Ako vybrať pre dieťa tú správnu materskú školu?

Mgr. Andrea Vanyová | 27. marec 2017
Ako vybrať pre dieťa tú správnu materskú školu?

Poradíme vám, na čo sa zamerať pri výbere škôlky pre vaše dieťa.

Prečo je dôležité vybrať „tú správnu“ materskú školu?

Jednoducho preto, že v nej dieťa strávi podstatnú časť dňa, a to vo veku, keď je veľmi vnímavé, zvedavé a veľa sa chce naučiť. Je tiež veľmi senzitívne a tak by sme si priali, aby aj ľudia, s ktorými sa stretáva, boli k nemu citliví, milí, mali ho radi a podporovali ho v jeho raste.

A aby mu boli dobrým príkladom. „Pani učiteľka“  sa stane jednou z najdôležitejších osôb v jeho živote. A jednoducho preto, lebo pre naše dieťa chceme to najlepšie. Myslím si, že neexistuje nejaký  osvedčený recept na výber škôlky. Ale existuje viac faktorov, ktoré je dobré pri výbere zvážiť. Skúsme si ich teraz spolu prejsť.

Aké materské školy existujú

Dnes existujú súkromné a štátne materské školy. Súkromná materská škola je pre mnohých akousi zárukou kvality (nie je to však vždy tak), treba si uvedomiť, že sú často podstatne drahšie ako štátne, takže aj vaša finančná situácia ovplyvní váš výber.

A je pravdepodobné, že ju nebudete mať hneď vedľa domu a možno budete musieť do nej s dieťaťom dlhšie cestovať. Ak ste sa rozhodli pre súkromnú materskú školu, podrobne si zistite, v čom sú jej služby nadštandardné. Mnohé ponúkajú výučbu jedného alebo dvoch cudzích jazykov, plávanie, rôzne krúžky a podobne.

Dnes však i veľa štátnych materských škôl ponúka rôzne doplnkové aktivity (cudzie jazyky, rôzne krúžky, navštevovanie sauny a rôzne kurzy – plavecký, základy korčuľovania atď., niečo v cene, niečo za poplatok).

Okrem toho oba druhy materských škôl ponúkajú i iné akcie: škôlky v prírode, výlety, návštevy divadiel a organizovanie predstavení pre deti – aj to by malo váš výber ovplyvniť. 

Keď si vyberiete štátnu materskú školu, nezabudnite sa spýtať, aké sú ďalšie poplatky okrem základného mesačného poplatku, ako často sa vyberajú, koľko a načo budú peniaze použité. Väčšinou sú to peniaze na nákup hračiek, pomôcok a podobne.

Nástup do škôlky je pre  malého človiečika veľkou zmenou

Prichádza do nového, neznámeho prostredia, medzi cudzích ľudí, bude sa ocitať v doteraz nepoznaných situáciách. Preto je dôležité, akým spôsobom sa tento prechod udeje. A závisí od konkrétnej škôlky, ako  vám s ním pomôže.

Odporučila by som vám, aby ste sa pri zápise informovali, akou formou zvykne tá-ktorá konkrétna MŠ pomáhať deťom pri nástupe. Často je to len otázka dohody a ochoty personálu s vami spolupracovať.

Keďže celá táto situácia je pre  väčšinu detí veľkou záťažou, mali by sme sa my, dospelí snažiť čo najviac im to uľahčiť.  Je ideálne, keď sa tento prechod udeje postupne – z hľadiska času, ako aj odlúčenosti od matky.

Teda prvé dni by  pobyt mal byť kratší  a ak je to možné i za prítomnosti matky alebo inej blízkej osoby, ktorá síce bude len pozorovateľom, ale dieťa sa v jej prítomnosti bude cítiť bezpečnejšie. Ako dlho má takýto postupný nácvik  trvať, je individuálne.

Je veľkou výhodou, ak máte v škôlke nejakého známeho človeka, či už je to pani upratovačka alebo teta kuchárka zo susedného vchodu, ktorú vaše dieťa pozná, a ktorá sa mu určite v škôlke prihovorí.

Dieťatko tak bude mať pocit, že tam nie je také opustené, že má nablízku známeho človeka, na ktorého sa v prípade potreby môže obrátiť.

Prečítajte si: Babička? Jasle? Opatrovateľka? Alebo kam s ním?

Čo všetko môže ovplyvniť výber materskej školy

Vzdialenosť od bydliska patrí k dôležitým faktorom pri výbere. Väčšinou sa ponúka riešenie, že zapíšeme dieťa do škôlky, ktorá je k nám najbližšie. Určite je to veľká výhoda, ale treba zvážiť, či nám škôlka vyhovuje aj z iných stránok.

Je dobré si všimnúť aj celkové umiestnenie areálu MŠ – či sa nenachádza pri rušnej ceste, či má priestranný dvor na hranie s dostatkom zelene a dobre vybaveným ihriskom a pod.

Venujte pozornosť tomu, ako je vybavený interiér. Nezáleží len na opotrebovanosti nábytku a množstve hračiek, ale aj na výzdobe. Či je pestrá, aktuálna, podnetná, robená s citom a fantáziou, či nástenky zdobia čerstvé práce detí. Cítite sa útulne a vítaní?

Majú televízor a video? To je fajn, ale ich pozeraním by deti svoj čas v škôlke rozhodne tráviť nemali! Takejto škôlke, v ktorej nedokážu zabaviť deti podnetnejším spôsobom, by ste sa mali vyhnúť.

Skúste sa prejsť s vaším dieťatkom okolo škôlky v čase, keď sú deti vonku na dvore, a pozorujte, čo sa tam deje – či sa učiteľky deťom dostatočne venujú, vymýšľajú pre ne rôzne hry a zapájajú ich do činnosti. Či sú deti uvoľnené a veselé.

Jednoduché a osvedčené je opýtať sa kamarátok, mamičiek z pieskoviska a známych, ktorí tam vodia svoje deti, ako sú so škôlkou spokojní, aké sú tam zvyky a čo im nevyhovuje.

Všimnite si, ako sa správa personál v kontakte s vami – či sú tam ľudia ústretoví, srdeční, ochotní odpovedať vám na otázky. Najlepšie to zistíte v rozhovore.

Nebojte sa klásť riaditeľke a  vašej budúcej pani učiteľke otázky
– spýtajte sa na čas prevádzky MŠ, aký je denný program (v dobrej škôlke by mal byť zobrazený na nástenke, ako i rozvrh tém na jednotlivé dni), aké tu varia jedlá, či vyžadujú od detí, aby zjedli všetko, aby poobede všetky odpočívali a podobne.

Porozprávajte sa s nimi o niektorých problémoch vášho dieťaťa –  napr. ak sa pomočuje v spánku – zistite, či sú ochotní dávať mu na poobedný spánok plienku.

Jedným z najdôležitejších prostriedkov výchovy je pochvala, a potom o niečo menej dôležitý, ale u nás stále často používaný, je trest.

Pri rozhovoroch so známymi i učiteľmi sa zaujímajte, ako často vo vašej vyhliadnutej škôlke deti chvália, akým spôsobom a prečo. Ako deti trestajú a za aké priestupky, ako riešia konfliktné situácie medzi deťmi. Zvážte, či je prístup personálu zhodný s vašimi predstavami o výchove alebo nie.

Možno sa vám zdá nezvyčajné klásť personálu vôbec nejaké otázky. A možno sa to bude zdať nezvyčajné aj personálu. Napriek tomu by som vás rada povzbudila, aby ste nazbierali odvahu a začali aj takto narúšať vžité stereotypy v našej spoločnosti.

Prečítajte si: Škôlka v plnom prúde – viete, čo dieťaťu obliecť?

MŠ je inštitúcia, ktorá je tu pre vaše dieťa, a určite by ste si želali, aby čas v nej strávilo príjemne, aby sa do nej tešilo, aby si obľúbilo ľudí, ktorých tam bude stretávať. Verím, že v priebehu rozhovoru vycítite, či sú tam ľudia, ktorým môžete dôverovať.

 




Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: