Diagnóza – synechia vulvy

Redakcia | 1. marec 2017
Diagnóza – synechia vulvy

Pediater u mojej dcérky diagnostikoval synechiu vulvy.

Čo nás čaká – iba operácia? Čo toto ochorenie spôsobilo? Ide o genetickú záležitosť, prípadne ako sme mohli tomuto stavu predísť? Neexistuje nejaká, napr. hormonálna masť, ktorá by malé pysky „rozlepila“? Trpia tým dievčatká, alebo ide skôr o raritu?

Čo je synechia vulvy?

Synechia vulvae infantum, alebo zrasty vonkajších rodidiel u dievčat vznikajú zlepením protiľahlých slizníc pošvového vchodu v detskom veku, spravidla do piatich rokov. Mechanizmus vzniku tohto nepriaznivého javu je nedostatočná hygiena, kedy sa zlepia protiľahlé okraje slizníc pošvového vchodu.

Synechie môžu vzniknúť veľmi rýchlo, niekedy stačí na ich vznik jeden-dva týždne zníženej hygieny, napríklad keď je dieťa niekoľko dní bez hygienického dozoru matky (rodičov). Synechia sa u dievčatka spravidla nijako neprejaví a je náhodným nálezom pozornej matky, alebo pediatra (vyšetrenie vulvy by malo byť súčasťou preventívnej prehliadky u detského lekára).

Prejavy a liečba zrastených rodidiel

Vonkajším znakom môže byť aj zmena prúdu moču, ktorý smeruje v závislosti od prítomných zrastov buď príliš dopredu, alebo príliš dozadu. „Liečba“ synechie závisí od jej rozsahu. Niekedy stačí dvoma palcami natupo oddeliť od seba priľahlé sliznice.

V prípade, že je synechia až kožovitého charakteru, je nutné zákrok vykonať v krátkej celkovej narkóze za pomoci chirurgických nástrojov. Po zákroku sa aplikujú masti, ktoré podporujú proces hojenia.

Najdôležitejšou súčasťou liečby je však prevencia recidívy, ktorá spočíva v dôkladnom poučení matky o príčinách vzniku synechie. Zároveň matke ukážeme synechiu pred zákrokom a následne aj po zákroku, aby bol zreteľný rozsah miesta, o ktoré sa treba po prepustení z nemocnice starať.

Vysvetlíme a ukážeme všetky anatomické štruktúry na vulve a dôkladne poučíme o vykonávaní pravidelnej hygieny v uvedenej oblasti. Niektoré školy odporúčajú ešte aj lokálne podávanie mastí s obsahom estrogénov.

Prečítajte si: U detského gynekológa

Na našom pracovisku aplikáciu hormonálnych preparátov neodporúčame, pretože vstrebávanie hormónov by mohlo spôsobiť vznik prejavov predčasnej puberty.

Prečítajte si: Dievčenské problémy s prsiami

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: