DESATORO zdravej výživy dieťaťa

Jitka Rusková, nutričná terapeutka | 20. apríl 2018
DESATORO zdravej výživy dieťaťa

Zostavenie jedálnička pre deti v období predškolského veku býva problematické. Nielen že deti niektoré jedlá odmietajú, ale často nechcú ochutnať ani nové ponúkané pokrmy.

Faktom je, že dieťa musí každú novú potravinu skúsiť často aj viac ako 10 x, než si ju obľúbi a začne považovať za trvalú súčasť svojho jedálnička. Je to obdobie, ktoré je spojené s celým radom zmien, deti sa učia novým zručnostiam, získavajú nové skúsenosti a tie, ktoré už majú, ďalej rozvíjajú.

Deti sa menej zaujímajú o jedlo, a naopak sa zvyšuje ich záujem o okolitý svet. Chuť do jedla je v tomto období ovplyvnená aj pomalším rastom. Pre rodičov je táto skutočnosť veľmi ťažko akceptovateľná, majú totiž strach, že ich dieťa zaručene trpí hladom. Je však pravdepodobné, že teraz jednoducho viac nepotrebuje.

Deti by nemali byť do jedla nútené, ani by im nemala byť sľubovaná odmena za to, že sa najedia. Jedlo by malo byť radosťou, a nie povinnosťou alebo nástrojom na presadenie vôle rodičov!

zdravá výživa

AKO jedlo NAKÚPIŤ?

Zdravé jedlo by sa predovšetkým malo skladať z kvalitných surovín, ktorých je v súčasnosti na našom trhu dostatok. K rozoznaniu kvalitných surovín napomáha nielen základná znalosť zdravej výživy detí, ale tiež sledovanie etikiet výrobkov, ktoré umožňuje vyberať tie vhodnejšie.

Na čo sa teda pri čítaní obalov v obchode zamerať?

Doba trvanlivosti výrobku by mala byť samozrejmosťou, ďalej je dobré pozrieť sa aj na zloženie výrobku. Jednotlivé suroviny sú usporiadané zostupne, to znamená tak, že na prvom mieste je surovina, ktorej je v potravine najviac. Môžeme tak ľahko spoznať kvalitné výrobky od tých nejakým spôsobom "oblbnutých".

Príkladom môže byť napríklad čokoláda. Pokiaľ v zložení nájdete na prvom mieste cukor, potom stužený tuk a až niekde ďalej kakaové maslo alebo prášok, bude sa jednať o menej vhodný (menej kvalitný) výrobok v porovnaní s takým, ktorý má v zložení na prvom mieste uvedené napríklad kakaové maslo.

Zo zloženia môžeme odčítať tiež to, koľko obsahuje potravina prídavných látok (najmä farbív a konzervačných látok), ktoré nemusia byť pre deti vhodné. Snažte sa preto nešetriť na cene a vyberajte pre deti také potraviny, ktoré sú čo najprírodnejšie (pozor – to nie je to isté ako potraviny označované bio!).

Prečo by sme mali jesť bio?
Prečítajte si tiež:

Prečo by sme mali jesť bio?

Aké potraviny sa pre deti hodia?

Čo sa týka mliečnych výrobkov, mali by deti dostávať najmä polotučné mliečne výrobky – mäkké nevyzreté syry (Lučina, žervé, tvaroh), jogurty do cca 5 % tuku a tvrdé syry do 45 % tuku v sušine.

Mäso je vhodné deťom podávať len chudé a čerstvé, prednostne z mladých zvierat (kuracie, teľacie). Sledovanie informácií na obaloch pomôže vybrať aj vhodnú šunku – s čo najvyšším obsahom mäsa (napríklad 80 % bravčového stehna).

Bohužiaľ nie všetky výrobky možno nakupovať podľa informácií na obaloch – napríklad pečivo, ovocie a zelenina často balené nie sú. Ľahšie si ale všimneme, či je ovocie čerstvé, neskazené, nemalo by byť ani poškodené. Tým sa vyhneme rýchlejšiemu skazeniu a podaniu takej potraviny dieťaťu.

TIP Mama a ja:

Deti si jedlo skôr obľúbia, ak ich do jeho prípravy zapojíte. Nechajte ich, aby vybrali recept, spoločne potom pripravte zoznam a s dieťaťom vyrazte na nákup. Správne nakupovanie potom spolu môžete prebrať priamo v obchode.

Po nákupe ideme do kuchyne

Aj čerstvé a kvalitné suroviny je možné nevhodným kuchynským spracovaním ľahko znehodnotiť. Zabudnite preto na vyprážanie, prípravu ťažkých "slovenských" jedál (obľúbené smotanové omáčky s knedľami a pod.).

zdravá výživa

Zamerajte sa hlavne na varenie či dusenie vo vode a v pare, krátke restovanie a opekanie. Obozretne zaobchádzajte tiež s korením, deti by nemali dostávať jedlá príliš ostré a  pikantné, uprednostňujte preto skôr zelené bylinky, a to čerstvé aj sušené, mletú rascu a sladkú papriku.Opatrne je treba zaobchádzať aj s cesnakom a cibuľou, po ktorých môže byť deťom ťažko.

TIP Mama a ja:

Ak už máte deti trochu odrastenejšie (povedzme vo veku 4 alebo 5 rokov), môžete ich pomaly zapájať do prípravy jedál. Deti totiž veľmi rady pomáhajú. Kým budete krájať zeleninu, môžu deti niečo umývať, vybaľovať z obalov, sypať do misiek alebo miešať.

Učíme deti jesť

Deti sú veľmi konzervatívni stravníci, ale nie je nemožné ich o chutnosti nového pokrmu presvedčiť. Jedlo pre ne musí byť atraktívne, je preto vhodné striedať pokrmy s rôznou teplotou, chuťou, farbou aj konzistenciou. Nezabúdajte tiež na fantáziu.

Z "neobľúbených" strukovín nemusíte robiť vždy len polievku alebo kašu, deťom totiž veľmi chutia napríklad nátierky. Niektorí malí stravníci tiež po istý čas odmietajú, ak sú jednotlivé potraviny zmiešané. Prečo im ale z niekoľkých druhov zeleniny robiť šalát, keď môžete pripraviť kopčeky?

Buďte teda trpezliví a prvé odmietnutie neberte ako doživotné. Po čase si deti zvyknú a jedlu na chuť prídu.

TIP Mama a ja:

Ak vaše dieťa odmieta jesť napríklad mäso, skúste ho zamaskovať do iného obľúbeného pokrmu – napríklad do omáčky na cestoviny alebo ryžu, zapiecť so zemiakmi a zeleninou atď. Osvedčujú sa aj nenápadné lži tipu: "To nie je mäso, to je sekaná."

DESATORO ZDRAVEJ VÝŽIVY DETÍ

1. Doprajte deťom pestrú a rozmanitú stravu, bohatú na ovocie a zeleninu, celozrnné potraviny, mliečne výrobky, ryby a hydinu.

2. Nenechajte deti prejedať sa, ale ani hladovať – ​​jesť by mali pravidelne 5-6x denne; veľkosť porcie prispôsobte ich rastu, hmotnosti a pohybovej aktivite.

3. Dodávajte deťom pravidelne kvalitné zdroje bielkovín (hydinové a rybie mäso, strukoviny, cereálie).

4. Niekoľkokrát denne deťom podávajte mliečne výrobky, prednostne polotučné.

5. Uprednostňujte kvalitné rastlinné tuky a oleje pred živočíšnymi tukmi.

6. Učte deti striedmosti v konzumácii cukru, sladkostí a sladených nápojov. Sacharidy by deti mali prijímať hlavne z cereálií, ovocia a zeleniny.

7. Nedosoľujte už hotové pokrmy; soľ a solené potraviny deťom ponúkajte len výnimočne.

8. Naučte deti správnemu pitnému režimu, mali by vypiť aspoň 1,5-2,5 litra tekutín denne.

9. Učte deti zdravému spôsobu života svojím vlastným príkladom a aktívne sa zaujímajte o to, čo jedia mimo domova.

10. Pravidelne konzultujte zdravotný stav dieťaťa (hladinu cholesterolu, krvných tukov, krvného tlaku, nadváhu ai.) s jeho praktickým lekárom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: