dlho a často plače, je oveľa viac a tzv. trojmesačná kolika je v podstate „krycí“ názov akýchkoľvek problémov, ktoré dojča do veku troch mesiacov má.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: