Alergia na kravské mlieko

Redakcia | 28. máj 2016
kravske mlieko a alergia dievca

Medzi najčastejšie poruchy výživy u malých detí patrí alergia na mliečnu bielkovinu a poruchy štiepenia laktózy (mliečny cukor), intolerancia laktózy.

Pri potravinovej alergii u malých detí väčšinou ide o alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Ak sú deti výlučne dojčené, alergia na kravské mlieko sa objaví veľmi zriedkavo, väčšinou tieto deti nemajú žiadne problémy.

Príčina alergie na kravské mlieko

Príčinou alergie na mlieko je fakt, že imunitný systém reaguje na všetky cudzorodé bielkoviny, pritom zdravý jedinec proteíny-bielkoviny z potravín toleruje. Táto tolerancia chýba, dokonca reakcia na proteíny kravského mlieka u precitlivelých jedincov ako sú atopické deti je premrštená. Len čo neželané látky (proteíny) vstupujú do organizmu postihnutého, jeho imunitný systém sa bráni proti nim, silne reaguje, aby ich vylúčil, a tým chránil organizmus.

Príznaky neznášanlivosti mlieka sa objavujú už v prvých mesiacoch života (do 6. mesiaca pri nedojčených deťoch a po prechode na umelú dojčenskú výživu u dojčených detí, niekedy aj popri dojčení stačí matkou konzumované kravské mlieko na vyvolanie precitlivelosti dojčaťa a reakciu vyvolajú proteíny z materského mlieka spolu s protilátkami). Kravské mlieko obsahuje bielkoviny s vysokou alergizujúcou schopnosťou. Sú značne odolné voči teplu, preto zostávajú takmer rovnako aktívne i po prevarení mlieka. Dieťa, u ktorého vznikne alergia na kravské mlieko v tomto včasnom vekovom období, obyčajne nemá celoživotné problémy. Väčšinou začne mlieko v priebehu dvoch až štyroch rokov znášať.

Príčinou akejkoľvek alergie je nevhodná a prehnaná reakcia imunitného systému na rôzne látky. Funkciou imunitného systému je rozoznanie cudzích proteínov (antigénov) na povrchu mikroorganizmov a vytvorenie protilátok (známych tiež ako imunoglobíny). Keď sa imunitný systém stále stretáva s rovnakými antigénmi, protilátky začnú okamžite  reagovať, čo vedie k deštrukcii mikroorganizmov. Pri alergiách nastáva rovnaké pôsobenie imunitného systému, ale s tým rozdielom, že imunitný systém vytvára protilátky proti úplne neškodným látkam – pretože tieto takzvané alergény sú zle identifikované ako nebezpečné proteíny následkom poruchy tolerancie organizmu na tieto bielkoviny.

Nevhodné a zveličené reakcie pri alergiách vyvolávajú vysokú citlivosť organizmu. Najčastejšie produkty, ktoré spôsobujú alergické reakcie, sú: mlieko, vajcia, orechy, oriešky, ryby, sója, lepok a morské živočíchy. Prísady používané v potravinárstve na ochranu trvanlivosti produktov a farbenie (E-čka, žlté farbivo tatrazín: E 102, konzervačná prísada kyselina benzoová a deriváty E 210 – 219) môžu byť dôležitým faktorom pri vyvolaní niektorých alergií iného typu.

Podozrenie na alergiu

Na alergiu na kravské mlieko musíme myslieť vždy, keď sa u dieťaťa po odstavení objavia príznaky atopického ekzému alebo iné príznaky alergie ako nádcha, kašeľ, rôzne vyrážky alebo príznaky zo zažívacieho systému. Nemusí vždy ísť o alergiu priamo na bielkoviny kravského mlieka, ale v mlieku môžu byť aj iné chemické škodliviny, ktoré sa do neho dostali s potravou kráv (napríklad silážne zmesi a pod.). Pri podozrení na alergiu na kravské mlieko skúsime najprv zmeniť druh mlieka. Potom zvolíme iný druh mliečneho výrobku, ako napríklad, jogurt alebo zakysaný mliečny nápoj. Pridáme tablety Lactobacilus acidophilus. Ak alergické prejavy trvajú, možno v podstate pokladať alergiu na kravské mlieko za potvrdenú. Kravské mlieko a mliečne výrobky vynecháme zo stravy a nahradíme ich alternatívami.

Aké sú symptómy alergie na mlieko?

Symptómy alergie na mlieko spadajú do troch typov reakcií:

Kožné reakcie:

  • Svrbiace vyrážky
  • Vyrážky
  • Ekzémy
  • Ekzémy okolo úst
  • Napuchnuté pery, ústa, jazyk, tvár a hrdlo
  • Alergický výzor (čierne kruhy okolo očí)

Brušné a črevné reakcie:

  • Drobné vriedky - afty v ústach
  • Brušné bolesti a nafúknutie
  • Hnačky (obyčajne veľmi riedke, vodnaté, s krvou)
  • Vracanie
  • Plynnatosť, vetry
  • Kŕče

Nos, hrdlo a pľúcne reakcie:

  • Tečúci nos
  • Kýchanie
  • Vodnaté a svrbiace oči
  • Kašeľ
  • Dýchavičnosť
  • Dychová nedostatočnosť
  • Najťažšia reakcia na kravské mlieko  môže byť aj anafylaktický šok

Tieto symptómy príznakov alergie na mlieko môžu byť spoločné aj pre iné druhy alergií, podobné symptómy spôsobuje u alergických osôb napr. poštípanie hmyzu alebo reakcia na liek, napríklad penicilín. Ďalšie alergizujúce potraviny s podobnými symptómami po ich užití sú zeler, jablká, paradajky, morské kraby, oriešky, banány a vajcia.

Materské mlieko

Niektoré dojčené deti s alergiou na mliečnu bielkovinu však môžu reagovať už po prvých kŕmeniach i na materské mlieko. Materské mlieko obsahuje malé množstvá spomínaných bielkovín kravského mlieka, ktoré spustia alergickú reakciu. Preto sa upravuje aj výživa dojčiacej ženy. Sú to však vzácne prípady a vo všeobecnosti platí, že materské mlieko je pre dojča, a zvlášť dojča náchylné na alergie, tou najlepšou výživou a prevenciou budúcich možných alergií. Dojčiaca matka dieťaťa s alergiou na kravské mlieko by nemala piť kravské mlieko ani jesť ostatné mliečne výrobky. Zo stravy dieťaťa treba mlieko a všetky mliečne výrobky vyradiť.

Materské mlieko – zázračná tekutina. Spoznajte dôležité fakty!

V tehotenstve je určite vhodné, ak sa žena vyvaruje príjmu akejkoľvek potraviny, ktorá jej „nerobí dobre“, spôsobuje u nej alergické príznaky (hlavne mlieko a vajce), a stravuje sa rozmanito a vyvážene. Ak dieťa je nejakú potravinu prvýkrát, počkajte tri až päť dní, či sa neobjaví nejaká alergická reakcia. Ak už dieťa jedlo rozmanité jedlá, potom je dobre, ak sa budú v jeho jedálničku striedať v čo najväčšom rozpätí. Rozmanitá strava je totiž najlepšou ochranou pred alergiou, ktorá sa vyvinie jednoduchšie, ak sa určité jedlo je každý deň.

 

Dá sa alergia na mlieko liečiť?

 Alergia sa môže vyskytnúť v každom veku. Dieťa sa môže už narodiť s alergiou na mlieko a takisto ju môže dostať dovtedy zdravý dospelý človek. Hoci obidva typy alergie sa ažko liečia, v mnohých prípadoch postihnutí prekonávajú alergiu, a tá sa môže postupne strácať. V takomto prípade začína tolerovať príslušný alergén. Niekedy imunológovia navrhujú, aby postihnutá osoba naštartovala liečbu požívaním minimálneho množstva alergénu (napríklad mlieka) postupne v pomaly sa zvyšujúcich dávkach tak, aby sa ju telo naučilo rozoznávať a akceptovať. Avšak táto liečba je veľmi ťažká, riziková, nebezpečná, patrí vyslovene len do rúk odborníkov a je aj neštandartná.

Test na alergie

Kožné testy, ktoré sa pri zisťovaní alergie na potraviny používajú, bývajú často nepresné. V súčasnosti sú už dostupné vyšetrenia zo vzoriek krvi, kde sa určujú špecifické protilátky proti jednotlivým potravinám, a tak aj proti jednotlivým zložkám kravského mlieka. Ak má rodič podozrenie, že určité jedlo spôsobuje jeho dieťaťu alergickú reakciu, je vhodné vyradiť ho na tri týždne z jedálnička. Ak počas tohto obdobia alergické prejavy zmiznú, dá sa predpokladať, že alergizujúce jedlo bolo odhalené. Na potvrdenie tejto diagnózy možno ešte po tomto období dieťaťu inkriminované jedlo dať (urobiť provokačný test) a sledovať, či sa príznaky alergie opäť objavia.

Ak si rodič nie je úplne istý, ktorá potravina alergiu spôsobuje, možno použiť úplnú eliminačnú diétu. Zakladá sa na tom, že dieťa počas dlhšieho obdobia nemôže konzumovať mlieko a mliečne výrobky, vajce, ryby, sóju, oriešky, zeler, a ostatné podozrivé potraviny a všetky priemyselne spracované potraviny, ktoré sú konzervované, prifarbované a aromatizované. Po určitom období sa dieťaťu s odstupom niekoľkých málo dní dáva znova jedna z vylúčených potravín, aby sa zistilo, na čo reaguje. Túto diétu je však potrebné vykonávať pod prísnym dohľadom lekára so správnymi doplnkami výživy.

Antihistaminiká

Antihistaminiká, lieky blokujúce účinok histamínu, sú vhodné na liečbu miernejších foriem potravinovej alergie, prejavujúcich sa vyrážkami, svrbením a prípadným miernym opuchom pier, tváre a žihľavkou. Tieto lieky však nepomôžu pri závažných, život ohrozujúcich reakciách, pri ktorých dochádza k opuchom jazyka, pískavému dychu a poklesu krvného tlaku. 

Bezmliečna diéta

Veľmi dôležité však je, aby strava zostala výživovo vyvážená a poskytovala dostatok bielkovín, vitamínov a minerálov, hlavne vápnika. To je dôležité hlavne pri deťoch, u ktorých by nízkoenergetická eliminačná diéta mohla spôsobiť postihnutie rastu. Pri podobných diétach je vždy potrebné poradiť sa s profesionálnym detským alergológom.

 Pokiaľ zo stravy alergického dieťaťa vynechávate mlieko, mali by ste sa vyhnúť týmto potravinám: 

  • Všetkým druhom mlieka (sušené, polotučné, kondenzované, kozie, cmar, odstredené mlieko, smotana, šľahačka, jogurt, mliečne kokteily a nápoje), a dávať pozor i na ostatné jedlá, do ktorých sa čo i len v malom množstve pridáva (polievky, omáčky, šťavy a pudingy), kým lekár menšie množstvo mlieka nepovolí
  • Všetkým syrom a všetkým druhom masla a margarínov, ktoré obsahujú mlieko
  • Zmrzline, palacinkám, čokoláde, oplátkam, keksom, ktoré sa vyrábajú z mlieka
  • Všetkým druhom kupovaného chleba, pečiva, tortám, koláčom
  • Polotovarom s pridaním mlieka (špenát so smotanou) 

Ešte niekoľko rád:

  • Pozorne si vždy prečítajte zloženie potravín uvádzané na ich obale.
  • Ak sa na obale objaví niektorá z nasledujúcich položiek, znamená to, že pri výrobe potraviny bola použitá niektorá zo zložiek kravského mlieka: sušené mlieko, mliečna zložka, laktosérum, sušené laktosérum, kazeinát vápnika, kazeín, kazeinát, mliečna bielkovina, proteínový hydrolyzát mlieka, mliečne tuky, laktoglobulín, laktóza.
  • Laktát alebo mliečnan a kyselina mliečna však s mliekom vôbec nesúvisia. Potraviny obsahujúce tieto zložky môžete pokojne konzumovať.
  • Veľmi dôležité je tiež venovať pozornosť zloženiu vitamínových prípravkov, liekov a zubných pást.
  • Ak si nie ste istí, poraďte sa vždy s vaším lekárom alebo farmaceutom v lekárni.

Aký je rozdiel medzi alergiou a laktózovou intoleranciou?

Kým laktózová intolerancia je neschopnosť príslušnej osoby produkovať dostatok laktázy, enzýmu na štiepenie a strávenie mliečneho cukru - laktózy, alergia na mlieko je spôsobená neschopnosťou imunitného systému tolerovať mliečne proteíny a považovať ich za neškodné pre telo. Laktózová intolerancia je veľmi častá porucha mnohých ľudí a je niekedy i po celý život ignorovaná. Chcete zistiť, či i vy alebo vaše dieťa netrpíte laktózovou intoleranciou? Prvou vecou, ktorú musíte skontrolovať je, či trpíte vetrami okamžite po skonzumovaní mliečnych produktov. Tento jav sa obyčajne začína v priebehu niekoľkých minút a môže byť indikáciou, že môžete mať laktózovú poruchu.

Prečítajte si tiež: Alergia vs. intolerancia

Bežné symptómy zahŕňajú:

  • nutkanie na zvracanie
  • kŕče 
  • nafukovanie 
  • vetry, ktoré sa môžu začať pol až dve hodiny po užití jedla alebo nápoja obsahujúceho laktózu 

Osoby, ktoré trpia intoleranciou laktózy, môžu trpieť i stratou hmotnosti a podvýživou. Vážnosť symptómov je závislá od množstva laktózy, ktoré príslušný jedinec môže tolerovať. Niektoré symptómy môžu byť podobné ako pri mliečnej alergii, ale pri alergii na mlieko je reakcia tela rýchlejšia, niekedy do niekoľkých minút.

Aké opatrenia treba urobiť pri laktózovej intolerancii?

Prevencia je lepšia než liečenie, a v tomto prípade je to tiež naozaj pravda vzhľadom na to, že liek na laktózovú intoleranciu neexistuje. Našťastie, laktózová intolerancia má pomerne jednoduché riešenie – ale iba diétu, pretože doteraz neexistuje liečebný úkon, ktorý by spôsobil zlepšenie schopnosti produkovať laktázu. Vaše dieťa s laktázovou nedostatočnosťou by nemalo konzumovať žiadne potraviny obsahujúce laktózu. Vo všeobecnosti staršie deti a dospelí sa nemusia vyhnúť laktóze kompletne, lebo každý znáša určité množstvo laktózy. Napríklad, jedno dieťa trpí týmto symptómom už po vypití malého množstva mlieka, kým ďalšie môže vypiť dva poháre, ale nie tri. Niektorí jedinci môžu tolerovať určité množstvo produktu obsahujúceho laktózu, ale iní nie. To je vec skúseností každého jednotlivca a je to len vecou skúšania, aby sa zistilo, ktoré
produkty obsahujúce laktózu je príslušná osoba schopná prijať a v akom množstve.

Môžu Svetový deň mlieka oslavovať aj tí, ktorým mlieko spôsobuje ťažkosti?

Našťastie, v dnešnej dobe je už možné kupovať produkty, ktoré neobsahujú laktózu. Supermarkety predávajú produkty, ktoré môžu zlepšiť život postihnutých bez rizika konzumácie laktózy. Na pultoch možno nájsť nemliečne produkty vrátane masla, jogurtu, krémov a, samozrejme, sójové mlieko. Toto mlieko obsahuje všetky živiny nachádzajúce sa v mlieku vrátane kalcia. Môžete dostať kúpiť nesladené sójové mlieko alebo sladené, najčastejšie fruktózou. Pri nákupe bezlaktózových potravín skontrolujte aj iné ingredencie, ktoré by mohli obsahovať skrytú laktózu, a tak vyvolať symptómy.

Nápady a tipy pre rodičov

Ako rodičia máte možnosť kontrolovať, čo vaše dieťa zje a vypije počas pobytu doma. Keď je v škôlke, škole, na oslave, u kamaráta, tak je odkázané na seba alebo na tretie osoby.

 Doma

  • Mlieko ako prísadu pri varení určitých jedál možno dobre nahradiť sójovým mliekom. (Pozor – niektoré deti sú alergické i na sóju!)
  • Vyveste si v kuchyni zoznam potravín, ktorým sa dieťa má vyhýbať, i tých, ktoré by malo konzumovať.
  • Vysvetlite staršiemu súrodencovi, prečo jeho braček (sestrička) nemôže jesť niektoré potraviny. Jasne mu dajte najavo, že „zlé“ potraviny mu môžu spôsobiť vážne problémy.
  • Naučte staršieho súrodenca, aby svoje poháriky, hrnčeky, príbory a pod. položil vždy dostatočne vysoko mimo dosahu mladšieho alergického dieťaťa a nikdy mu neponúkali ich nápoj, sladkosti a pod.

V škôlke a škole

  • Porozprávajte sa s triednou učiteľkou vášho dieťaťa o alergii na bielkoviny v kravskom mlieku. Vysvetlite jej, aké by boli dôsledky v prípade konzumácie zakázanej potraviny a poproste ju, aby na vaše dieťa dohliadla. Požiadajte ju, aby si o alergii pohovorila i s deťmi, aby pochopili, prečo nemôžu ponúkať vášmu dieťaťu svoju desiatu.
  • Ak je v triede zvykom, že deti nosia na narodeniny sladkosti, dajte triednej učiteľke škatuľu s trvanlivými cukríkmi alebo keksíkmi, ktoré sú vhodné pre vaše dieťa. Vysvetlite dieťaťu, že ak sa budú rozdávať sladkosti, ono si môže vybrať niečo dobré z prinesenej škatule u pani učiteľky.
  • Ďalšou možnosťou je požiadať dieťa, aby vždy sladkosti, ktoré dostane, prinieslo domov. Po overení, či sú preňho vhodné, ich môže skonzumovať. V opačnom prípade ich vymeníte za sladkosti povolené.

Na oslave

Spojte sa s rodičmi kamaráta vášho dieťaťa. Vysvetlite im, čo vaše dieťa môže a čo nemôže jesť či piť. V nutnom prípade im vhodné sladkosti a nápoje dodajte sami.

Prečítajte si tiež: Všetko o mlieku

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: