Dať alebo nedať dievčatku náušničky?

Daša Krátka | 7. jún 2016
Dať alebo nedať dievčatku náušničky?

Keď sa nám po dvoch chlapcoch narodilo dievčatko, jedna z otázok, ktoré sme predtým neriešili, bola aj otázka – dať či nedať dcérke náušnice? Z rôznych strán sme dostávali ponuky, že nám k narodeniu dcérky kúpia náušnice, no my s manželom sme zdieľali odlišný názor. Možno ešte stále v našej krajine trochu netradičný, no rozhodli sme sa dcérke uši neprepichovať. Predsa len je to nezvratný zásah do „cudzieho“ tela, bez jeho vedomia či súhlasu.

Navyše, náušnice neplnia žiadny zdravotný účel, skôr naopak, je známe, že v ušiach sa nachádza nespočetné množstvo akupunktúrnych bodov, energetických dráh, cez ktoré je možné ovplyvňovať ostatné orgány ľudského tela. Ďalším, pre nás podstatným dôvodom, bola bolesť, ktorú by dcérka musela podstúpiť. Tých „pichancov“ sa bábätkám aj bez tohto ujde viac než dosť.

Najvhodnejší čas pre náušnice

Ešte aj dnes sa mnohí domnievajú, že bábätko je menej citlivé voči bolesti ako staršie dieťatko. Chyba! Posledné výskumy totiž dokázali, že prepichnutie ušných lalôčikov (tzv. piercing uší) je bolestivé, lebo novorodenec už reaguje na bolesť, dokonca 6-mesačný plod v maminom brušku dokáže vnímať nepríjemné pocity. Okrem výrazu tváre, pohybu tela je prejavom bolesti u malých detí aj typický napätý, prenikavý plač vo vysokých tónoch. Témou polemiky býva aj podanie analgetík novorodencom, nakoľko nie je presne známe, ako sa malý organizmus s týmito liekmi vysporiada.

Riziko vzniku komplikácií súvisí aj s oslabením imunity v dôsledku stresu, ktorému je dieťa vystavené pri bolestivých zákrokoch. Čím menšie dieťa, tým vyššia náchylnosť k zápalom. Väčšina lekárov odporúča prepichnutie alebo nastrelenie až od šiestich mesiacov veku dieťaťa. V tomto období sa ušnica ešte vyvíja a mení tvar. Neskôr by sme mohli zistiť, že náušničky nie sú na „tom správnom“ mieste. Dokonca v niektorých salónoch nastreľujú náušničky deťom až od jedného roka. Aj v tomto veku treba dieťa pozorne strážiť, aby si ušká nechytalo a manipuláciou s náušničkami si neprivodilo poškodenie lalôčikov či infekciu.

Prepichnúť či nastreliť?

O prepichnutie ihlou môžete požiadať v ambulancii u vášho pediatra (dokonca priamo v pôrodnici).  Pri tomto spôsobe sa odporúča použiť náušničky, ktoré sa nasúvajú zozadu, aby sa pretiahli uškom súčasne s tým, ako sa bude ihla vyťahovať. Pre náušničky nasúvateľné spredu je potrebné ihlu najprv vybrať a až potom do krvácajúcej ranky náušničku vsunúť. Pred zákrokom náušničky namočte minimálne na 24 hodín do liehu kvôli dezinfekcii.

Nastreľovanie je menej bolestivá metóda. Ranky sa lepšie hoja. K dispozícii sú ústavy lekárskej kozmetiky, kozmetické salóny, akupunktúrne strediská alebo piercingové štúdiá. O nastrelenie náušníc môžete požiadať taktiež v mnohých klenotníctvach alebo u pediatra. Podľa rád akupunkturistov môžete navštíviť štúdio, v ktorom používajú akupunktúrnu mapku ušnice. Obvykle sa za zákrok neplatí, zaplatíte za náušnice zo špeciálneho kovu. Nastrelené náušničky ale nevymieňajte za iné skôr ako po piatich až ôsmich týždňoch. Predtým si preverte, či je ranka už zahojená.

Prepichnutie ucha sa hojí 3 – 5 týždňov.

Koľko sa platí?

Cena za prepichnutie ušiek je rôzna. Niekde zaplatíte okolo 10 eur, inde vám to dokonca urobia zadarmo v rámci poradne.

Za nastrelenie náušníc zaplatíte okolo 10 – 20 eur (už aj s náušnicami, tie si vyberiete na mieste pred nastreľovaním).

Riziká

V ušiach je veľké množstvo nervových zakončení, neprofesionálne prepichnutie môže spôsobiť veľké komplikácie.

Hnisanie
Napriek dodržaniu prísnych hygienických opatrení pri zákroku sa môže stať, že sa ranka zapáli a začne hnisať. Preto sa odporúča okolie vpichu aspoň 2x denne potierať dezinfekčným prostriedkom (60 % lieh) až do úplného zahojenia. Treba obmedziť kontakt ušiek s vodou pri kúpaní a umývaní vláskov. Ak ranky zahnisajú, nemusíte náušničky hneď vyberať. Navštívte radšej svojho pediatra a požiadajte o lokálne antibiotiká.

Alergie

Aby sme sa vyhli alergiám, mali by sme zaobstarať náušničky z ušľachtilých kovov, ako sú zlato, striebro alebo chirurgická oceľ. V niektorých prípadoch sa osvedčil titán. Aj v 14 a 18-karátovom zlate či chirurgickej oceli sa môžu nachádzať známe alergény – nikel, chróm či kobalt. Obzvlášť opatrní by sme mali byť pri voľbe drahých kameňov, ktoré môžu mať na malý organizmus neželaný účinok.

Nikdy deťom nedávajte bižutériu!

Prehltnutie, vdýchnutie

Vo veku do 1 roka si temperamentnejšie dieťa môže náušnicu nechtiac strhnúť a zhltnúť ju. Nebezpečné môže byť aj jej vdýchnutie.

Keloidy

Niekedy sa v mieste prepichnutia môžu vytvoriť keloidné jazvy.

Zo skúseností lekára...

Oslovili sme otorinolaryngológa, MUDr. Mária Smatanu z Kežmarku, aby nám prezradil s akými komplikáciami sa v súvislosti s prepichovaním uší vo svojej doterajšej praxi stretol.

Prepichovanie ušiek bola vždy kontroverzná otázka. Ušní lekári sa prepichovaním uší príliš nezaoberajú, riešia to skôr detskí lekári. Spomínam si na niekoľko pacientiek, ktoré si dali nastreliť náušnice a pri tom im vrazila hlavička náušnice až do vnútra lalôčika, pod kožu. Ku mne prišli s tým, že im trčí z ucha len ostrý koniec náušnice a hlavička je vo vnútri a nedá sa vybrať, lebo je to bolestivé. Museli sme vpich lokálne znecitlivieť a potom hlavičku vytlačiť späť von.

Jedna pacientka prišla dokonca niekoľko dní po nastreľovaní, ucho bolo celé zapálené a pri vyberaní bolo okolo náušnice veľa hnisavého obsahu, ucho bolo bolestivé. Po vybratí sme podávali antibiotiká a lokálne antibiotické masti.

Párkrát som riešil stav, keď sa náušnica prerezala cez kožu buď tým, že bola ťažká a svojou tiažou naťahovala lalôčik, až sa prerezala a vypadla, alebo ju niekto prudko potiahol a prerezal cez kožu.

Pacientka prišla s prerezaným lalôčikom, museli sme celé miesto obrezať a zošiť. V takomto prípade sa náušnice nemôžu niekoľko mesiacov nosiť a po zahojení sa urobí znovu nová dierka.

Medzi ďalšie možné komplikácie patrí infekcia rany – rieši sa podaním antibiotík vo forme masti alebo tabletiek. U niektorých detí sa môže objaviť krvácanie (pri poruchách zrážavosti krvi).

Pomerne častou komplikáciou býva vytvorenie keloidnej jazvy v mieste vpichu. Operoval som veľmi veľa keloidov na ušných lalôčikoch u dievčat, boli rôzne veľké – od veľkosti zrnka, cez hrášok, až po veľkosť 3x3 cm. Viackrát som operoval keloidy, ktoré sa opakovali, odstránili sme ho a o pol roka bol na tom istom mieste ešte väčší, niekedy rastú veľmi rýchlo.

Z komplikácií možno spomenúť aj alergiu na kovy. Prejavuje sa  začervenaním, svrbením, vodnatým výtokom z dierky, čo neustupuje napriek ATB liečbe.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: