Pozor! Nebezpečné látky v detskom oblečení

Eva Bačová | 16. január 2018
Pozor! Nebezpečné látky v detskom oblečení

Je až zarážajúce, že detské odevy obsadili 2. miesto medzi rizikovými výrobkami. Prečo?

Body, svetríky, tričká, nohavice, sukničky... Pestré farby, krásne strihy podľa najnovšej módy. Očaria nás, neodoláme a svojim ratolestiam kúpime to krásne oblečenie.  Ale pozor! Mnohé z tých nádherných vecičiek sú zdraviu škodlivé.

Nebezpečné látky aj v detskom oblečení

Je až zarážajúce, že detské odevy obsadili 2. miesto medzi rizikovými výrobkami. Prečo? Obsahujú škodlivé chemikálie a nebezpečné látky, ktoré sa do odevu dostávajú pri farbení a chemickej úprave textilu.

Častokrát je limit týchto látok prekročený stonásobne a viac! Sú to napr.: formaldehyd, azofarbivá, pesticídy, ťažké kovy.

Najviac nebezpečných výrobkov pochádza z Ázie (50%).

Čomu sa vyhnúť pri kúpe oblečenia

Voľným okom v obchode však zdraviu škodlivý výrobok neobjavíme. Pri kúpe detského oblečenia by sme sa mali vyhnúť výrobkom s pestrofarebnou potlačou a sýtym farbám (čierna, tmavomodrá, bordová...).

Ďalej nás môže upozorniť zápach, ktorý sa šíri, ak výrobok vyberieme z obalu. Odborníci ďalej radia, aby sa nekupoval detský odev, ktorý je možné prať iba pri teplotách 30 – 40 °C, lebo je nestálofarebný, alebo sa pri vyšších teplotách zráža.

sucha pokozka

Detská pokožka je citlivá

Pokožka malých detí je veľmi citlivá. Pri kontakte s týmito škodlivými látkami je vystavená rôznym kožným ochoreniam, alergiám. Dokonca sa mnohé tieto látky môžu dostať aj do vnútorných orgánov dieťaťa.

Čo zanechá takýto odev na detskej koži? Viditeľný zápal kože v pásovej oblasti, na krku, na ramenách, na vonkajších stranách podpazušia, okolo genitálu a na vnútornej strane stehien. Tento zápal je vytrvalý, časom sa zhoršuje a zanikne až vtedy, ak sa nájde príčina a odev sa odstráni. Kožný zápal sa prejavuje začervenaním až zdurením kože a vyrážkami. Je sprevádzaný svrbením a niekedy aj pálením.

Odporúča sa teda vyberať kvalitné odevy z prírodných materiálov, svetlých farieb. Malo by ísť hlavne o odevy z čistej nefarbenej bavlny, ktorá je veľmi dobre prepraná. Deti dobre znášajú aj hodváb a odevy z mikrovláken.

Snáď ani netreba pripomínať, že každý nový odev je potrebné pred prvým použitím vyprať.

Keď pokožka volá SOS...
Prečítajte si tiež:

Keď pokožka volá SOS...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: