Čo potrebuje školák / škôlkar? + termíny školských prázdnin v školskom roku 2014/2015!

Mgr. Marika Koscelníková | 18. august 2014

Druhého septembra sa otvoria dvere do škôl. Tí, ktorí jej prah prekročia po prvýkrát, to budú mať ťažšie ako ostrieľaní školáci. Nielen prváčikovia, ale aj ich rodičia sa zrejme nevyhnú obavám. Ako bude? Zvládne to moje dieťa?

Druhého septembra sa otvoria dvere do škôl. Tí, ktorí jej prah prekročia po prvýkrát, to budú mať ťažšie ako ostrieľaní školáci. Nielen prváčikovia, ale aj ich rodičia sa zrejme nevyhnú obavám. Ako bude? Zvládne to moje dieťa?

Na dni strávené v škole sa predškoláci pripravujú už v škôlke. Majú aktivity zamerané na pozornosť, zručnosti, disciplínu. Adaptačný čas, počas ktorého si prvák zvykne na nový systém, prostredie, kamarátov, učiteľov, je individuálny. Dôležité je, aby ste svoje dieťa podporovali a vyhradili si pre neho viac času najmä v prvých mesiacoch školského roka. Kým si nenastavíte režim. Podstatnou výbavou rodičov prváčikov je trpezlivosť a ochota. O svojich obavách nehovorte s dieťaťom alebo pred ním. Mohlo by nadobudnúť pocit, že nedôverujete jeho schopnostiam a prenesiete svoje pochybnosti na neho. Práve v období veľkých zmien deti potrebujú cítiť, že rodiča sú na ich strane a že sa na nich môžu spoľahnúť.

Čo sa očakáva od budúcich prvákov? Dieťa by malo byť samostatné. Malo by poznať svoje meno, adresu, vymenovať členov rodiny, dni v týždni, ročné obdobia (prípadne aj mesiace v roku), základné farby, geometrické tvary, pomenovať bežné zvieratá, rastliny, časti tela.

Prvák by mal vedieť:

  • samostatne sa obliekať, obúvať, zaviazať si šnúrky na topánkach
  • samostatne sa najesť a obslúžiť sa na WC
  • vyjadrovať sa plynule, správne vyslovovať hlásky
  • interpretovať obsah krátkej rozprávky, zarecitovať básničku
  • rozoznávať farby a správne ich pomenovať
  • správne držať ceruzu a kresliť pevné línie
  • orientovať sa v priestore, vedieť, kde je vpredu, vzadu, vľavo, vpravo, hore, dole
  • vystrihnúť jednoduchý tvar podľa predkreslenej čiary
  • skákať na jednej nohe, dosiahnuť ponad hlavu pravé ucho ľavou rukou a opačne

 Ako by sa budúci prvák mal správať:  

  • pri hre alebo inej činnosti vydržať 15-20 minút
  • neodbiehať od začatej práce a dokázať ju dokončiť
  • zvykať si na nové prostredie bez väčších problémov (neplače)
  • vyhľadávať spoločnosť iných detí, nestrániť sa ich
  • nemal by byť agresívny, vzdorovitý pri konfliktoch s deťmi

Čo potrebuje prvák do školy

Školy majú väčšinou svoje vlastné požiadavky na prvácku výbavu. Rodičia zvyčajne dostanú zoznam vecí, ktoré jeho dieťa do školy potrebuje. Ktoré kupuje samostatne a na ktoré prispieva v prípade, že niektoré školské potreby (napríklad zošity) objedná a zabezpečí škola sama. Treba rátať s výdavkami okolo 100 eur. K základnej výbave, do ktorej budete investovať, patrí aktovka – pri výbere prihliadajte najmä na kvalitu, zdravotné hľadisko (anatomicky tvarované školské tašky), životnosť výrobku, rozmery, praktickosť. Prázdna aktovka pre žiakov I. stupňa ZŠ by nemala vážiť viac ako 1,2 kilogramu. Okrem toho musí mať školská aktovka reflexný materiál na prednej časti, rovnako aj po bokoch. Ďalej sú to peračník, pero, ceruzky, guma, strúhadlo, pravítko, nožnice, obaly na zošity. Prezúvky, oblečenie a obuv na telesnú výchovu, potreby na výtvarnú výchovu, hygienické potreby.   

Škôlkar

Veľkou zmenou - sociálnou, psychologickou, emocionálnou - je nástup do predškolského zariadenia. Prvé týždne bývajú náročné tak pre dieťa, ako aj pre rodičov. Je dobré, ak dieťa pripravíte na túto veľkú zmenu. Vysvetľujte mu, prečo musí ísť do škôlky a vy do práce. Hrajte sa doma na škôlku, priblížte mu tak režim, ktorý v škôlke bude mať. Netraumatizujte dieťa vlastným strachom a a obavami. Vyhýbajte sa slovám: veď v škôlke ťa naučia, no počkaj...

Čo potrebuje dieťa do škôlky

Prezúvky – pohodlné s uzavretou pätou, primeranej veľkosti. Najlepšie nasúvaciu kvôli jednoduchej obsluhe. Pyžamo, uterák na ruky, kefku a zubnú pastu. Zíde sa aj vešiak do skrinky. Niektoré škôlky vyžadujú aj vlastnú posteľnú bielizeň. Zoznam potrebných vecí závisí od vybavenia škôlky. Netreba zabudnúť na náhradné oblečenie, ktoré by dieťa malo mať vždy vo svojej skrinke: spodné prádlo, pančušky, prípadne ponožky, nohavice a tričko. Je celkom praktické a niektoré škôlky to aj vyžadujú, aby mali deti k dispozícii pršiplášť a gumáky do dažďa.

Čo by malo dieťa, ktoré sa stane škôlkárom vedieť:

  • samostatne na najesť a napiť
  • používať toaletu, malo by mať osvojené základné hygienické návyky (umývať si ruky, umývať si zuby)
  • obliecť sa a obuť si topánky
  • mal by si vedieť spoznať vlastné veci (skrinku, uterák a podobne)

Nie je nevyhnuté, aby všetky činnosti zvládlo dieťa úplne samostatne a dokonale, malo by byť však pri nich aktívne, s prípadnými nedostatkami pomôžu učiteľky.

Rodičia budúcich škôlkárov by mali počítať s tým, že deťom sa tam nemusí zo začiatku veľmi páčiť. Adaptačný proces trvá od troch týždňov až po niekoľko mesiacov, kým si dieťa zvykne na odlúčenie, iný režim a nových ľudí. Treba rátať s tým, že k nechuti ísť do škôlky sa pridružia aj častejšie choroby. Imunitný systém dieťaťa dostane v škôlke zabrať. Každé dieťa zvláda záťažové situácie inak. Nech vás netrápi, že susedov Jožko, si na rozdiel od toho vášho syna  zvykol na škôlku bez plaču a ranných scén. Snažte sa svoje dieťa pochopiť a dajte mu čas.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: