Dieťa – vegetarián. Odkedy? TAKTO to vidí odborníčka...

Redakcia | 2. september 2017
Dieťa – vegetarián. Odkedy? TAKTO to vidí odborníčka...

Od akého veku je možné dieťa viesť cestou vegetariánstva?

Vaša otázka:
Moja kamarátka má dcérku, ktorá vo veku 13 rokov odmieta jesť mäso, malej chutia zapekané baklažány či vyprážaná cukina..., teda jedlá, s ktorými má väčšina detí problém vôbec ich skonzumovať a nie ich v jedálničku uprednostňovať. Obávam sa, že jej dcéra sa takto postupne dáva na vegetariánske chodníčky. Je to pre ňu vhodné? Aké argumenty by mala kamarátka použiť, aby dcérku presvedčila?

Alternatívy v stravovaní detí sú diskutabilné

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová I. detská klinika DFNsP a LFUK: Ani najväčší odborníci na detskú výživu nie sú jednoznačne za alternatívny spôsob výživy v detskom veku. Väčšina odborníkov vôbec neodporúča vegetariánstvo malým deťom a deťom predškolského veku ako aj v období dospievania.

Človek je ontogeneticky definovaný ako omnivor, pôvodne lovec a zberač. Má veľkú adaptabilitu a je schopný uživiť sa skoro výlučne živočíšnou stravou (Eskimáci) alebo stravou prakticky bez živočíšnych bielkovín (horské kmene na ostrove Nová Guinea).

Vegetariánstvo nie je žiaden nový stravovací spôsob, odkedy ľudstvo existuje. V ekonomicky rozvinutých krajinách 2 – 5 % obyvateľov vylučuje z výživy živočíšne potraviny a konzumuje vegetariánsku stravu.

Správnou výživou sa snažíme o primeraný prísun energie, vyvážený príjem tukov, bielkovín, cukrov a dostatok zeleniny, ovocia, vlákniny. Toto môžeme dosiahnuť striedmou a pestrou stravou.

Prečítajte si: Stravovanie v škôlkach

Prečo "NIE" vegetariánstvu u detí?

Vylúčením živočíšnych potravín sa strava ochudobňuje o základné zdroje živín. Čím je forma vegetariánstva striktnejšia a dieťa mladšie, tým je vyššie i riziko nutričného deficitu a s ním súvisiacich porúch zdravia.

Pri prísnych formách vegetariánstva nie je jednoduché zostaviť nutrične vyváženú stravu s dostatočným obsahom živín, preto sa najmä dojčatám a malým deťom neodporúča výživa založená výlučne na rastlinných potravinách.

Vegetariánstvom vystavíme rastúci detský organizmus výživovej nedostatočnosti viacerých zložiek. Vo vegetariánskej strave môžu dieťaťu chýbať hlavne esenciálne aminokyseliny, pretože detské telo si ich nedokáže vyrobiť, a tak je nutné ich dodávať rastúcemu organizmu v strave.

Ďalšími chýbajúcimi zložkami sú cholesterol, 3-omega mastné kyseliny, D-vitamín, vitamín B2 a B12, karnitín, vápnik, fosfor, železo, zinok, selén  a kalcium. Ani tieto vymenované zložky sa v rastlinnej strave nenachádzajú.

Biele vs. celozrnné pečivo

Čo môže spôsobiť vegetariánstvo u detí?

Následkom ich nedostatku môže byť malnutrícia (podvýživa), chudokrvnosť, porucha rastu a imunity. Do 3 rokov sa vegetariánstvo teda rozhodne neodporúča. Rovnako sú zvýšené nároky na rast aj v období dospievania. Platí, že čím je dieťa mladšie a čím je vegetariánska strava prísnejšia, tým je riziko chýbania spomínaných živín vyššie.

Prečítajte si: Radí doktorka: stravovanie škôlkarov a školákov: Ako by malo vyzerať?

Ak sa pre vegetariánstvo predsa len rozhodnete

Ak ale predsa dieťa dostáva vegetariánsku stravu, táto musí byť pestrá. Podobne ako nevegetariánske deti, aj deti konzumujúce vegetariánsku stravu majú svoje „obľúbené“ a „neobľúbené“ potraviny. Rodičia musia dbať na to, aby mali deti vo svojej strave v dostatočnej miere zastúpené hodnotné rastlinné potraviny:

strukoviny, zeleninu, orechy, celozrnné výrobky, rastlinné oleje a kvalitné rastlinné tuky. Menším deťom sa odporúča ponúkať stravu častejšie, aby prijali dostatok kalórií.

Lekári rodičom – vegetariánom  odporúčajú, aby svoje deti najmenej prvých šesť až desať rokov živili aspoň čiastočne mäsom a mliečnymi výrobkami, alebo aby pred čisto vegánskou diétou uprednostnili lakto-ovo-vegetariánsku stravu. Dôležitým predpokladom nutrične vyváženej vegetariánskej výživy sú dostatočné vedomosti o výžive.

Je treba priznať, že vegetariánska strava a s ňou spojený životný štýl u dospelých má priaznivý vplyv na hmotnosť, krvný tlak, výskyt srdcovo-cievnych ochorení a vyprázdňovanie stolice. Táto výživa môže priniesť dospelým údajne aj nižší výskyt cukrovky, obličkových kameňov, zápalu kĺbov či osteoporózy.  
     
Našim deťom by sme mali zabezpečiť pestrú zmiešanú stravu, ktorá obsahuje živočíšne aj rastlinné potraviny. Mali by sme ich naučiť jesť viac čerstvej zeleniny a ovocia, prijímať dostatok mliečnych výrobkov, vynechať sladké nápoje a vôbec sladkosti, naučiť ich základným stravovacím návykom a nemuseli by sme ich vystaviť rizikám vegetariánstva.

RECEPTY na vyvážené a zdravé jedlá nájdete na: https://mamaaja.sk/recepty

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: