Aký šport pre vaše dieťa? Vyskúšajte florbal!

Redakcia | 6. máj 2016
Aký šport pre vaše dieťa? Vyskúšajte florbal!

Premýšľate, ktorý šport by vášmu „živému striebru“ sadol ako uliaty? Ak má vaše dieťa veľa energie, rado športuje a rýchlo sa nevzdá, florbal je preňho ideálny šport. A nemyslite si, že ho môžu hrať len chlapci.

Začiatky florbalu sa datujú do Švédska, kde sa v 70-tych rokoch minulého storočia hrala medzi mládežou s obľubou hra s názvom innebandy. Hokejka, loptička a žiaden ľad – to ostalo vo florbale dodnes.

Na Slovensku sa plastová hokejka s ohnutou čepeľou a deravou plastovou loptičkou po prvý raz objavila v roku 1999. Vtedy vznikol aj Slovenský zväz florbalu (SZFB), kde nájdete bližšie informácie o kluboch, do ktorých by ste mohli zapísať svoje ratolesti, ak sa pre tento šport nadchnú.

Niečo z pravidiel florbalu...

Vo florbale, na rozdiel od hokeja, nie je prípustný akýkoľvek fyzický kontakt hráčov. Nepovolená je tiež vysoká hra hokejkou, hráč môže čepeľou trafiť loptičku iba do výšky svojich kolien. Akýkoľvek kontakt hokejky a hokejky, kde nie je loptička, sa vo florbale považuje za technický priestupok. Za takýchto a im podobných situácií vznikajú rozohratia hry ťuknutím do loptičky. Vo florbale sa na rozdiel od hokeja za rôzne priestupky (je to presne dané) udeľuje žltá karta a červená karta v poradí 1, 2, 3.

Výstroj na florbal

Hokejka – je najdôležitejšou časťou výstroja. Podľa florbalových odporúčaní by mala byť detská hokejka vysoká po lakeť dieťaťa. Tvrdosť sa pohybuje v rozpätí od 20 do 35 mm a je na hokejke vyznačená (čím vyššie číslo, tým mäkšia palica). Pre deti a začiatočníkov sa odporúča mäkká palica, pre pokročilých stredná, pre mužov tvrdá (kvôli možnosti častejšieho zlomenia).

Hokejková čepeľ – v ponuke špeciálnych obchodov so športovými potrebami je ich dostatočný výber. Taktiež sa líšia tvrdosťou. Mäkké čepele sú dobré na riadenie loptičky, tvrdé sú zasa lepšie pri streľbe. Čepeľ môže byť tvarovaná podľa potrieb hráča, pri ohýbaní sa musí dodržať maximálne zahnutie 30 milimetrov. S ohnutou čepeľou hráč lepšie pracuje s loptičkou.

Obuv  – keďže sa florbal hrá predovšetkým v halách, je nutná obuv, ktorá vyhovuje halovej podlahe. Ideálna je obuv, ktorá sa využíva napr. pri basketbale či hádzanej. Existuje aj špeciálna florbalová obuv, ktorá má protišmykovú podrážku a špeciálne zosilnené bočné časti.

Loptičky – špeciálne florbalové, líšia sa materiálom a technológiou výroby, čo ovplyvňuje ich životnosť, dráhu letu, ale i presnosť hry. Sú umelohmotné, ľahké, s dierkami. Odporúča sa, aby sa pri florbale používali certifikované loptičky.

Oblečenie – na tréningy je vhodné predovšetkým bavlnené oblečenie ako tričká, krátke nohavice ap. Na zápasy zabezpečujú kluby pre svojich zverencov dresy. Brankár musí mať dlhé nohavice, vestu, masku, kolenačky a môže mať rukavice.

Vak - Na uskladnenie a prenos hokejky sa využíva vak na hokejku (pre 1 až 4 kusy). Nie je súčasťou povinnej výbavy.

Čo by ste mali o florbale vedieť:

  • Florbal nie je finančne náročný. Hokejka pre začiatočníka sa dá zadovážiť do 20 eur, športovú obuv a oblečenie má každé dieťa. Loptička stojí minimálnu sumu. Nič viac k hre nie je potrebné.
  • Florbal je výsostne šport do haly, ale hráva sa aj vonku, no vtedy je potrebný špeciálny povrch ihriska. Florbalové hokejky sú tomu prispôsobené.
  • Mnoho klubov poskytuje „nováčikom“ možnosť vyskúšať si prvé tréningové hodiny zdarma, aby dieťa malo možnosť zistiť, či ho florbal „chytí za srdce.
  • Ideálny čas na začínanie s florbalom je cca v 3. ročníku ZŠ. Je to aj preto, že florbalová hra je rýchla, hráči potrebujú mať dobrú koordináciu, musia vedieť vnímať loptičku, ale aj spoluhráčov a súperov. Menšie deti nemajú ešte natoľko vyvinuté priestorové videnie. Je tu preto väčšie riziko úrazov, čo zvyšuje aj fakt, že pri florbale sa nepoužívajú žiadne chrániče, ani prilby. Napriek tomu florbal je koordinovaná hra a ak hráč robí to, čo má a rešpektuje pri tom aj svoje možnosti, riziko úrazu je minimálne.
  • Tréningy sú postavené tak, aby boli deti zaťažované všestranne, so zohľadnením ich veku a fyzických možností. Taktiež sa dbá sa na dodržiavanie pitného režimu.
  • Florbal je vhodný aj pre dievčatá. Pre ne aj pre chlapcov platia rovnaké pravidlá. Na Slovensku existuje aj dievčenská a ženská liga.





Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: