Ako posilniť imunitu dieťaťa a zabrániť chorobám

Lenka Debnárová | 28. január 2014

Poznáme to všetky. Zima je tu a detská imunita je na ňu veľmi citlivá. Stačí malé prechladnutie, kýchnutie a dieťa môže ochorieť. Veľké nebezpečenstvo predstavujú škôlky a kútiky, kde je obrovská koncentrácia baktérií a vírusov. Ako teda ich imunitu účinne posilniť?

Poznáme to všetky. Zima je tu a detská imunita je na ňu veľmi citlivá. Stačí malé prechladnutie, kýchnutie a dieťa môže ochorieť. Veľké nebezpečenstvo predstavujú škôlky a kútiky, kde je obrovská koncentrácia baktérií a vírusov. Ako teda ich imunitu účinne posilniť?

Pohyb na čerstvom vzduch je pre zdravie dieťaťa veľmi dôležitý. Zima totiž nie je hlavným pôvodcom choroby. Pobyt vonku podporí prekrvenie slizníc i dýchacích ciest, čo výrazne zvýši ich odolnosť. Najlepšou voľbou je prechádzka v prírode, v parku alebo v lese, kde sa deti môžu vybehať.

„Pohyb na čerstvom vzduchu, a ešte lepšie na slniečku, je veľmi dôležitý. Už naše babky hovorievali, kam nechodí slnko, chodí lekár“ hovorí imunológ MUDr. Jana Čepová. Čo sa týka oblečenia, deti príliš neobliekajte, ale zároveň nepodceňujte počasie. Zvoľte typ a vrstvy oblečenia, ktorá sa dá jednoducho obliecť i vyzliecť. Dieťa by malo mať o jednu vrstvu oblečenia viac, ako vy.

„Céčko“ nestačí

Mnoho ľudí sa na zimu zásobuje vitamínom C. Všetci dobre vieme, že je ho dostatok v citrusoch, kyslej kapuste, brokolici alebo napríklad v keli. No tušíme, že iba vitamín C nestačí. „Aj vitamín D hrá dôležitú rolu v imunitnom systéme a jeho dostatočná hladina priaznivo ovplyvňuje imunitu dieťaťa. Ak teda máme vitamínu D málo, telo je náchylnejšie k rôznym chorobám. Oslabená imunita sa prejaví častým prechladnutím, opakovanými infekciami, či chrípkami“ dodáva MUDr. Čepová.

Odborníci uvádzajú, že približne 50% detskej i dospelej populácie trpí zásadným nedostatkom vitamínu D. Ľahko si ho doplníme konzumáciou rýb a mliečnych výrobkov.

Ďalším problémom môže byť aj kúrenie a vetranie doma. Pretože ak kúrite a málo vetráte, máte doma zlý vzduch a vznikajú plesne. Ak kúrite a veľa vetráte, zbytočne vám uniká teplo. No a ak nekúrite, je vám zima. Ako z tohto bludného kruhu von? Ak nie sú mrazy naozaj neznesiteľné, je dobre kúrenie na noc stiahnuť, ráno vyvetrať a kúrenie opäť zapnúť. Teplota v byte by sa mala držať okolo 23°C.

Čistota - pol zdravia

Naučiť deti základným hygienickým návykom je základ. A s ich náukou je dobre začať čo najskôr, aby si ich dieťa čo najskor a čo najviac osvojilo. Okrem vírusov v podobe prechladnutia prichádzajú v tomto období aj tie, ktoré vedia potrápiť detskú bruško. Umývanie rúk je teda základ, a to nie iba pred jedlom, ale vždy po návrate zvonka. Vírusy a baktérie čakajú všade. Obzvlášť vo väčších kolektívoch sa im ozaj darí.

Spánkový režim

Dospelým stačí zhruba osem hodín denne. Deti sú na tom ale trocha inak, spať potrebujú o niečo viac. Batoľatá by mali spať až 13 hodín, predškoláci a mladšie deti aspoň 10 hodín. Ak vaše deti nie sú z tých, ktoré spia aj poobede, pokúste sa naučiť ich chodiť spať o niečo skôr, čo ale, samozrejme, môže byť zložité. Skúste teda prečítať rozprávku, zaspievať uspávanku a deťom skoré uloženie do postele čo najviac spríjemniť. Spánok tak môže prísť skôr, organizmus bude oddýchnutý a tým pádom i odolnejší voči chorobám.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: