Ako deti trávia voľný čas? Neradi sa nudia, ale...

Mgr. Jarmila Hýroššová | 9. marec 2017
Ako deti trávia voľný čas? Neradi sa nudia, ale...

Istá organizácia realizovala prieskum, v ktorom sa zisťovalo, ako deti školského veku trávia voľný čas, či rady športujú a čo robia cez prázdniny najradšej. Zúčastnilo sa ho viac ako 1 000 detí vo veku 6 až 14 rokov.

Aktivity detí sa líšia vzhľadom na ich vek

Odpovede na otázku, ako deti trávia voľný čas, boli rôzne. Väčšina sa však zhodla v jednom – 68,9 % mladších (6 – 10 rokov) a 62 % starších žiakov (10 – 14 rokov) sa nerado nudí.

Mladší najradšej trávia čas s rodičmi na výletoch (47,2 %) a starší školáci, celkom pochopiteľne, s kamarátmi vonku (54,9 %).

Za počítačom si radi posedia všetci žiaci, bez ohľadu na vek. Najpríťažlivejší je pre nich internet. To je pravdepodobne jedna z možných príčin, prečo deti nečítajú knihy. Z hľadiska aktivít realizovaných spolu s rodičmi sa na prvom mieste umiestnili rodinné výlety, potom spoločné rozprávanie sa s mamou a otcom a nakupovanie.

Deti obľubujú aj šport

So športom to u našich školákov nie je až také zlé, ako by sme predpokladali. Na otázku, či športujú, až 84,7 % chlapcov a 83,3 % dievčat odpovedalo áno. Z toho až 22,8 % chlapcov a 25,3 % dievčat si svaly precvičuje denne.

Prečítajte si: Pohyb umocňuje život

Najobľúbenejšou športovou činnosťou chlapcov je v lete bicyklovanie, dievčatá dávajú prednosť plávaniu a tiež bicyklovaniu. Obe pohlavia sa však zhodli v tom, že najradšej športujú spolu s kamarátmi. Ako dôvod športovania uvádzali deti na prvom mieste zdravie, na druhom získavanie nových kamarátov a na treťom podporu sebavedomia.

Voľný čas to sú najmä prázdniny

Treťou úlohou prieskumu bolo zistiť, ako deti najradšej trávia prázdniny. Väčšina mladších školákov trávi prázdniny so svojimi rodičmi (53,6 %) a starými rodičmi (13,9 %). Starší školáci uprednostňujú spoločnosť kamarátov (39,4 %), ale mnohí z nich trávia prázdniny aj s rodičmi (35,8 %).

Ani v jednej kategórii nespomenuli deti tábory ako obľúbený spôsob trávenia prázdnin. Deti a voda patria jednoznačne k sebe. Potvrdili to aj detské odpovede týkajúce sa spôsobu trávenia prázdnin. Na prvom mieste sa umiestnili dovolenky pri mori, na druhom kúpalisko a potom výlety do prírody, na hrady, zámky a hry s kamarátmi.

Prečítajte si: 10 tipov, ktoré vášmu dieťaťu pomôžu nájsť si kamaráta!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: