8 potrebných krokov pri liečbe zápalu stredného ucha

Redakcia | 6. marec 2017
8 potrebných krokov pri liečbe zápalu stredného ucha

Bojuje vaše dieťa so zápalom stredného ucha? Týchto 8 bodov by ste si mali prečítať.

Ako postupovať pri zápale stredného ucha

  • Pri liečbe je najdôležitejšie odstrániť príčinu, to znamená, ak sú na príčine hlieny, ktoré zápal vyvolali, je potrebné venovať pozornosť tomu, aby sa dieťa dokázalo správne a dôkladne vysmrkať. Ak to nevie, musia ho to správne naučiť rodičia. V prípade najmenších treba používať odsávačku hlienov.
  • Druhým krokom liečby je správna technika aplikácie kvapiek do nosa.
  • Pri hustejších hlienoch sa liečba dopĺňa o mukolytiká – lieky určené na zriedenie hlienov. Účinná látka pomôže dieťaťu ľahšie sa vysmrkať.
Prečítajte si: Zápal stredného ucha: Z nevinného soplíka aj strata sluchu
  • Liečbu zápalu stredného ucha podporuje užívanie antihistaminík, pretože pri ich užívaní rýchlejšie odpuchne už zápalom zdurená sliznica.
  • Zápal stredného ucha zvyčajne sprevádza bolesť a teplota, preto je potrebná aplikácia antipyretík, analgetík a antiflogistík, ktoré poznáme v jednom názve ako nesteroidné  antireumatiká. Niekedy je dobré tento liek prestriedať s liekom obsahujúcim paracetamol. To vám však odporučí a dávkovanie určí lekár!
  • Lokálne sú do boľavého uška určené kvapky Burow-alkohol, ktoré síce zápal neliečia, ale dokážu ochladiť bubienok a tak uľaviť od bolesti. Dostanete ich kúpiť v lekárni aj bez receptu. Ak dieťa trpí na stredoušnú infekciu častejšie, môžete ich mať doma poruke ako liek prvej pomoci.
  • Podľa otoskopického nálezu môže lekár naordinovať aj antibiotické kvapky do ucha, ktoré obsahujú nielen liečivú antibiotickú zložku, ale aj analgetickú, určenú na stlmenie bolesti uška.
Prečítajte is: Mami, bolí ma uško

Kvapky, ktoré sa aplikujú do boľavého uška, v príbalovom letáku uvádzajú, že je potrebné ich nakvapkať na prúžok gázy a až potom aplikovať. Deti túto procedúru spravidla neznášajú, a preto je ich možné nakvapkať priamo do uška. Kvapky sa však v žiadnom prípade nesmú aplikovať do „tečúceho“ ucha, čo je prejavom hnisavého zápalu stredného ucha!

  • Či bude lekár liečiť zápal stredného ucha antibiotikami alebo nie, rozhodne podľa posúdenia klinického nálezu a stavu malého pacienta


Prečítajte si: Zápal stredného ucha

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: