Dojčím čím ďalej tým častejšie

Redakcia | 10. december 2016
dojčenie často dlhodobé

Čo robiť, keď dvojročné dieťa pri dlhodobom dojčení sa prsníka dožaduje čoraz častejšie a aj v situáciách, ktoré vám nepripadajú práve najvhodnejšie?

Vaša otázka:

Mám dvojročnú dcérku, ktorá neustále vyžaduje dojčenie. Zdá sa mi dokonca, že ju dojčím čím ďalej, tým viac. Simonka chce byť na prsníku kdekoľvek v spoločnosti, je mi to často i nepríjemné. Myslíte si, že je to dôvod na ukončenie dojčenia? Ako by som mala postupovať? Robila som niečo nesprávne? Čoho by som sa mala vyvarovať pri druhom dieťati?          

Dlhodobé dojčenie je v poriadku, ale v určitom veku by malo dieťa pochopiť, že nie je k dispozícii kedykoľvek

Na vašu otázku odpovedá psychologička a laktačná poradkyňa Mgr. Mária Kopčíková:    Dlhodobé dojčenie je úplne v poriadku, pokiaľ to vyhovuje matke aj dieťaťu. Otázkou pre mňa ostáva forma, resp. situácie, pri ktorých sa dojčenie deje.

Nie som zástancom skrývania sa s dojčením, najmä pokiaľ je dieťa na materskom mlieku závislé a je to preň jediný zdroj potravy, a tú potrebuje dostať hoci aj v parku na lavičke.            

Na druhej strane si však myslím, že v istom veku by  malo dostať signál, že dojčenie nie je nevyhnutné vždy a všade. Vo veku dvoch rokov dokáže dieťatko pochopiť nielen neverbálne signály, ale aj jasnú reč matky, ktorá by mala stanoviť isté hranice. Podľa možnosti ešte skôr, než v dvoch rokoch.

Verím, že ste robili to najlepšie, čo ste vedeli, a dcérke ste dojčením zrejme chceli poskytnúť aj určitú istotu, možno to bolo aj riešenie náročnejších situácií, keď bola unavená alebo mala nejakú bolesť. Podľa mňa je vhodné dávať deťom možnosť zoznámiť sa aj s inými prostriedkami upokojenia sa, alebo uľavenia od bolesti, než je prsník.

Prečítajte si aj:  Zvyšuje dojčenie riziko vzniku osteoporózy?

Naučte dieťa upokojiť sa nielen častým dojčením, ale aj objatím, pohladením...

Neznamená to, že keď dieťa kedykoľvek spadne, buchne sa, je vyčerpané, že ho vždy musím ponúknuť prsníkom, lebo viem, že doteraz to fungovalo. Treba mu poskytnúť objatie, pohladenie, tíšenie pesničkou...            

Zároveň by sa dieťatko mohlo naučiť spájať dojčenie s istým miestom, napr. posteľou v spálni. Pokiaľ je matka dôsledná a snaží sa dodržiavať túto spojitosť, dieťa potom menej často vyžaduje prsník v inom prostredí (teda napr. na návšteve alebo v MHD).            

Navyše, pokiaľ je vám dojčenie v prítomnosti iných ľudí nepríjemné a obťažuje vás to, mali by ste to dcérke jemne, ale dôrazne vysvetliť. Už je to veľké dievčatko a verím, že pochopí.

Ako som už spomenula vyššie, je dôležité byť pre dieťa istotou, oporou (keď je unavené, vyčerpané, nedarí sa mu...), ale máte právo aj povedať NIE a v situáciách, ktoré vám nie sú príjemné, ponúknutie prsníka odmietnuť.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Čaro dlhodobého dojčenia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: