Aj deťom sa potia nohy

redakcia | 26. august 2011

Aj deťom, rovnako ako dospelým, sa potia nohy... ako ochrániť jemnú detskú kožu nôh pred infekciami?

Detské nohy sa nepotia menej než nohy dospelých: na omnoho menšej ploche chodidla majú presne toľko potných žliaz ako neskôr, keď už ich nohy dosiahnu konečnú veľkosť. Preto by deti mali mať v lete veľa príležitostí chodiť naboso. Pretože chodiť naboso je najprirodzenejšia forma maáže, otužujú sa tým nohy a predchádza sa poteniu.

Niektoré deti dokonca trpia nadprodukciou potných žliaz na nohách. Aby sa potom rozmočená pokožka nenarušila a nebola dostupná infekciám a pliesňovým ochoreniam, je nutná špeciálna starostlivosť o nôžky. Spravidla stačí, keď sa deťom nohy umývajú 2-krát denne a dôkladne sa vysušia - aj medzi prstami. Odporúča sa deťom kupovať jemné mydlá alebo čistiace emulzie.

Ponožky by si mali meniť denne a topánky by si mali striedať obdeň, aby sa vždy stihli "vyvetrať". Obuv na cvičenie by sa mala používať len na športovanie, pretože časť potu sa absorbuje aj do tenisky, a musí tak mať dostatok času na vysušenie. To isté platí aj pre gumáky, ktoré by mali deti nosiť len v daždi alebo za mokrého počasia. O zdravú klímu nôh sa starajú topánky z priedušného materiálu (napr. kože), ako aj ponožky z prírodných materiálov zmiešané s trochou syntetiky, pretože čiste bavlnené ponožky hromadia vlhkosť. Sať pot pomáhajú aj špeciálne vložky do topánok alebo púder v ponožkách (napr. púder pre bábätká). Vhodné sú vlažné kúpele nôh pripravené z dubovej kôry, prasličky alebo šalvie lekárskej. Na nadmerné potenie nôh môže pediater, prípadne kožný lekár odporučiť špeciálne krémy alebo puder.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: