Čo by mali deti zvládnuť? Toto by mali vedieť predškoláci!

Redakcia | 29. máj 2017
Čo by mali deti zvládnuť? Toto by mali vedieť predškoláci!

Deti predškolského veku nie sú už vôbec také „malé“, ako vyzerajú. Veľa by toho už mali vedieť, a aj vedia. V tomto období by mali mať zvládnuté tieto schopnosti:

Predškoláci by mali ovládať základy slušného správania

Prosím, ďakujem, dobrý deň, prepáčte – vaše dieťa by už malo poznať základné pravidlá slušného správania a aj pri stolovaní by sa malo do určitej miery správať podľa etikety.

Jesť príborom už vedia aj štvorročné deti celkom dobre. Pozor však treba dať na jedno: Veľmi hanblivé deti mávajú často veľké problémy pri nadväzovaní kontaktov s cudzími.

Ak nechcú podať ruku vzdialenej tete alebo ju pozdraviť, nie je to znak nezdvorilosti, ale hanblivosti. Dieťa vtedy nenúťte, ale dajte mu čas, aby si na novú osobu zvyklo.
Prečítajte si: Čarovné slovíčka: Prosím, ďakujem, dobrý deň...

Dieťa by malo poznať svoje meno a adresu

Poznať svoje krstné meno a priezvisko je v tomto veku už prirodzené. Ideálne je, ak dieťa ovláda aj adresu svojho bydliska. Pre prípad, keby sa niekde zatúlalo, je dobré, ak vie vymenovať oporné body v okolí bydliska, ako napríklad budovy alebo park. 

Obliecť, vyzliecť, zaviazať si šnúrky

Samostatne sa obliecť, obuť sa, pozapínať gombíky a zapnúť zips. Toto sú jednoduché úkony, ktoré by sme mali učiť malého predškoláka. Môžeme tak predísť stresu, ktorý by mu mohlo spôsobiť zistenie, že v šatni zostal posledný a ešte stále nie je úplne nachystaný na vychádzku.

Aj keď dnes existuje veľa druhov detskej obuvi na suchý zips, viazanie šnúrok je zručnosť, ktorú by mal zvládať každý budúci prvák. Na trhu je množstvo didaktických hračiek (napr. veľká drevená topánka so šnúrkou), pomocou ktorých nácvik vaše dieťa hravo zvládne.
Prečítajte si: Čo by mali deti zvládnuť? Toto by mali vedieť najmenší!

Základnou znalosťou je aj použitie toalety

Už v štyroch rokoch by malo dieťa zvládnuť obslúžiť sa pri použití toalety samo. Aj keď deti obvykle potrebujú s utieraním zadočka pomoc až do piatich či šiestich rokov, učte ich, aby to dokázali robiť aj samy.

Dievčatká by ste mali učiť utierať sa vždy spredu dozadu, čiže od pošvy ku konečníku, a nie naopak. Postarajte sa i o to, aby sa pre dieťa stalo samozrejmosťou spláchnutie a dôkladné umytie rúk mydlom a vodou po každom použití toalety.

Samostatnosť v cestnej doprave

Sprostredkujte dieťaťu – samozrejme bez toho, aby ste mu nahnali strach – aké nebezpečné môžu byť autá a motorky a že cesta nie je ihrisko.

Najdôležitejšie pravidlá by malo dieťa ovládať čo možno najskôr: Nesmieme prejsť cez priechod na červenú, pri prechode z jednej strany cesty na druhú musíme hľadať priechod pre chodcov a skôr, ako naň vkročíme, sa musíme poriadne pozrieť vľavo i vpravo. Deti žijúce v meste by mali byť vychovávané k disciplíne dôslednejšie, aby vedeli pravidlá spoľahlivo dodržiavať. 
Prečítajte si: Deti a dopravná výchova: 5 tipov na hry vonku

Najdôležitejšie pravidlo pre deti: Nikdy nechoď s niekým cudzím!

Dieťa by ste mali naučiť aj to, že na ulici číhajú rôzne nástrahy. Jednoduchšie ako trpezlivé vysvetľovanie sú, samozrejme, hrozby „ak sa budeš rozprávať s cudzími, zoberú ťa do auta“ alebo „ak budeš odo mňa utekať na ulici, odnesú ťa zlodeji detí“.

Tie však môžu mať nepredvídané dôsledky na psychiku vášho drobca. Kým niektoré deti sa proti stále opakovaným planým hrozbám stanú imúnne, iné sa začnú báť úplne všetkých dospelých bez rozdielu.

Z prvých sa tak stanú potenciálne obete, lebo podceňujú nebezpečenstvo, z druhých môžu vyrásť deti uzavreté a nesmelé. Takže chce to naozaj trochu času a trpezlivosť.

Pri každej možnej situácii vysvetľujte deťom, že neznámy človek je KAŽDÝ dospelý, ktorého nepozná. Rozprávať sa s niekým, koho nepozná, aj ak ho oslovuje menom, aj ak vysvetľuje, že prišiel, lebo ho poslala mama, a ísť s ním kamkoľvek je zakázané!

Naučte dieťa, že povedať NIE je dovolené

Naučte dieťa, že vždy má právo povedať „nie“, keď sa necíti dobre. A platí to voči známym i cudzím. Umožnite mu, aby sa podieľalo na rozhodovaní v rodine, najmä ak ide o veci, ktoré sa ho priamo týkajú.

Berte vážne jeho názory, akceptujte, ak je to len trocha možné, jeho oprávnené NIE alebo NECHCEM. Tým budujete u dieťaťa základy odolnosti voči manipulácii, ale i prípadnému sexuálnemu zneužívaniu.

Dieťa by malo vedieť rozlíšiť jedovaté rastliny

Nebezpečné rastliny by sme mali poznať všetci, hlavne rodičia a väčšie deti. Jedovaté rastliny nerastú v prírode osobitne, ani nie sú označené výstražnou tabuľkou. Sú súčasťou lúčnych porastov, nájdeme ich na poliach, v lesoch, na rumoviskách.

Mnohé sú okrasou parkov a záhrad, ale aj balkónov či bytov. Najmä deti, ktoré žijú na dedine, by mali poznať najznámejšie jedovaté rastliny a mali by vedieť, od ktorých treba dať ruky preč. Tieto vedomosti možno deťom postupne dávkovať už od veku troch rokov počas pobytov v prírode.

Prečítajte si: Ako zvládať nevhodné správanie detí?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: