Ako sa na dovolenke (s dvojičkami) nezblázniť

Redakcia | 14. august 2017
Ako sa na dovolenke (s dvojičkami) nezblázniť

Znie to síce ako utópia, no dovolenku s malými dvojičkami či trojičkami, si môžete naozaj užiť. Chce to len dokonalé plánovanie a odvahu.

Nie, nie je to science fiction. Dovolenka s „viacerčatami“ môže byť skutočne príjemná. Treba však naplno využiť svoje organizačné schopnosti a predvídať možné komplikácie.

Prečítajte si: SUPER rodinná dovolenka? Pripravte sa na ňu!

Najdôležitejšia je príprava na dovolenku

Časy, kedy vám na dokonalú dovolenku stačili plavky, dobrá kniha a more, sú už minulosťou. Plánovanie dovolenky, ktorú sa chystáte prežiť s deťmi, naberá úplne nový rozmer.

Obzvlášť, ak sú vaše ratolesti narodené v jeden deň. Aj výber cieľovej destinácie i typ dopravy sa pri „viacerčatách“ stáva špecialitou. To, čo vyhovuje viacčlennej rodine s deťmi v rôznom veku, totiž nemusí vyhovovať rodičom dvojčiat či trojčiat (alebo dokonca aj štvorčiat).

Pri menších deťoch si pri hľadaní ubytovania treba vopred zistiť, či má ubytovacie zariadenie k dispozícii dostatočný počet detských postieľok. Ak nie, zabezpečte si vlastné cestovné postieľky. Pozor však na veľkosť izieb, v ktorých budete bývať.

Vopred si overte, či sa do nich zmestíte. Ľahko sa totiž môže stať, že po rozložení postieľok neurobíte v izbe ani krok. Rátať musíte aj s tým, že cestovné postieľky vám uberú aj z batožinového priestoru auta.

Pri viacerých deťoch vopred upozornite ubytovacie zariadenie, do ktorého sa chystáte, na ich vek a počet. Predovšetkým pri ubytovaní so stravou vás môže prekvapiť, že za niektoré z detí budete musieť doplácať. Čarovná formulka „deti do 6 rokov zdarma“ sa totiž nie vždy vzťahuje aj na rodiny s „viacerčatami“.  

Nepodceňte ani vzdialenosť ubytovania od mora. Hoci 200 metrov nie je na prvý pohľad veľa, pri deťoch vás aj táto vzdialenosť môže vyčerpávať.

Lietať každú chvíľu po chýbajúcu hračku či mlieko na opaľovanie, vám na pocite dovolenkovej pohody rozhodne nepridá.  Všímajte si vstup do mora.

Šmykľavé skaly a schody nie sú pre deti ideálnou voľbou. Ak je pláž kamienková, je dobré pribaliť aj topánky do vody pre deti aj dospelých. Skúsenosti rodičov však potvrdzujú, že deti milujú pieskové pláže. Dôvod je jednoduchý – hrady sa na ňom s vedierkom a lopatkou stavajú najlepšie...

Prečítajte si: Dovolenka ako v bavlnke: Ako veľa zažiť a v zdraví prežiť?

Pred dovolenkou si skontrolujte cestovné doklady

Niekoľko dní pred cestou si nezabudnite skontrolovať platnosť cestovných pasov. Hoci dospelý môže do členských krajín Európskej únie cestovať len s občianskym preukazom, deti musia mať vlastný cestovný pas. Pri deťoch do 5 rokov trvá  jeho platnosť len dva roky.

Deťom mladším ako 13 rokov sa pas vydáva s päťročnou platnosťou. Každé dieťa, hoci ide o bábätko, musí byť na pas odfotené na príslušnom pracovisku, ktoré cestovné doklady vydáva.

Pri balení určite nezabudnite ani na kartičku poistenca a myslieť by ste mali aj na cestovné poistenie pre každého člena rodiny, zvlášť ak cestujete do zahraničia. 

Cestovný pas pre vaše dieťa

Nič nie je horšie ako choré dieťa na dovolenke

Obzvlášť v čase dovolenky. Ešte pred odchodom do zahraničia myslite na najzákladnejšie lieky, ktoré by sa vám v prípade potreby mohli hodiť.
Čo nesmie chýbať v lekárničke:

  • Lieky proti bolesti a teplote – sirup aj čapíky
  • Na nevoľnosť
  • Niečo proti zápche
  • Proti hnačke a vracaniu – probiotiká, rehydratačný roztok, na zahustenie stolice, lieky proti hnačke, plynatosti a črevným infekciám
  • Kvapky do uší a očí
  • Lieky, gély či kvapky na alergiu a na zmiernenie alergických prejavov
  • Na drobné poranenia – dezinfekčný sprej, leukoplast, obväz i rýchloobväz
  • Do lekárničky nezabudnite pribaliť aj teplomer, malé nožnice a pinzetu.

Ak ste si nie istí, či ste na nič nezabudli, nevadí. S viacerými deťmi sa pravdepodobne nevyberiete dovolenkovať „na koniec sveta“. Lekári aj lekárne sú aj tam.

Povinná výbava na dovolenku k moru

Opaľovací krém s ochranným faktorom SPF 50 by mal byť samozrejmou súčasťou každej detskej batožiny. Preháňať s množstvom prípravkov to naozaj nemusíte – v cenách podobných tým našim ich kúpite aj v dovolenkových destináciách.

Čo by sa vám ale mohlo hodiť je slnečník, prípadne plážový stan. Na rozpálenej pláži bez stromov ich určite oceníte. Ak máte batoľatá a používajú plienky, určite pribaľte pár balíkov navyše. Ich cena by vás v zahraničí mohla nepríjemne zaskočiť. To isté platí aj pre plienky do vody, vlhčené obrúsky či inú detskú kozmetiku.

Prečítajte si: Mamin manuál na cesty

Jedlo pre bábätká počas dovolenky

Aj v prípade, že sa chystáte na all inclusive, je dobré do batožiny prihodiť aj pár „kupovaných príkrmov“. Verte nám, že ich využijete, a to hlavne vtedy, ak si vaši drobci dajú obedňajšieho „šlofíka“ a čas obeda pokojne prespia.

1 dieťa = 1 dospelý?

Ak uvažujete nad tým, či si na dovolenku „pribaliť“ aj nejakú výpomoc v podobe starých rodičov, len kvôli deťom to nerobte.

Nič nie je hodnotnejšie ako čas prežitý s deťmi. Pri deťoch (nie, ani pri dvojičkách či trojičkách) neplatí žiadna priama úmera typu „na každé dieťa jeden dospelák“. Nechajte deti, nech si aspoň počas voľných dní dosýta užijú oboch rodičov spoločne. Uvidíte, že aj pre vás to bude nezabudnuteľná dovolenka.

Z cestovania urobte zábavu

Je naivné veriť, že niekoľkohodinovú cestu presedia vaše deti v tichu a pohode. Je prirodzené, že ich počiatočné nadšenie po čase vystrieda fňukanie a nespokojnosť.

Už pri výbere dovolenky berte do úvahy čas, ktorý vám zaberie preprava na miesto určenia. Či už cestujete autom alebo lietadlom, vždy z nej urobte pre deti dobrodružstvo.

Nič nepodceňte a do tašky si pribaľte zaujímavé knižky, hračky, prednosný DVD prehrávač či tablet a detské pesničky.

Ak cestujete lietadlom, snažte sa naplánovať si svoj odlet na prijateľnú hodinu. Prísť na letisko uprostred noci s umrnčanými dvojičkami nebude príjemným zážitkom pre vás, ani pre vašich spolucestujúcich.

Deti do dvoch rokov nemajú nárok na vlastné sedadlo a počas letu ich musíte mať na kolenách. Pri malých trojičkách to môže byť problém. O podmienkach prepravy sa preto informujte vopred u konkrétnej leteckej spoločnosti, ktorou sa chystáte cestovať.

Na čo myslieť pri ceste lietadlom:

  • Rezervujte si miesto v prednej časti lietadla, kde sú zvyčajne sedadlá určené pre rodičov s deťmi.
  • Deti prebaľte ešte pred nástupom do lietadla.
  • Leteckú spoločnosť, cez ktorú cestujete, požiadajte o zapísanie dieťaťa do zoznamu cestujúcich a vopred sa informujte, čo všetko je potrebné zariadiť pri cestovaní s dieťaťom. Napríklad, ako je to s kočíkom, podávaním detského menu atď.

Cestovanie autom trvá zvyčajne o čosi dlhšie ako charterový let, no manažérmi času ste pri ňom vy. Dĺžku a počet prestávok si určujete podľa potreby.

Rodičom menších detí sa osvedčilo rozdelenie cesty s prenocovaním na polceste. Napríklad pri ceste do Chorvátska sa nocľah na Balatone môže stať príjemným predĺžením dovolenky.

Do batožiny si pribaľte dojčenskú vodu, dojčenské mlieko a veľa vlhčených obrúskov. Vďačným pomocníkom je cestovný ohrievač detských fliaš a pokrmov. Zísť sa vám môže aj nočník. Stáť v dlhom rade pred toaletami na benzínke s niekoľkými deťmi sa môže ľahko skončiť „nehodou“.

5 tipov ako zabaviť dieťa počas dlhej cesty autom

Pri cestovaní do zahraničia dajte pozor na legislatívu

Pri cestovaní do zahraničia s viacerými deťmi si overte možné umiestnenie autosedačiek v aute. Kým niektoré krajiny povoľujú rodičom mať detskú autosedačku na prednom sedadle, v iných to pod hrozbou pokuty zakazujú.

A sme pri mori

Hurá, už sme tu! Čas oddychu a relaxu sa začína. Áno, ale bude to iné ako v období „pred deťm“. Časopisy a knihy pravdepodobne na pláž nosiť nebudete. Ich miesto v plážovej taške zaujmú lopatky, krhličky a vedierka do vody. Napokon na nejaké „vylihovanie“ aj tak nebude čas...

Bezpečnosť je prvoradá, predovšetkým pri malých deťoch investujte do kvalitných a certifikovaných pomôcok na plávanie. Lacné rukávniky zo supermarketu nie sú dobrou voľbou.

Aj keď pobyty all inclusive sú medzi dovolenkármi veľmi obľúbené, pre rodiny s najmenšími dvojičkami či trojičkami nemusia byť najvhodnejšou voľbou.

Pri viacerých deťoch je dôležité dodržiavať denný režim (áno, aj na dovolenke) a časy vydávania jedál sa pravdepodobne budú prekrývať so spánkom detí. Ak sa aj do reštaurácie dostanete, vaše jedenie sa môže premeniť na preteky s časom.

Nech si už vyberiete akýkoľvek typ ubytovania, určite si so sebou nezabudnite zobrať detské pestúnky. Po náročnom dni vám isto dobre padne pohár vína na terase s manželom či priateľmi. Ak by sa s deťmi niečo dialo, vysielačka vás na to upozorní.

Áno, dovolenka s viacerými deťmi rovnakého veku môže byť naozaj časom oddychu. Potvrdzujú to aj mamy, ktoré si to vyskúšali a ktoré sa zhodujú v jednom – najdôležitejšia je príprava a keď niečo nejde podľa plánu, vtedy sa improvizuje.

A na záver ešte jedna rada nad zlato – všetko si dokumentujte. Fotoaparát a dobrá nálada sú povinnou výbavou každej dovolenky a pomôžu vám vyčariť mnoho pekných spomienok, na ktorých sa neskôr so svojimi viacerčatami budete určite dobre baviť.

TIP pre vás: Tak trochu iná DOVOLENKA

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: