Cestujeme s deťmi: Zn. VLAKOM

Redakcia | 7. júl 2016
Cestujeme s deťmi: Zn. VLAKOM

Aký dopravný prostriedok zvoliť na cestu s deťmi? Dovolenka láka, avšak, udržať na ceste deti v pokoji a vydržať dlhšiu cestu môže byť náročné. Skúste vlak!

Cestovaniu vlakom s malými pasažiermi jednoznačne nahrávajú tieto argumenty:

Deti (aj dospelí) majú väčšiu voľnosť pohybu – nemusíte byť stále pripútaní a sedieť v jednej polohe, môžete sa prejsť, deti sa môžu prebehnúť (nenechávajte ich však nikdy bez dozoru), záchod je stále na dosah... V rýchlikoch a vlakoch vyššej triedy (IC, EC, SC) si môžete cestu spestriť občerstvením v jedálenskom vozni.

Môžete sa deťom naplno venovať.

Cesta vás často vyjde lacnejšie ako autom, navyše preprava vlakom je ekologická.

Beriete si so sebou len potrebné veci – čo kto unesie; učíte tým deti rozlišovať, čo je dôležité. Aj malé dieťa môže mať svoju malú batožinu (hoci len s obľúbenými plyšovými hračkami a sušienkami na cestu).

Nepríjemným aspektom cestovania s deťmi vlakom môžu byť nedostatočné, niekedy až odpudivé hygienické podmienky. Zvýšená opatrnosť je preto namieste a vlhkých hygienických utierok nie je nikdy dosť.

Čo by ste mali vedieť o cene lístkov

Železničná spoločnosť Slovensko zabezpečuje od 17. novembra 2014 na základe rozhodnutia Vlády SR bezplatnú prepravu pre vybrané skupiny obyvateľstva. Ak majú cestujúci záujem túto možnosť využiť, je potrebné:

  • zaregistrovať sa do systému ZSSK (v pokladnici ZSSK alebo cez internet, neplatí pre deti do 6 rokov)
  • získať na základe registrácie Preukaz ZSSK, na ktorý sa priznáva bezplatná preprava
  • pred cestou si zabezpečiť cestovný lístok na bezplatnú prepravu (v pokladnici alebo cez internet)
  • pri kontrole vo vlaku sa preukázať preukazom ZSSK, na ktorý sa priznáva bezplatná preprava (ak neobsahuje fotografiu aj preukazom totožnosti) a cestovným lístkom na bezplatnú prepravu

Deti do 6 rokov

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., prepravuje deti do dovŕšeného 6. roku bezplatne, pokiaľ cestujú v sprievode osoby staršej ako 15 rokov, ktorá má platný cestovný lístok. Cestovať s vami môžu v takom prípade bezplatne 2 deti do dovŕšeného 6. roku, pokiaľ pre ne nepožadujete viac ako jedno miesto na sedenie. Za každé ďalšie dieťa do 6. roku veku zaplatíte polovicu obyčajného cestovného v 1. alebo v 2. vozňovej triede vlakov osobnej dopravy. V prípade prepravy v povinne miestenkovom vlaku ste povinní zakúpiť miestenku pre každé dieťa aj do dovŕšeného 6. roku veku.

Deti od 6 do 15 rokov (bez ohľadu na občianstvo) nutná bezplatná registrácia

Na registráciu je potrebné, aby zákonný zástupca predložil fotografiu dieťaťa s rozmermi 2x3 cm a cestovný pas dieťaťa. (Ak dieťa nevlastní pas, treba predložiť rodný list dieťaťa a preukaz totožnosti jeho zákonného zástupcu). Po registrácii získa detský zákazník PREUKAZ PRE DIEŤA DO 15 ROKOV. Vo vlaku cestujúci predloží cestovný lístok na bezplatnú prepravu a preukaz vydaný pri registrácii.

Tento druh bezplatného cestovania je výhodný pre deti od 6 do 15 rokov, ktoré nepotrebujú pravidelne cestovať vlakom do školy. Registrácia je jednoduchšia. Ak dieťa bude využívať bezplatné cestovanie na pravidelné dochádzanie do školy, odporúčame zaregistrovať cestujúceho ako žiaka/študenta do 26 rokov.

Chcete cestovať autom? Čítajte.

Do vlaku aj s kočíkom

Pre samotné mamičky s deťmi v kočíku predstavuje cestovanie vlakom väčšie dobrodružstvo, ako by si možno želali. Môžu za to rôzne podchody na staniciach, ktoré nie sú u nás stále ani zďaleka bezbariérové. Mamička je teda odkázaná na pomoc niekoho cudzieho, kto jej je ochotný pomôcť s kočíkom v rôznych situáciách.

Ak cestujete s väčším kočíkom, môže sa vám stať, že s ním neprejdete dverami vo vlaku (kočík je ale možné nechať v priestore na prepravu batožiny, alebo vám ho personál môže naložiť cez služobný vozeň, na ktorý často nadväzujú kupé pre cestujúcich s deťmi). Kočík môžete mať buď pri sebe ako batožinu dieťaťa (spravidla však len menšie kočíky), v tom prípade za jeho prepravu neplatíte, alebo je možná tzv. úschova počas prepravy – vlak s touto službou je v cestovnom poriadku označený symbolom kufra a platí sa podľa určených taríf (informácie opäť nájdete na vyššie uvedenej webovej stránke). Aj väčší kočík, ak cestujete s bábätkom, možno mať pri sebe v kupé: v rýchlikoch býva priestor so sklápacími sedadlami určený pre vozičkárov – je širší ako bežné kupé.

Čo sa platí nepodceniť:

✔ Nezabudnite sa informovať a prakticky využívať možnosti poskytnutia rôznych druhov zliav z cestovného (hromadný cestovný lístok, kilometrová banka, časový lístok, skupinová či narodeninová zľava).

✔ Buďte na stanici s dostatočným predstihom. Dobiehať na vlak tesne pred jeho odchodom sa vám s deťmi nemusí vyplatiť.

✔ Zistite, či je vo vami vybranom vlaku diaľkovej prepravy vozeň pre cestujúcich s deťmi do 10 rokov (označený v cestovnom poriadku veľkým písmenom „D“), v ktorom máte prednostný nárok na miesto, takže vám cestujúci bez detí musia na požiadanie miesta uvoľniť, prípadne si vopred zarezervujte miestenky.

✔ Ak si môžete priplatiť, choďte radšej 1. triedou – kupé bývajú priestrannejšie a komfortnejšie.

✔ Starostlivú prípravu, čo sa zásobárne hier týka, oceníte aj pri dlhších cestách vlakom. Dobre môže poslúžiť napríklad aj cestovný scrabble, ktorý sa vám nevysype na zem.

✔ Nezabudnite na dostatok jedla a pitia.

A čo tak autobus?

Autobusu v našom článku väčšiu samostatnú kapitolu nevenujeme. Ak sa chcete vypraviť s rodinou autobusom na zájazd do zahraničia, potom vedzte, že ide o oveľa horší variant cestovania ako autom, alebo vlakom – nedostatok pohybu, nemožnosť určiť si zastávky, v malom priestore strávite veľa času s úplne cudzími ľuďmi... Pre dieťa je taká cesta najnáročnejšia a bude vás stáť veľa úsilia ho nejako zabaviť. Ak sa pre dlhšiu cestu autobusom predsa len rozhodnete, voľte radšej nočnú jazdu, aby dieťa mohlo v noci pokojne spať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: