Dá sa žiarlivosti u dieťaťa predísť?

Redakcia | 11. apríl 2017
Dá sa žiarlivosti u dieťaťa predísť?

Ako predchádzať žiarlivosti u dieťaťa v súvislosti s narodením súrodenca?

Vaša otázka:
Som v závere tehotenstva a môj 7-ročný syn na bábätko už teraz neuveriteľne žiarli. Obávam sa, že po príchode dieťatka na svet sa situácia dramaticky zhorší, preto by som vás chcela poprosiť o informácie, čo urobiť, aby sme predišli súrodeneckej žiarlivosti, nakoľko bývame v dome so svokrovcami, a teda je mi jasné, že všetka pozornosť bude venovaná práve bábätku. 

Dá sa zabezpečiť, aby dieťa nežiarlilo na nového súrodenca?

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.: Ak sa dieťaťu, ktoré bolo fakticky 7 rokov „jedináčikom“, okolo ktorého sa celý čas krútila celá rodina (vrátane svokrovcov), narodí súrodenec, je takmer isté, že môže už pred jeho narodením začať žiarliť.

Skúsme sa však zamyslieť, kde sú vlastne korene takejto detskej (súrodeneckej) žiarlivosti. Nepochybne budeme asi zhodne konštatovať, že základom je pocit odstrčenosti, straty dominantného postavenia vo vlastnej „svorke“ – rodine.

Teda základné predpoklady vznikajú už dávno predtým, ako sa má súrodenec narodiť. Skúste si zodpovedať otázky: Nekrútilo sa doposiaľ v našej rodine všetko tak, ako si to naša milovaná ratolesť želala?

Dokázal môj syn ustúpiť zo svojich požiadaviek, ak som nemala čas, alebo jednoducho ani chuť ich splniť? Má alebo mal v domácnosti aj nejaké povinnosti – úlohy? Upratať si hračky, ísť s mamou na nákup?

Ak nie, bude sa určite svojich doterajších „výsad“ domáhať. No a čo teraz s tým robiť? Jednoducho, vaša radosť z nového prírastku – potomka – sa musí stať aj radosťou celej rodiny, vrátane vášho syna.

Je už dosť veľký na to, aby pochopil vaše vysvetlenie, že bude pomáhať bračekovi rásť, že ho niečo naučí, že pomôže mamičke pri jeho kŕmení, prebaľovaní a že s ním potom bude hrať futbal (hokej, hry), bicyklovať sa a chrániť ho. Zo žiarlivého syna si musíte (celá rodina) urobiť spojenca, ktorý je pripravený na prírastok a teší sa na neho.
Prečítajte si: Ako dosiahnuť, aby staršie dieťa nežiarlilo na príchod súrodenca

Prečítajte si: Tipy, ako eliminovať žiarlivosť staršieho súrodenca

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: