Deti, nebojte sa zubára!

Mgr. Marika Koscelníková | 9. október 2012

Dnes už zubári nie sú postrachom. Časy, keď sme si v zubárskom kresle odtrpeli bolesť sú preč.

Bezfarebná ambulancia, ostré svetlo, ticho, steny s plagátmi, z ktorých sa vyškierajú zuby a pán doktor mrzutý a prísny. Takto to u zubára, s ktorým sa zoznámi vaše dieťa po prvýkrát, nemusí vyzerať. Ani by nemalo, ak nechcete, aby si vaše zlatíčko vzalo po prvej návšteve zubnej ambulancie do hlavy, že už tam nikdy nevkročí.

Detská zubná ambulancia by mala byť prispôsobená malým pacientom

Vybavením nielen inštrumentálnym, ale aj ľudským. Lekár, ktorý lieči zúbky tým najmenším pacientom, ani nemôže byť nepríjemný. Deti sú citlivé osôbky a hneď vycítia, že čosi nie je v poriadku. Ideálny pán doktor (doktorka) sa dieťaťu pred vyšetrením prihovorí a vedú  spolu dialóg. O škôlke, o hračkách (ktoré má poruke), a tak si získava jeho dôveru. Vie, že potrebuje dostať dieťa „do pohody“. Malo by zabudnúť, že v ambulancii ho môžu čakať aj nepríjemné veci. Zvedavému pacientovi ukáže tajomné nástroje, zrkadielka a všetko čo potrebuje, aby mohol jeho zúbky vyliečiť. Tých najmenších zaujme hrou a zúbky skontroluje nenásilne a nenápadne. Ak sa stretnete s prístupom, že na prvej návšteve násilím drží sestrička ústa vášmu plačúcemu dieťaťu, buďte si istí, že zubár sa stane pre drobca nočnou morou. Dieťa, ktoré takéto niečo zažije, má predpoklady na vybudovanie dentálnej fóbie, teda chorobného strachu zo zubárov.

Kedy vziať dieťa k zubárovi?   

Ideálne je, keď sa vaša ratolesť zoznámi so zubnou ambulanciou ešte predtým, ako vôbec zubára bude potrebovať. Pokojne ho zoberte so sebou, nech sa zoznámi s prostredím, lekárom a s vyšetrením ako takým. Samozrejme, musíte byť hrdinka a netváriť sa pri tom nešťastne. Keď uvidí, že vy ste v zubárskom kresle spokojná, nemá dôvod báť sa. V prípade, že svoje dieťa zoberiete na vyšetrenie už s bolesťou, návštevu zubného lekára si spojí s negatívnym zážitkom. Ideálne je, ak zájdete k zubárovi v momente, keď sa dieťaťu prerežú prvé zúbky. Pravidelné návštevy spojené napríklad s počítaním, koľko zúbkov pribudlo, zanechajú dobrý dojem. Pán doktor (alebo dentálny hygienik) ho zoznámi s veselou zubnou kefkou a z návštevy zubára sa môže stať príjemný zážitok. S dieťaťom treba chodiť na preventívne prehliadky k zubárovi dvakrát ročne. A to aj v prípade, že dieťa nemá problémy. Zvykne si na kontakt s ujom doktorom a nebude mať z neho strach. Čo sa týka dentálnej hygieny, tá sa odporúča robiť už u detí od dvoch rokov. Navštevovaním dentálnej hygieny si zvyknú na zubárske kreslo bez toho, aby pociťovali bolesť.

Ideme príkladom

Ak patríte k tým, ktorí sa zubára boja, neprenášajte svoj strach na dieťa. Nehovorte o návšteve ambulancie ako o hroznom zážitku a nehovorte o bolesti, ktorú vám vyšetrenie spôsobilo. Dieťa je vnímavé a začne sa zubára na základe vašej skúsenosti báť. Pozor! Strach je chytľavý. Ak ste pred zubným ošetrením svojho dieťaťa vy sama nervózna, ľahko sa vaša nervozita prenesie aj na neho. Nehovorte mu, že to nebude bolieť. Tým len podporíte jeho obavu, že môže bolesť čakať. Nikdy nestrašte svoje dieťa doktorom, injekciou, nemocnicou  a podobne. Na výroky typu "keď nebudeš poslušná, lekár ti pichne injekciu" zabudnite.

Zoznámte svoje deti so zubnou hygienou. Už prvé mliečne zúbky môžete vyčistiť detskou zubnou kefkou. (Pre najmenších použite prstovú kefku – špeciálny návlek na prst z plastu, na konci ktorého je miniatúrna kefka). Nechajte dieťa, aby to skúšalo samé. Najlepšie je, ak si budete čistiť zuby spolu s ním. Nech vás sleduje ráno, večer, kedykoľvek si zuby umývate. Bude vás napodobňovať a hlavne si vytvorí návyk. K správnemu návyku vedie pravidelnosť. Deti milujú hru a aj čistenie zúbkov môže byť pre nich príjemnou hrou. Zabezpečte im zubnú kefku, ktorá sa im bude páčiť. Približne do troch rokov by ste mali dieťaťu pri umývaní zúbkov pomáhať, aby bolo čistenie naozaj dôkladné. Pred návštevou zubného lekára dieťa motivujte napríklad aj tým, ako sa pán doktor poteší, keď uvidí krásne čisté zúbky.

Dnes už zubári nie sú postrachom. Časy, keď sme si v zubárskom kresle odtrpeli bolesť sú preč. Moderné spôsoby stomatologickej liečby sú zamerané na to, aby sa pacient cítil komfortne. Čo je dôležité, máme možnosť výberu lekára pre seba aj pre naše deti. Keďže je stomatologická liečba pomerne drahá, dbajte hlavne na prevenciu.



 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: