Ako sa učiť naspamäť? Tipy pre školákov.

Redakcia | 1. marec 2017
Ako sa učiť naspamäť? Tipy pre školákov.

Niektoré učebné obsahy musí mať dieťa vždy v talóne. Matematické vzorce, gramatické pravidlá, vybrané slová, odborné výrazy – všetko toto sa zakotvuje v pamäti prostredníctvom učenia sa naspamäť, aby si to potom mohol školák kedykoľvek vybaviť a použiť.

Niektoré deti sa učia naspamäť ľahko, iné s tým majú veľké problémy. To, ako prebieha doslovné zapamätávanie, závisí vo veľkej miere od koncentrácie, záujmu, výdrže a správnej metódy učenia sa. 
Prečítajte si: Aby učenie nebolo mučenie

Na cvičenie pamäti a rýchle zapamätávanie obsahov sú vhodné nasledujúce metódy

  • Dôležité údaje v texte je vhodné si podčiarknuť alebo inak zvýrazniť a viackrát ich opakovať písomne aj ústne.
  • Komplikované súvislosti je lepšie prerozprávať aj vlastnými slovami. Tým sa ujasní, či žiak obsahu učiva skutočne porozumel.
  • Pri časovo náročnom učení sledujte, či dieťa dodržiava aj prestávky, aby si mozog oddýchol a naučené obsahy sa uložili.
  • K mimoriadne ťažkému učivu si môže dieťa napísať aj lístočky s poznámkami, ktoré si uloží v detskej izbe. Zakaždým, keď pôjde okolo vlastnoručne napísaného lístka, si ho nahlas prečíta (mimoriadne vhodné miesta sú dvere detskej izby alebo písací stôl).
Tip MAMA a ja
Dávajte vždy pozor na to, aký učebný typ je vaše dieťa: vizuálne typy sa lepšie učia čítaním, auditívne počúvaním a komunikatívne najlepšie v rozhovore s inými.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: