Dajte si pozor na PARAZITY

Redakcia | 12. október 2021
Parazity u detí

Hoci sa tomu rodičia snažia vyhnúť, občas nastane situácia, ktorú nejde vyriešiť len mávnutím ruky. U akéhokoľvek dieťaťa sa môže objaviť parazitárne ochorenie, ani vek nie je limitujúcim faktorom. Ako to riešiť?

Medzi najčastejšie parazity, ktoré sa vyskytujú v detskom veku, patria:

Mrľa ľudská  

Je pomerne častá v detských kolektívoch. Človek je jediným hostiteľom parazita, takže nákaza je možná len od iného človeka. Môže však dôjsť aj prenosom cez srsť zvieraťa, keď sú na nej vajíčka parazita. Prenos sa deje tzv. fekálno-orálnou cestou, vajíčka zachytené z oblasti konečníka či srsti psíka sa na prstoch alebo za nechtami jedinca dostanú do úst. V črevnom trakte sa z nich vyvinú dospelé mrle a tie do oblasti ritného otvoru nakladú vajíčka, ktoré sa pri nedostatočnej hygiene znova dostanú na ruky. U detí sa nákaza prejavuje najmä svrbením v oblasti konečníka, najmä večer a v noci. Sú nepokojné, môžu trpieť nechutenstvom a nespavosťou, bolesťami bruška. U dievčatiek možno pozorovať výtok z pošvy.

Rodičia môžu ochorenie odhaliť sami, keď spozorujú u dieťaťa v oblasti konečníka alebo v jeho stolici (napr. asi polhodinu po vyprázdnení v nočníku) malé, biele pohyblivé asi 1 cm dlhé hlísty. 

Vyšetrenie stolice
Prečítajte si tiež:

Vyšetrenie stolice

Škrkavka

K nákaze môže dôjsť konzumáciou neumytej zeleniny a ovocia alebo kontaminovanou vodou. Najčastejšie býva vajíčkami škrkavky kontaminovaná zelenina a ovocie zo záhrady, kde sa na hnojenie používajú fekálie. Škrkavka prežíva v pôde. Častá je u rodín s nižším hygienickým štandardom. Medzi typické príznaky patria nechutenstvo, hnačka, vracanie, bolesti bruška. Často pozorujeme aj nevysvetliteľné červené vyrážky, ktoré svrbia a vyzerajú ako žihľavka či iná alergická vyrážka. Prejavom nákazy škrkavkou býva aj opakovaný kašeľ a zápaly priedušiek aj pľúc. 

Pásomnica detská

Zdrojom parazita je nedostatočne upravené hovädzie mäso. Medzi hlavné príznaky patrí nechutenstvo, chudnutie, neprospievanie, bolesti brucha.

Toxokara

Parazitárne ochorenie prevažne psov a mačiek. Dieťa sa nakazí z ich výkalov vajíčkami, ktoré sa nachádzajú napríklad v pieskovisku. V detskom organizme sa v nich vyvinie larva. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že vajíčko sa krvou môže dostať do očí, pečene, mozgu a larva sa vyvinie v niektorom z týchto orgánov.

Okrem vyššie popísanej možnosti, keď rodičia sami spozorujú parazita, vyšetrenie vždy patrí do rúk lekára a stanoví sa v laboratóriu. Vyšetruje sa stolica, odobratá najmenej trikrát v troch po sebe nasledujúcich dňoch alebo vyšetrením sterov z oblasti konečníka, tiež najmenej v troch rôznych dňoch. Pri podozrení na orgánovú toxokarózu je potrebné cielene zobrazovacími metódami vyšetrovať jednotlivé orgány.

ZDROJE NÁKAZY parazitmi

  • Nakazení členovia domácnosti
  • Domáce zvieratá, ale aj hladkanie a kontakt so zvieratkami vonku, v ZOO
  • Nedostatočne umytá zelenina a ovocie
  • Nedostatočne tepelne spracovaná zelenina, ovocie,  mäso a ryby
  • Špinavé ruky a vajíčka uložené pod dlhými nechtami
  • Detské pieskoviská a hry s hlinou

parazity

LIEČBA parazitov

Patrí do rúk lekára. Musí byť dôsledná a dostatočne dlhá, často je potrebné ju opakovať, pretože zo životného cyklu parazita vyplýva, že po čase dorastú v organizme ďalšie jedince. Neraz sa musia liečiť všetci členovia domácnosti aj tí, u ktorých sa ochorenie ani nákazy neprejavujú.

Parazity u detí
Prečítajte si tiež:

Parazity u detí

PREVENCIA pred parazitmi

Súvisí hlavne s dôsledným dodržiavaním  hygienických opatrení. 

  • Pravidelne deťom umývajte ruky a veďte ich k tomu, aby si ruky umývali po príchode domov, pred prípravou jedla, pred jedlom, po použití toalety, po kontakte so zvieratkom, po jeho hladkaní. Ruky treba umývať dostatočne dlho, vyčistiť priestor medzi prstami aj pod nechtami, ideálne kefkou. 
  • Nechty im strihajte nakrátko.
  • Hygiena genitálií  je nevyhnutná.
  • Denne im meňte spodnú bielizeň.
  • Častá výmena posteľnej bielizne – po zistení parazita a začatí liečby každý deň vymeniť plachtu a dieťaťu obliecť na spanie pevné nohavičky, aby sa neškriabalo v oblasti ritného otvoru.
  • Umývajte pravidelne aj hračky, obzvlášť tie, s ktorými sa dieťa hrá vonku.
  • Odnaučiť dieťa vkladať si ruky, hračky a iné predmety do úst (kamene, piesok, hlinu...).
  • Dobre umývajte ovocie a zeleninu.
  • Zamedzte konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa.

Pri akomkoľvek podozrení na parazitárne ochorenie u dieťaťa sa nespoliehajte na internet či skúsenosti iných mamičiek. Dieťa musí vyšetriť lekár.

Ak máte domáce zvieratko, zabezpečte mu pravidelné kontroly  u veterinára,  odčervovanie a starostlivosť o srsť.  Hlavne kým je dieťa malé a lozí,  oddeľte ich teritóriá.  Pre dieťa je ideálna ohrádka,  kam domáci miláčik nesmie. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: