Deti a dopravná výchova: 5 tipov na hry vonku

Redakcia | 15. máj 2016
Deti a dopravná výchova: 5 tipov na hry vonku

S narastajúcim počtom áut na cestách sa zvyšuje aj počet dopravných nehôd, pri ktorých dochádza k rôznym zraneniam a úrazom, ale čo je najsmutnejšie, aj k stratám na životoch.

A práve najmenšie deti sú tí najzraniteľnejší členovia cestnej premávky, a preto by sme mali téme dopravná výchova u najmenších venovať zvýšenú pozornosť.

Dopravná výchova začína u rodičov

Ak chceme, aby si naše dieťa vytvorilo kladný vzťah k dopravnej výchove, mali by sme začať výchovu rozvíjať práve my - rodičia. Už počas prvých prechádzok s nami spoznáva dieťa okolitý svet -  autá, bicykle, semafory. Sme to práve my, kto učíme svoje dieťa ako sa prechádza cez cestu, čo je to priechod pre chodcov – a prečo sa volá práve zebra; čo znamená, keď svieti na semafore červená a prečo policajtom húkajú húkačky.

Výučbu by rodičia mali uskutočňovať nenásilnou a hravou formou, aby dieťa upútali a začalo samé prejavovať záujem o danú tému. Taktiež by každý rodič mal byť príkladom a dodržiavať všetky predpisy cestnej premávky.

Ťažko dieťa pochopí, prečo práve teraz môžeme ísť na červenú cez priechod, lebo by nám ušla električka, a inokedy musíme čakať na zelenú. Takýmto správaním sa práve rodičia stávajú zlým príkladom pre svoje deti. Dopravná výchova predstavuje dlhodobý proces a v ranom veku dieťaťa nám ponúka veľký priestor na množstvo zábavných hier, prostredníctvom ktorých naše dieťa získa pevné základy dopravnej výchovy.

Tip 1: Rozprávka o „Hlúpom Janovi“

Keď ste vonku so svojím dieťatkom, porozprávajte mu rozprávku o Hlúpom Janovi, ktorý išiel v rozprávke do sveta hľadať šťastie, ale zablúdil a opustil rozprávkový svet a zrazu sa ocitol v našom svete ľudí, kde nič nepozná – cesty, chodníky, semafory, dopravné značky a dopravné prostriedky.

Úlohou dieťatka je „Hlúpeho Jana“ všetko naučiť – ako sa prechádza cez cestu, čo znamená, keď svieti na semafore červená, čo znamenajú jednotlivé dopravné značky atď.  

Tip 2: Dopravná hra - mesto

V priestranstve ihriska si kriedou vyznačíme cesty, priechody pre chodcov, jednotlivé križovatky, obchody, námestia, parkoviská, dopravné značky. Deťom dáme do rúk papierový volant a môžu „naštartovať“ a vyraziť do mesta. Avšak dohliada nad nimi „pán policajt“, ktorý im dáva pokuty ak porušia nejaké pravidlo cestnej premávky. Ak dostali deti pokutu, musia povedať prečo – čo urobili zle.

Tip 3: Hra na taxík

Pripravte si s dieťatkom volant z výkresu a keď pôjdete von na prechádzku, zavoláte si taxík. Keďže taxikár nevie presne kde bývate, navigujte ho. Takýmto spôsobom sa naučíte a precvičíte, kde je vľavo a kde je vpravo.

Tip 4: Cesta autobusom

Keď zoberiete svoje dieťa na výlet mestskou hromadnou dopravou, snažte sa mu vysvetliť všetky dôležité pravidlá správania sa cestujúceho. Na zastávke má dieťa stáť a dávať pozor, či nestojí príliš blízko okraja vozovky. Pri nastupovaní a vystupovaní vysvetlite dieťaťu, že sa musí vás alebo madla pevne držať.

Dôležité je taktiež vysvetliť dieťaťu, že pre jeho bezpečie, hlavne pokiaľ má dieťa menej ako šesť rokov, je lepšie keď sedí, ako by stálo a držalo sa madla. 

Tip 5: Navštívte dopravné ihrisko, centrum voľného času alebo materské centrum

Informujte sa o možnostiach dopravnej výchovy pre najmenších vo vašom okolí. Možno budete príjemne prekvapení a zistíte, že dopravné ihrisko je funkčné a otvorené pre verejnosť, že vaše materské centrum organizuje kurzy dopravnej výchovy pre najmenších.

Nezabudnite svojmu dieťatku na záver vystaviť vodičský preukaz a majte na pamäti, že dopravná výchova detí je významný prvok v znižovaní tragédií na našich cestách.  

Prečítajte si: Dopravná výchova najmenších? Inšpirujte sa 5 tipmi na hry doma!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: