Ako vystúpiť zo začarovaného kruhu laryngitíd?

Redakcia | 13. marec 2017
Ako vystúpiť zo začarovaného kruhu laryngitíd?

Mnohé deti bývajú po nástupe do materskej školy často choré.

Vaša otázka:

Syn ako 3-ročný nastúpil do MŠ, hneď v septembri dostal laryngitídu a odvtedy má každý mesiac recidívu. Vyšetrenia u imunologičky a alergologičky ukázali iba trochu zníženú imunitu. Nosné mandle má vybraté, krčné − laserom odstránenú iba polovicu. Laryngitídy sú vždy bez teploty, potom ho 3 týždne trápi kašeľ, týždeň je dobre a kolotoč začína odznova. Poradíte mi, čo by som ešte mohla spraviť pre zlepšenie? 

Pri nástupe dieťaťa do škôlky treba počítať s jeho zvýšenou chorobnosťou

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.: Nástup do kolektívneho zariadenia takmer s istotou znamená pre väčšinu detí vyššiu chorobnosť. O to skôr, že sa do škôlky prvýkrát ide na jeseň, teda v dobe, kedy začínajú jesenné vírusové infekcie.

Dá sa povedať, že príčinou tohto stavu je vyšší stupeň kontaktu s ostatnými (často chorými) deťmi a obdobie chrípok. Zatiaľ čo deti v domácom prostredí prekonávajú približne 1-3 vírusové infekcie za rok, deti v kolektívoch sú choré priemerne raz toľko – teda 4 až 6 ochorení.

Aj viac. Tieto infekcie (hoci idú s vysokou horúčkou, otravujú život častou absenciou a OČR-kami) spravidla nezanechávajú dlhodobé následky a sú akýmsi „školením imunity“. Americká asociácia pre pediatrickú imunológiu sa tejto otázke venovala a konštatovala, že „dieťa je prvých 5 rokov tak často choré preto, aby bolo ďalších 50 rokov zdravé“.

Iste – je to eufemizmus, ale je pravdivý. Dieťa z týchto chorôb „vyrastie“. U vášho syna sa choroba prejavuje ako laryngitída – zápal hrtanu. Pediatrom je dobre známe, že tieto virózy u niektorých detí vyvolávajú nádchu, u iných bronchitídu, a dosť často laryngitídu.

Je to zrejme dané okrem iného aj anatomickými odchýlkami (formáciou kostí, šírkou hrtanovej štrbiny ap.), ktoré sa rastom menia. Pojem „iba trochu znížená imunita“ si môžete s istotou preložiť, že syn má imunitu dobrú.

„Posilňovače imunity“ môžu pomôcť – ak nie synovi, tak vám – v pocite, že niečo robíte. Bolo by asi potrebné u krčnej lekárky a v odberoch výterov a krvi zistiť, či vo zvyšku laserom odrezanej mandli nezostáva ložisko hnisu – a toto riešiť.

Na tieto stavy veľmi dobre účinkuje aj liečebný pobyt v jaskyni – speleoterapia. Bolo by aktuálne takúto „prelaďovaciu“ kúru absolvovať.

Prečítajte si viac: Laryngitída: Zápal hrtana

chore dieta s teplotov a zapalom hrdla

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: