Ako odnaučiť dieťa od cumlíka? - tipy mamičiek

Redakcia | 10. máj 2016
Ako odnaučiť dieťa od cumlíka? - tipy mamičiek

Lýdiu, mamu malého Adamka, zaujímajú rozmanité skúsenosti vás, mamičiek, s odvykaním dieťatka od cumlíka. Lýdiin 9,5-mesačný Adamko je na cumlík priveľmi naviazaný. Cez deň viac-menej dokáže cmúľaniu cumlíka odolať, oveľa horšie je to počas noci. Adamko cumlík niekedy aj desaťkrát počas spánku vypľuje, následne sa však prebudí a dožaduje sa ho. Ako môže Lýdia Adamka upokojiť bez cumlíka?

Cumlík sme "stratili" a už nikdy viac nenašli :)

Eva (dcéra Magdalénka 3 roky, Samuel 6 mesiacov)

Ja som dlho rozmýšľala, ako odnaučím Magdalénku od cumlíka. Keď bola vo veku tvojho Adamka, tiež som sa jej snažila nedávať cez deň cumlík. Svokra však trvala na tom, aby som ju odučila úplne. Do toho prišlo obdobie, keď Magdalénke začali rásť prvé zúbky a ona bola plačlivejšia, nervóznejšia, ubolená.

Tak som to vzdala a cumlík som jej zatiaľ ponechala, hoci len na čas, keď sa ukladala na spánok. Viem, že cumlík kvôli zúbkom nie je zdravý. A každá mama by mala cítiť, kedy je najvhodnejší čas dieťa od neho odnaučiť.

U nás to prebiehalo takto: Raz pri poobednom spánku Magdalénka nemyslela na cumlík. A rovnako ani večer. Na druhý deň sa však potkla a spadla na zem. Manžel ju nevedel utíšiť a tak jej cumlík ponúkol. Netušil o zahájenej „odvykacej kúre“, a tak sme sa opäť na nejaký čas k cumlíku vrátili.

Onedlho jej počas spánku spadol pod postieľku, čo som využila a cumlík rýchlo schovala. Dcérke som povedala, že cumlík stratila. Pred spaním si cumlík pýtala, ale ja som stále trvala na tom, že cumlík stratila, ale skúsime ho pohľadať.

Tak sme hľadali niekoľko dní a cumlík sme už nikdy nenašli. Teraz sme bez cumlíka a dokonca si ho ani nepýta. Myslím si, že každé dieťa je iné, ale v určitom veku by malo dokázať pochopiť, prečo cumlík nepoužívať. Musíš vystihnúť správny okamih. Prajem ti veľa trpezlivosti.

Cumlík nám "zobral havo" a vymenili sme ho za bábiku

Andrea (dcéra Paťa, 2 roky)

Mám už dvojročnú dcérku a len nedávno sme skončili s cumlíkom. Mala až 3 kusy na spanie. Vždy pred spaním si nimi brnkala po nose, pokým nezaspala. Cez deň si cumlíky niekedy vybrala z postieľky a znova si brnkávala po nose. Potom ich kade-tade pohadzovala, tak som sa raz nahnevala a povedala jej, že ak bude hádzať cumlíky na zem, budú špinavé a ona bude mať „bó“ v ústočkách, ale ani to nepomohlo.

Druhýkrát som jej povedala, že cumlíky zoberie psík a ona nebude mať nič. Samozrejme nepočúvla, tak som všetky tri odložila z jej dosahu i pohľadu. Večer sa pýtala, kde sú. Odpovedala som jej, že ich zobral havo, lebo Paťka neposlúchla, aby ich nehádzala na zem.

Začala mrnkať, ale ja som jej ponúkla malú bábiku, s ktorou spávala, aby si ju mojkala. Pritúlila si ju a zaspala. Ty môžeš Adamkovi ponúknuť nejakého „plyšáčika“, niečo, aby sa neporanil, ale aby zároveň mal hračku rád. My síce teraz vstávame oveľa skôr, ako keď sme mali cumlíky, ale postupne si zvykáme na novú situáciu. Už sa ani nepýta, kde sú. Trvalo to približne týždeň.

Kamarátka mi vravela, že začala svojho malého odúčať od jedného roka a teraz si cmúľa prsty. Neviem, čo je horšie, ale myslím si, že cumlík je tvarovaný, palček už nie a navyše ho môže mať zdeformovaný od toľkého oblizovania.

V jeho veku by som mu ešte neodoberala cumlík, najmä keď sa ho dožaduje v noci. Nauč ho, nech si ho dá sám do pusy, aj naša malá si cumlík v noci sama dala do úst, „ududlala“ sa a znovu zaspala. Lydka, držím palce a neunáhli sa, všetko má svoj čas, aj odnaučenie od cumlíka. Tak sa držte a prajem Adamkovi aj vám, nech to všetko pekne postupne zvládnete.

Dcérka cumík vypľula pri hádzaní kamienkov do vody

Dominika (dcéra Bianka, 2 roky)

Do 8. mesiaca nemala dcéra vôbec cumlík, ale potom ho zbadala u svojej sesternice a zo dňa na deň si na cumlík zvykla. Nechala som jej ho, ale po 15 mesiacoch som sa rozhodla ju od neho odnaučiť. Cez deň, vždy, keď hľadala cumlík, som jej do ručičky strčila nejakú inú hračku a snažila sa ju zabaviť tak, aby na cumlík zabudla.

Cez deň sa to ešte dalo, ale horšie boli večery a noci. Keď už bola vysilená od plaču, tak som jej cumeľ nakoniec vždy dala, ale vedela som, že sa tak nikam nepohneme a že napriek záchvatom plaču musíme túto situáciu rýchlo riešiť. Zobrala som dcérku na prechádzku so slovami, že je z nej už veľká baba a tie cumlíky hádžu do rieky.

Keďže milovala činnosť hádzania kamienkov do rieky, chvíľu sme hádzali len kamienky a neskôr som jej podala i cumlík. Zvierala ho v ručičke a rozhodovala si, či hodiť alebo nie. Upozornila som ju, že je to jej posledný cumlík a keď ho hodí do rieky, už sa bude musieť naučiť spať bez neho.

Dcérka dala cumlík do pusy a ja som si myslela, že je po mojom pláne. Vtom sa nadýchla a z celej sily cumlík vypľula do vody. Pred všetkými som ju chválila, že už máme doma slečnu, ktorá nemá cumlík a tým pádom už z nej nie je bábätko.

Milá Lýdia, veľa som si o odúčaní od cumlíka naštudovala a nakoniec aj tak zabrala takáto, možno „hlúpa“ voľba. Pre nás však bola úspešná a verím, že i vy nejakým vhodným spôsobom prekabátite cumlík a vyriešite problém. Držíme vám obom palce.

Cumlík sme zabudli doma a už si naňho syn nespomenul

Denisa (syn Kristián 3 roky, Matúš 1 rok)

Milá Lýdia, tento problém som riešila zatiaľ len so starším synom, s mladším ma to ešte len čaká. Nedávno mal rok, a to sa mi zdá na odúčanie ešte skoro. Kristiánko bol na cumlík tiež dosť naviazaný. V noci som mala na stolíku vždy ešte aspoň ďalšie dva cumlíky, aby som mu mohla hneď jeden dať a on mohol spať ďalej.

Keď mal asi 1,5 roka, boli sme u mojej kamarátky, ktorá práve v tom čase odučila od cumlíka svojho 2-ročného syna. A to tak, že boli na chate a cumlík zabudli vziať. Síce sa nevyspali, ale podarilo sa im ho odučiť za pár dní, a to aj na noc.

Myslela som si, že u nás to tiež nepôjde bez plaču a pripravovala som sa na pár nevyspatých nocí. Aké bolo moje prekvapenie, keď to u nás šlo hladko! Kristiánko mal dva roky a dva mesiace, keď sme boli u mojej mamy a aj my sme zabudli cumlík, nie však naschvál.

V tom čase mal už len jeden a cmúľal ho, len keď zaspával. Bála som sa, čo bude večer. Ľahli sme si ako zvyčajne, on sa len spýtal, kde má „dudku“, ja som odpovedala pravdivo, že sme ju zabudli a zajtra pôjdeme po ňu. Aj som ju síce tajne na druhý deň vzala, ale už nebolo treba, lebo si ju nežiadal.

Tiež som mu vysvetlila, že „dudky“ sú pre bábätká a že on už je veľký chlapec. V tom čase sme mali doma dvojmesačného Matúška, takže tomu porozumel. Neviem, aký je ideálny vek pre odúčanie, veď každé dieťa je iné. Rozhodne však chcem odučiť aj Matúška približne okolo dvoch rokoch. Neskôr to už môže byť ťažké.

Dcérku sme za dva týždne naučili zaspávať bez cumľa

Peter, dcérka Nina

Som presvedčený, že hneď, ako naučíte Adamka zaspať bez cumlíka, nebude si ho pýtať ani v noci. My sme na to išli takto: Keď mala Nina 8 mesiacov, naučili sme ju večer zaspať tak, že sme ju nechali v postieľke samu, bez cumlíka, ako záchytný bod tam mala iba malý vankúšik. Samozrejme, že sa okamžite pustila do plaču.

Chodieval som ju tíšiť najprv po 1 minúte, potom po 3, potom každých 5 minút, až kým nezaspala (manželka medzitým bola vo vedľajšej izbe a počúvala hudbu). Prišiel som k nej, pohladil ju, prihovoril sa: „Ninka, všetko je v poriadku, pekne si ľahni a spinkaj,“ opäť som ju pohladil a odišiel preč.

Musela pochopiť, že keď ju uložíme od postieľky, je to preto, aby si pospala. Nikdy som pri nej neostával dlho, ani keď sa ešte viac rozplakala. Deti sú šikovné a pochopia to veľmi rýchlo. Len treba byť trpezlivý a vydržať. Robili sme to pre jej dobro. Naše dieťa mávalo tmavé kruhy pod očami z toho, že bolo aj 8-krát za noc hore.

Prvý týždeň nášho „tréningu“ plakala 25 minút, po týždni sa to každý deň o niečo skrátilo a po dvoch týždňoch si zvykla natoľko, že zaspala po uložení do postieľky bez plaču. Dodržiavali sme pár zásad: večerný rituál bol stále rovnaký, chodila spať vždy v rovnakom čase a pred večerným spaním musela byť aspoň 3 hodiny hore. Odvtedy máme pokojné noci a cez ceň spokojné dieťa.

Cumlík sme "venovali" malému bábätku - potrebovalo ho predsa viac

Laďa s dcérkou Saškou

My sme začali s cumlíkom bojovať okolo 12 mesiacov, neúspešne. Tak som tomu prestala venovať pozornosť, ale trápilo ma najmä to, či to nebude mať nejaké následky na chrupe. Tak sme to skúsili znova, približne v 18 mesiacoch.

Prišla k nám na návštevu kamarátka so svojou o rok mladšou dcérkou Zuzkou. Dohodli sme sa, že jej cumlík akože požičiame s tým, že ho Zuzka potrebuje viac ako Saška, pretože je ešte malá.

Ešte týždeň si ho síce pýtala, aj si poplakala, ale namiesto cumlíka dostala napiť trocha šťavičky a bolo dobre. Spomedzi hračiek si vybrala kamaráta „memeďa“(medveďa) a hotovo... U tety zubárky bolo všetko v poriadku, aj keď si myslela, že sme ten cumlík mali akosi dlho. Hlavne nič nesiľ a vydrž! Držím vám palce.

Môže vás zaujímať:
S cumlíkom alebo bez?

Odcumlíkovanie nášho syna alebo Ako nám škriatok ukradol cumlík

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: