Ako dosiahnuť, aby staršie dieťa nežiarlilo na príchod súrodenca

Redakcia | 7. marec 2017
Ako dosiahnuť, aby staršie dieťa nežiarlilo na príchod súrodenca

Príchod súrodenca môže spustiť žiarlivosť. Čo robiť, aby ste ju eliminovali?

Kto ma to oberá o mamu a ocka?!

Mnohé deti si prajú súrodenca, ale keď sa bábätko narodí, počiatočná radosť sa vytratí. Veľakrát má staršie dieťa dva až tri roky a nachádza sa uprostred fázy vzdoru, a tu príde náhle do domu či bytu rival a nárokuje si na väčšiu časť rodičovskej pozornosti.

Potom niet divu, keď prvorodené dieťa žiarli. V rodičoch sa následne ozýva zlé svedomie, lebo majú teraz oveľa menej času pre prvorodené dieťa. Aby mu pomohli, mali by sa pokúsiť zaobchádzať s témou žiarlivosti čo možno najpokojnejšie.

Zmeny, ktoré sa týkajú staršieho súrodenca a sú spôsobené narodením bábätka, sa dajú prirovnať asi k tomu, čo prežívali rodičia po narodení prvého dieťaťa. Alebo iné prirovnanie: Predstavte si nasledujúcu situáciu:

domov a nájdete svojho muža v posteli s inou ženou. Vy ste zdesená, ale váš muž sa len pousmeje a povie nežným hlasom: „Ale zlatko, ona odteraz patrí k nám. Preto ťa ešte nebudem mať menej rád!“  Takto nejako sa asi cíti vaše prvorodené dieťa. 

Je preto dobré, ak vášho prvého potomka na príchod súrodenca pripravíte. Nasledujúce rady vám pomôžu zmierniť žiarlivosť a pocity neistoty staršieho dieťaťa.
Prečítajte si: Súrodenecká rivalita: čo s ňou?

Príprava na súrodenca. Kedy to povedať staršiemu dieťaťu?

Pokiaľ ide o to, kedy oznámiť vášmu dieťaťu prírastok do rodiny, môžete sa držať jednoduchého pravidla: Čím mladšie je prvorodené dieťa, tým neskôr by ste mu mali začať rozprávať o bábätku. 
  • U detí do dvoch rokov stačí krátko pred pôrodom vysvetliť, že v mamičkinom brušku rastie bábätko. Deti sú v tomto období veľmi prispôsobivé, nechápu ešte súvislosti a nemajú dlhodobú pamäť.
  • Pre troj- a štvorročné deti sa stáva tehotenstvo konkrétnym až vtedy, keď začne rásť mamičke brucho a dajú sa pozorovať pohyby bábätka zvonka.
  • Deťom starším ako 5 rokov by ste ale nemali nič zatajovať. Chápu všetko, o čom sa dospelí rozprávajú. Keď bude tehotenstvo potvrdené, mali by ste to dieťaťu oznámiť. Staršie deti totiž potrebujú viac času na to, aby si zvykli na myšlienku nového súrodenca.

Ako informáciu o bábätku staršiemu dieťaťu povedať?

Tomuto oznámeniu nie je nutné venovať hodiny a zahlcovať dieťa príliš detailnými informáciami. Vhodnejšie je tento fakt iba oznámiť a odpovedať dieťaťu – samozrejme, prijateľnou formou vzhľadom k veku – na jeho otázky. O tehotenstve hovorte len toľko, koľko chce vaše dieťa skutočne vedieť. Dbajte na to, aby bolo dieťa s vašimi vysvetleniami spokojné
Školákom vysvetlite, že sa pre nich toľko nezmení, stále budú chodiť s kamarátmi von, budete sa s nimi učiť tak ako doteraz a aj tak dostanú na narodeniny to, čo si priali. I keď sú deti tohto veku oveľa rozumnejšie, môžu znášať príchod nového súrodenca ťažšie práve z toho dôvodu, že boli príliš dlho jedináčikmi.
Prečítajte si: Korunný princ, sendvičové dieťa & maznáčik
Správu by mala oznamovať vždy mama, inak by mohlo mať dieťa pocit, že má zlé svedomie.
Tip MAMA a ja:

Povedzte svojmu dieťaťu v posledných týždňoch tehotenstva i to, že budete musieť ísť do pôrodnice, ale že sa vám nič zlé nestane. Oznámte mu vopred i to, kto sa oňho v tom čase postará. Tému pôrodu nerozoberajte príliš detailne a nehovorte o veľkých bolestiach. Vaše dieťa by za to mohlo bábätku pripisovať vinu a dostať o vás strach.

Podporujte vzťah vášho dieťaťa k nenarodenému bábätku

Dovoľte svojmu prvorodenému nadviazať vzťah s budúcim súrodencom ešte v brušku – môže skúšať, ako kope, počúvať zvuky z bruška, rozprávať sa s bábätkom v brušku, spievať, pomôcť vám prichystať výbavičku a podobne.
Tip MAMA a ja:
Naučte  dieťa (od cca troch rokov) jednoduchú uspávanku, ktorú môže bábätku zaspievať každý večer pred spaním. Keď bude drobček na svete, bude už pieseň poznať a možno sa ňou nechá ľahšie upokojiť. Vaše staršie dieťa bude pyšné, keď sa mu podarí uspávankou utíšiť mladšieho súrodenca.

Vtiahnite dieťa do príprav na bábätko

Preberajte s dieťaťom možnosti, ako sa bude jeho súrodenec volať, kam mu dáte postieľku a pod. Skúste ho zapojiť nielen do kúpy výbavičky, ale napríklad i hračky. Nechajte ho, nech samo vyberie niečo, čo by sa mu páčilo pre bračeka alebo sestričku.

Keď vyberiete niečo vy, opýtajte sa na jeho názor, či sa to páči aj jemu. Nechajte ho napríklad, aby vám poradilo, aký obraz by sa bábätku páčil v detskej izbe alebo nad prebaľovacím pultom. Možno by mohlo bábätko „zdediť“ starú postieľku a vaše staršie dieťa by mohlo dostať vysnívanú väčšiu posteľ, najlepšie s novou posteľnou bielizňou s obľúbenými rozprávkovými postavičkami. 

Tip MAMA a ja:

Presťahovanie do novej postele by sa malo uskutočniť ešte pred narodením bábätka. Ak predpokladáte, že vášmu dieťaťu nepadne presťahovanie do väčšej postele zaľahko, je narodenie súrodenca absolútne nevhodným obdobím pre túto zmenu.

Po narodení bábätka

Mimoriadne citlivo reagujú na konkurenciu v detskej postieľke deti vo veku 1,5 až 4 rokov. Ich osobnosť je už vyvinutá silnejšie ako u mladších detí, avšak nevedia ešte pochopiť (v porovnaní so staršími deťmi), že novorodenec pre ne nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo.

Práve 1,5 – 4-ročné deti sa preto musia naučiť, že už nebudú viac samy stredobodom pozornosti a že o pozornosť a lásku svojich rodičov sa budú deliť s malým bratom alebo sestrou.

Deti mladšie ako jeden rok trpia príchodom súrodenca iba málo. Aj deti staršie ako 5 rokov sa vedia s touto novou skutočnosťou vyrovnať celkom dobre. Väčšina detí v školskom veku sama od seba začne prejavovať záujem o súrodenca, cítia sa samé, nudia sa, a preto im padne nový súrodenec vhod. 

Žiadne falošné nádeje

Ak sa pokúsite velebiť vášmu dieťaťu súrodenca ako budúceho kamaráta na hranie, veľmi mu tým nepomôžete. Faktom pre vaše prvorodené dieťa totiž bude, že sa s bábätkom nemôže zahrať ani futbal, ani na obchod.

Bábätko si vyžaduje čas a náklonnosť rodičov a ak často plače, môže to liezť staršiemu dieťaťu na nervy. Vyjadrenia ako: „Nemôžeme ho vrátiť?“ sú preto z jeho pohľadu úplne pochopiteľné.

Žiarlivosť je normálna

Popri sklamaní z „nedostatkov“ bábätka je žiarlivosť na súrodenca normálnou reakciou. Dieťa si zrazu nie je isté absolútnou láskou svojich rodičov. Vie, že je tu iné dieťa, ktoré jeho rodičia tiež ľúbia. Strach, že toto nové, sladké bábätko dostane viac lásky ako ono samo, môže byť veľmi veľký. 

Prečítajte si: Keď starší súrodenci vychovávajú mladších

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: