Do sauny s deťmi: aké typy sáun sú na čo vhodné?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 2. február 2017
Do sauny s deťmi: aké typy sáun sú na čo vhodné?

Chystáte sa s dieťaťom do sauny a neviete, aký typ sauny zvoliť?

Aké typy sáun existujú

Existuje viacero typov sáun. Najčastejšie sa spomína delenie na tzv. suchú (švédsku) a vlhkú (fínsku) saunu. V suchej saune sa teplota vzduchu pohybuje okolo 100 °C. Takto horúci vzduch je však pre organizmus vysokou záťažou a vyvoláva sťažené dýchanie, preto táto sauna nie je vhodná pre každého!

Viac odporúčaná je vlhká sauna, v ktorej je teplota vzduchu miernejšia (cca 70 – 80 °C), zato vlhkosť je cca 80 %. Práve to spôsobuje lepšiu tepelnú vodivosť, čím sa účinok pobytu v saune znásobuje.

Soľná a parná sauna

Mnohé wellnes centrá ponúkajú aj takéto formy saunovania. O čo ide? V soľnom parnom kúpeli sa použitím morskej soli využíva kombinácia teploty okolo 50 °C za 100-percentnej vlhkosti. Pri pobyte v saune sa inhaluje para, do ktorej sa vstrekuje čistý, sterilizovaný a nedráždivý slaný roztok soli a špeciálnych minerálov. Soľná sauna je ideálna pre osoby trpiace častými chorobami nosohltanového ústrojenstva.

Princíp v parnej saune je obdobný, avšak para v potnej miestnosti je obohatená o rôzne arómy, napr. o eukalyptus, mätu ap. Vďaka liečebným účinkom týchto rastlín sa organizmus dokonale uvoľní. 

Infra sauny 

Sú osobitnou kapitolou vo svete saunovania. Sú stavané na využitie energie, ktorá sa získava z plošných infražiaričov. Regenerácia organizmu v takejto saune je zabezpečená prostredníctvom infračerveného žiarenia, ktoré je podobné slnečnému. Nejde však o UVA a UVB žiarenie, ktoré spôsobuje opálenie, infračervené žiarenie produkuje iba teplo
V infra saune sa využívajú špeciálne žiariče, ktoré umožňujú organizmu využívať teplo, ale nepoškodzujú ho.

Oproti klasickej saune, ktorá je založená na nepriamom pôsobení tepla, to znamená, že sa najprv ohreje vzduch a následne sa ohreje ľudský organizmus, v infra saune je približne jedna štvrtina žiarenia využitá na ohrev vzduchu a zvyšné už priamo pôsobí na telo, čím je účinok hlbší ako pri klasickej (pri kratšom časovom intervale). Udáva sa, že infra sauna vylučuje z ľudského tela až 3-krát viac vody ako klasická sauna.

Prečítajte si: S bábätkom do sauny? 7 tipov pre rodičov.

Tepidárium

V starorímskych kúpeľoch to bola miestnosť s teplým vzduchom, akýsi teplovzdušný skleník. Dnes sa ako tepidárium označuje odpočinková kabína s anatomicky tvarovanými ležadlami,  určená na relaxáciu medzi jednotlivými fázami saunovania a po jeho skončení. 

Prečítajte si: Sauna vzs. gravidita

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: