Akú úlohu zohráva pri výchove syna otec?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 11. marec 2017
Akú úlohu zohráva pri výchove syna otec?

Obrovskú. Otec je pre chlapca veľmi dôležitý. Je to preňho vzor, model správania. Syn vykazuje voči svojmu otcovi určité potreby.

Chlapec má rád fyzický kontakt 

Chlapci veľmi radi zápasia, bijú sa a zapárajú a vôbec majú radi všetky drsnejšie hry. Zdá sa, že to platí v ktoromkoľvek veku. 
TIP PRE OTCA:

Bite sa a pasujte, kedykoľvek sa vám naskytne príležitosť a máte na to dosť energie. Vyberte si bezpečné miesto. Dajte dieťaťu úlohu – aby sa dotklo vášho ramena alebo sa dostalo z vášho objatia. 

Takéto zápasenie nemusí byť len zábava – môžete pritom svojho syna i niečomu naučiť, napr. ako ovládať a krotiť svoju silu: prestanete sa biť, keď jeden z vás začne byť neopatrný, ak je situácia nebezpečná, upokojíte sa a začnete znovu.

Tým, že všetko udržiavate stále v humornej nálade a nesnažíte sa príliš vyhrávať – raz necháte vyhrať jeho, druhýkrát zasa vyhráte vy – mu ukazujete, že vám ide hlavne o vzájomný vzťah a taktiež ho učíte, ako sa má správne prehrávať.

A čo je asi najdôležitejšie, toto zápolenie je forma dôverného vzťahu a je tiež oslavou mužnosti.

Prečítajte si: Otestujte sa: Aký ste otec?

Chlapec miluje, keď sa môže učiť so svojím otcom

Poznávať svet mužov je pre chlapcov veľmi lákavé. Môžu to byť autá, počítače, kone, pozorovanie vtákov, výpravy do prírody, chytanie rýb, práca s drevom – čokoľvek, čo sa im páči a čo otcovia radi ukazujú. 
TIP PRE OTCA:

Strávte so svojím synom a s rodinou aspoň jednu hodinu denne rôznymi činnosťami a rozprávaním sa. Ak vám to váš pracovný rozvrh nedovolí, mali by ste sa vážne zamyslieť nad svojimi prioritami.

Chlapec má rád, keď môže počúvať, ako otec rozpráva o svojom živote.  
TIP PRE OTCA:

Rozprávajte svojmu synovi príbehy z vášho detstva, zážitky z pracovného života alebo s ním preberajte vaše spoločné plány do budúcna. Uvidíte, že v niektorých momentoch vaše dieťa určite zabudne aj zavrieť pusu.

Chlapec miluje, keď môže vidieť svojho otca „v akcii“

Keď synovia vidia, ako otcovia varia, upratujú a starajú sa o mladších súrodencov, budú doma tiež viac pomáhať. Otcovia musia ukázať, že si dokážu poradiť, i keď nastanú problémy. 
TIP PRE OTCA:
Ukážte svojmu synovi vlastným príkladom, ako byť skutočným mužom. Keď uvidí, že sa staráte o svoje telo, správate sa k druhým ľuďom pekne, vyjadrujete svoje pocity a stojíte si za tým, čomu veríte, bude to pre neho oveľa presvedčivejšie ako všetko, čo by ste mu o tom mohli povedať.

Chlapec má rád, keď sa môže stýkať s ďalšími mužmi

TIP PRE OTCA:

Zapojte svojho syna do činností, ktoré robíte so svojimi priateľmi; tak spozná ďalších mužov, učí sa od nich a získava ich uznanie. 

Otec je v živote syna dôležitý

Cesta chlapcov k dospelosti nie je ľahká a priama. Nestačí ich len kŕmiť, dávať im čisté tričká a čakať, že sa jedného dňa prebudia a budú z nich muži. Každý, kto má s chlapcami niečo dočinenia, je prekvapený, ako rýchlo sa menia, aký rozsiahly je register ich nálad a činorodostí v rôznych obdobiach.

Je len na nás rodičoch, aby sme porozumeli ich citovému a fyzickému rozvoju a vedeli ich motivovať, aby sa stali skvelými mužmi.

Prečítajte si: Ako vychovávať chlapca

Prečítajte si: Otcovstvo je úloha na celý život

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: