Ako sme prekonali ovčie kiahne aj s päťtýždňovým bábätkom

Eva | 20. január 2024
ovčie kiahne dieťa

Kiahne sú bežnou detskou chorobou. Keď vám ich donesie syn zo škôlky a máte doma bábätko, nie je vám však všetko jedno.

Druhé dieťa sa nám narodilo takmer štyri roky po prvom synovi. Starší synček začal navštevovať materskú škôlku a ako to už býva, často doniesol domov i kopec bacilov. Takže ten čas v škôlke sme si všetci trošku "odniesli". 

Po niekoľkých týždňoch mi pani učiteľka oznámila, že sa v ich triede vyskytli ovčie kiahne. Pár detí už zostalo doma, radšej som i ja nechala syna preventívne doma, najmä kvôli bábätku. Chcela som ho uchrániť, že ak majú s kiahňami bojovať dvaja, tak keď bude trošku staršie. Denne som ho sledovala, prezerala od hlavy až po päty, ale stále nič.

Ovčie kiahne: Ako ich spoznáte?
Prečítajte si tiež:

Ovčie kiahne: Ako ich spoznáte?

Zrazu sa objavili kiahne

Dlho sa nič nedialo až jedného dňa predsa - na predlaktí sa mu objavila nepekná vyrážka, sama si vravím, to je len taký pľuzgierik, kiahne to nie sú. Ja sama som mala kiahne asi vo veku 5 rokov, vôbec som si nepamätala, ako taká vyrážka vyzerá. Pre istotu som už staršieho chlapca nepustila do blízkosti bábätka. Na druhý deň sa nič nové neobjavilo, tak som si s uľahčením vydýchla, že nás to snáď obíde. Netúžila som bojovať s takou infekčnou potvorou práve v dobe, keď mám doma malé dojčiatko.

Kiahňová párty: ÁNO či NIE?
Prečítajte si tiež:

Kiahňová párty: ÁNO či NIE?

Musím izolovať bábätko, ovčie kiahne sú vysoko infekčné ochorenie

Moje krátke chvíle pokoja však ukončil ďalší deň, priniesol synovi nielen kopu nových vyrážok ale aj zvýšenú teplotu. Detská doktorka nás prišla pozrieť a iba potvrdila, čo už bolo nad slnko jasné. Zdôraznila dôležitosť izolovania bábätka, choroba je vysoko infekčná a môže sa stať, i napriek všetkým opatreniam, že sa nakazí kiahňami i maličký. Jeho imunita je predsa ešte v plienkach, ktovie, ako by to také malé telíčko znášalo.

Ovčie kiahne znášal syn hrdinsky, trápila ho však izolácia od bračeka

Vyzbrojená krémom proti svrbeniu, vrhla som sa do boja proti tejto infekčnej potvore. Syn bol každým dňom bohatšie vyzdobený červenými pupákmi, ktoré som vzápätí po objavení mastila bielou mastičkou. Kúpala v hypermangáne a držala jeho rúčky preč od nepekných vyrážok

Čoskoro mal takmer celé telo vysypané, vyrážkam sa nevyhli ani intímne miesta, vlasy a ústa. Ochorenie synček znášal naozaj hrdinsky, horšie to už bolo s jeho izoláciou. Nemohol pochopiť, prečo nemôže ísť pozrieť svojho bračeka, pohladkať ho alebo aspoň nakuknúť do izby, veď ho už niekoľko dní nevidel...

Ovčie kiahne (varicela)
Prečítajte si tiež:

Ovčie kiahne (varicela)

Na kiahne ochorelo aj päťmesačné bábätko

Neviete si ani predstaviť moje zdesenie, keď som pri kúpaní bábätka objavila pľuzgierik veľmi podobný, priam taký istý ako predtým u staršieho syna. Žeby predsa? Napriek toľkým snahám o izoláciu? V mysli sa mi začali vynárať hrôzostrašné predstavy a scenáre, ako to asi u takého malého človiečika bude prebiehať - vysoké teploty, svrbenie, nervozita, možné hroziace komplikácie. Mala som z toho strach, dieťatko malo len 5 týždňov.

Nič sa však nekonalo, trochu zvýšená teplota, to bolo asi všetko. Na telíčku malého maróda som dokopy narátala 5 mini vyrážok, po ktorých, na rozdiel od staršieho chlapca, nezostalo ani stopy.

Aj pani doktorka len krútila hlavou, už dávno nemala takého malého pacienta s ovčími kiahňami. Podobný priebeh ochorenia by si priali iste viacerí, hlavne tí, ktorým po nepríjemne svrbiacich vyrážkach zostali nepekné jazvy na celý život.

Inkubačná doba pri kiahňach

Chorý človek je zdrojom infekcie hlavne prvých 5 dní od začiatku ochorenia – v dobe horúčok, výsevu vyrážky. Infekcia sa šíri kašľom – vykašľanými kvapôčkami, aj kontaktom s chorým – hlavne obsahom kiahňových pľuzgierikov.  Inkubačná doba je 2 až 3 týždne, to znamená 14 – 21 dní. Samozrejme – ak bol včas prerušený reťazec šírenia nákazy vyradením detí do domácej liečby, riziko nákazy klesá. Najistejšou ochranou je očkovanie, ktoré je čoraz častejšou voľbou rodičov. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: