AKO vybrať školskú tašku?

Eva Kliská | 22. august 2017
AKO vybrať školskú tašku?

Batoh alebo aktovka ? Ak riešite dilemu, poradíme vám.

Predtým ako deti opäť zasadnú do školských lavíc, čaká ich, ale aj rodičov niekoľko povinností.  Najmilšou, ale určite i veľmi zodpovednou je výber školskej tašky. V predajniach nájdete nespočetne veľa tašiek a batohov rôznych druhov a tvarov. Taška so Spidermanom alebo HelloKitty je síce pre deti veľkým lákadlom, ale nie vždy spĺňajú tieto „módne kúsky“ požadované normy školskej tašky.

Prečítajte si ďalšie tipy: Ako vybrať školskú tašku?

Na čo všetko by sme mali pri výbere školskej aktovky prihliadať?

  • Spevnená chrbtová časť, ideálne sú tašky ergonomicky tvarované, vyrobené z priedušného a nepremokavého materiálu
  • Dostatočne široké (cca 4cm), dlhé a nastaviteľné popruhy obalené mäkkým materiálom
  • Pevné a stabilné dno tašky
  • Taška by mala byť odľahčená, aby príliš nezaťažovala chrbticu. Aktovka pre žiaka prvého stupňa by mala vážiť pod 1,2 kg, u žiakov druhého stupňa by taška nemala byť ťažšia ako 1,4 kg
  • Musí byť dostatočne priestranná s deliacimi priehradkami pre jednoduchý prehľad
  • Reflexné prvky by mali byť súčasťou každej tašky, ak nie sú,  je nutné ich dokúpiť a na tašku pripevniť
  • Pútko na nosenie by malo byť spevnené na ľahšie prenesenie

Školská aktovka alebo batoh?

Tu určite zohľadnite vek dieťaťa. Pre menších školákov (prváci, druháci a tretiaci) je určite vhodnejšia školská taška, ktorá musí byť anatomicky tvarovaná. Starším deťom môžete kúpiť aj vak, vyberajte však medzi tzv. školskými batohmi. Majú tvar, ktorý podporuje zdravý vývoj chrbtice.  Deťom na konci druhého stupňa už môžete zakúpiť aj športové vaky, určite však aj pri nich dbajte na anatomické tvarovanie.

8 faktorov, ktoré vplývajú na dieťa a jeho rodičov pri nástupe do prvej triedy

Aby školská taška správne sedela

Tašku vyberajte spolu s dieťaťom, aby mu sadla rozmerovo a samozrejme aj dizajnovo. Pri výbere by si dieťa malo tašku vyskúšať s bundou, ale aj bez nej. Taška nesmie kĺzať, odierať, tlačiť alebo brániť v pohybe.

!Všetky školské tašky by mali byť vyrobené v súlade s normou STN 79 6506. Pokiaľ nájdete na visačke odkaz na tieto normy, máte záruku, že je taška pre vaše dieťa bezpečná.

Aktovku nastavte s dieťaťom a vysvetlite mu, ako by mala byť na chrbte správne uložená. Taška musí zostať v kontakte s celou chrbticou. Nesmie byť  položená vysoko pri krku a tým pádom kopírovať len hornú hrudnú chrbticu, čo spôsobuje, že dieťa chodí zhrbené. Naopak, ak je taška príliš nízko, dotýka sa iba oblasti pod lopatkami, čo zase chrbticu príliš preťažuje.

Nástup do školy deti stresuje, pomôžme im s ním

 Školská zrelosť a pripravenosť: Aké sú testy školskej zrelosti?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: