Ako najlepšie vybrať záujmový krúžok? S rozvahou ...

Žofia Vokálková, odborná spolupráca: PhDr. Ilona Špaňhelová | 21. august 2013

Flauta, cvičenie, keramika alebo angličtina? Otázka vyplnenia voľného času našich detí nie je jednoduchá. Ak sa opýtate svojho dieťaťa a dobre si ponúkané možnosti premyslíte, šanca na úspech je vysoká. Premýšľate, ako medzi plávanie a výtvarný napchať počítačový krúžok? Zadržte a predovšetkým v prvom rade zvážte, či vaše dieťa bude naozaj toto všetko robiť s radosťou a či aspoň jeden deň po škole nechce len tak oddychovať.

Útočia na nás jeden letáčik za druhým. Nachádzame ich v schránke na listy, nalepené na stĺpoch verejného osvetlenia, v škôlkach, v dopravných prostriedkoch. Zapíšte dieťa... aj s rodičmi... od troch rokov... od piatich... šiestich...

Flauta, cvičenie, keramika alebo angličtina? Otázka vyplnenia voľného času našich detí nie je jednoduchá. Ak sa opýtate svojho dieťaťa a dobre si ponúkané možnosti premyslíte, šanca na úspech je vysoká. Premýšľate, ako medzi plávanie a výtvarný napchať počítačový krúžok? Zadržte a predovšetkým v prvom rade zvážte, či vaše dieťa bude naozaj toto všetko robiť s radosťou a či aspoň jeden deň po škole nechce len tak oddychovať.

Pre rodičov i deti je často pestrá ponuka krúžkov všetkých typov veľkým lákadlom. Pravdepodobne v detstve sami až také veľké možnosti ako ich ratolesti nemali, a tak ich láka splniť deťom každé vyslovené želanie. V ambulanciách psychológov tak pribúda preťažených detí túžiacich aspoň niektoré popoludnie v týždni len tak nečinne sedieť s vami doma.

Ako rodič spozná, že je ten správny čas zapísať dieťa do krúžku, a ako ho vybrať? Poradí vám PhDr. Ilona Špaňhelová, súkromná detská psychologička a autorka populárno-náučných kníh pre deti.

"Odporučila by som, aby sme deťom nevyhoveli a nedovolili im všetky krúžky, ktoré si vyberú. Často to tak dieťa robí z nevedomosti alebo z toho dôvodu, že tam chodia aj jeho kamaráti. Nevie, čo obsah krúžku presne znamená a čo ho tam čaká. Ak je to možné, odporúčam deťom v prvom rade krúžok, ktorý by ich nijako nezaťažoval vedomostne a skôr by im pomohol ventilovať možné napätie a nepokoj z toho, že sa v škôlke správajú vzorne - čiže nejaký krúžok pohybový. A potom vyberať krúžok, ktorý by ich bavil, a môže byť akýkoľvek - keramika, výtvarný krúžok... Každé dieťa by malo mať všeobecne v akomkoľvek veku aj čas na seba, odpočinok, kamarátov. Malo by mať niektorý deň bez krúžku."

Aké krúžky sú vhodné pre deti vo veku:

0-3 roky: Tento vek je ideálny na oboznámenie detí s kolektívom a na pohybové aktivity.

Cvičenie pre bábätká
Hry v pohybe

Hry s pesničkami
Hry s rytmickými nástrojmi

3-4 roky: Deti nastupujú do škôlky a potrebujú sa vybúriť, začínajú tiež s výtvarnou činnosťou.

Detský aerobik
Cvičenie s rodičmi

Plávanie

Výtvarná výchova

Keramika s rodičmi
Začíname so zobcovou flautou

5-6 rokov: Deti by mali byť už zo škôlky  zvyknuté na určité aktivity a môžu začať s krúžkami zameranými na väčšiu pozornosť.

Hudobné nástroje
Spievanie v zbore
Plávanie, tenis, kolektívne športy
Angličtina pre najmenších
Dramatická výchova

7-12 rokov: S nástupom do školy si deti môžu trúfnuť aj na náročnejšie krúžky na pohyb či premýšľanie.

Bojové športy, futbal či florbal
Moderný tanec, hip hop
Angličtina, jazyky
Dramatická výchova
Základy počítačov

Ako správne vyberať?

Pozrite sa na svoje dieťa nezaujatým okom a povedzte si, či rado spieva, maľuje, rado sa hýbe, čím je fascinované, o čom hovorí.

Malú tanečnicu, ktorá sa roztancuje pri každej pesničke, nenúťte do tenisu, aj keď ste sami chceli byť tenistom. Len ak sama bude chcieť. Rozvíjajte detské sny a podporujte ich vo výdrži. Pre začiatok sa odporúča vyskúšať rôzne druhy voľnočasových aktivít.

Investícia..., ktorá sa oplatí.

Záujmové krúžky sú najčastejšie ponúkané škôlkami, školami či domovmi detí a mládeže. V takýchto prípadoch zápisné nebýva príliš vysoké, pohybuje sa rádovo v stovkách korún za polrok. V prípade jazykových alebo hudobných škôl, športových organizácií a ďalších súkromných zariadení si pravdepodobne trochu priplatíte, ale takéto investície by ste rozhodne nemali ľutovať. Musíte počítať aj s výdavkami na hudobné nástroje, športové vybavenie či oblečenie. Malí športovci budú potrebovať vhodnú obuv i odev, hudobníci časom svoj vlastný nástroj, aj keď hudobné školy hudobné nástroje za poplatok zapožičajú. Výtvarníci rôzne výtvarné potreby.

Nútiť, alebo nenútiť?

"V prvých rokoch, keď dieťa začne chodiť do škôlky, by som ho k aktivite nenútila. Skúsila by som s ním napr. chodiť na daný krúžok trikrát a potom by som sa rozhodla, čo ďalej. Samozrejme, že otázkou alebo problematikou zostáva, ak rodič musí zaplatiť krúžok hneď pri nástupe a nemôže platiť jednotlivé hodiny. Ak si však dieťa vyberie spolu s rodičom nejaký krúžok samo - ide sa pozrieť na ukážkovú hodinu, rodič krúžok zaplatí... Odporučila by som, aby už v poslednom roku pred nástupom do školy rodič trval na tom, že napr. polrok, ​​ktorý dieťaťu predplatil, bude dieťa na daný krúžok chodiť. Samozrejme ak by to dieťa zle prežívalo, malo by zvýšené stresy, plakalo, nariekalo..., je potrebné zvážiť, či provokuje rodičov a z akého dôvodu, alebo či sa mu tam naozaj nepáči. Čiže potom je opäť potrebné zvažovať, či v krúžku pokračovať. Všeobecne by som v tomto veku rodičom odporučila, aby boli viac zásadoví, "radí Ilona Špaňhelová.

Sny rodičov

Najhorším prípadom sú podľa psychológov rodičia, ktorí si chcú prostredníctvom svojho potomka splniť svoj vlastný sen. Otcovia nútia synov do náročných hokejových či futbalových tréningov, matky vidia vo svojich dcérach budúce modelky. Hoci sa jedná o vášho potomka, nie ste to vy sami, takže ani priania a sny nemusia byť, a väčšinou ani nie sú, rovnaké! Často sa potom stáva, že rodičia robia všetko pre to, aby sa ich sen stal skutočnosťou, a to aj napriek odporu dieťaťa. Takéto prípady potom veľakrát končia v rukách psychológov.

"S tým súhlasím. Je náročné, ak rodič nevidí dieťa ako také, jeho individualitu, špecifickosť, jeho klady, dary, um... Ak teda nevidí dieťa, ale namiesto dieťaťa tam vidí sám seba, je potrebné ho na to upozorniť, ak, počuje '.

"Napr. do poradne prišla matka s 5,5-ročným synom, ktorý bol podľa jej názoru vyčerpaný, uplakaný, v strese. Po konzultácii bolo zrejmé, že syn má po cudzojazyčnej škôlke ešte každý deň krúžok. Krúžok, ktorý bol draho zaplatený, a v niektorých prípadoch bol najatý aj individuálny tréner pre učenie tenisu, učiteľ cudzieho jazyka... Dieťa sa mi zverilo - ja by som si tak prial nič nerobiť aspoň raz v týždni. Môcť si pozvať kamarátov domov a len tak si s nimi hrať..., "dodáva psychologička.

Prečo sú krúžky dôležité

  • Deti sa stretávajú so svojimi rovesníkmi, ktorí majú podobné záujmy.
  • Naučia sa využívať svoj voľný čas a uvedomovať si svoje povinnosti.
  • Rozvíjajú svoj talent, zručnosť, fantáziu, vedomosti a zručnosti.
  • Záujmové krúžky učia deti zdravej súťaživosti a uvedomenie si svojich vlastných hodnôt.
  • Posilňuje sa spolupatričnosť s ostatnými.
  • Deti si zvyšujú sebavedomie tým, ako sa zlepšujú v tom, čo ich baví.

Každý pracovne vyťažený rodič ocení, že deti majú náplň vo zvyšku voľného dňa a rozvíjajú sa podľa svojich záujmov.

Pri výbere krúžku berte ohľad na želanie dieťaťa

Mal by byť radosťou, nie povinnosťou. Vyberajte krúžky sa zreteľom na vzdialenosť od školy alebo od domova. Krúžky na druhom konci mesta vás na celý rok odsúdia na únavné dochádzanie. Zhruba od tretej triedy môže dieťa krátke vzdialenosti medzi školou a krúžkom absolvovať samo. K vášmu pocitu bezpečia prispeje, keď ho vybavíte mobilným telefónom.

Že sa dieťa niečomu venuje už dva alebo tri roky, ešte neznamená, že v tom musí za každú cenu pokračovať. Najviac zo všetkého záleží na tom, ako ho aktivita baví. Nechajte dieťa, aby sa na výbere krúžkov podieľalo - je to predovšetkým jeho voľný čas. Upozornite ho však, že minimálne zaplatený polrok by malo dokončiť a že mu nedovolíte krúžok vzdať bez vážnych príčin.

Vhodne rozvrhnite krúžky pohybové, manuálne a vyžadujúce "prácu hlavou", aby dieťa nebolo po žiadnej z týchto stránok preťažené a stihlo si odpočinúť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: