6 tipov pre zdravé stravovanie

Diana Mašlejová | 20. apríl 2016
6 tipov pre zdravé stravovanie

Aj vy sa trápite, ako dostať do vašej ratolesti zdravé jedlá? Prečítajte si naše tipy, možno vám v tom pomôžu.

Kreativita

Nezabúdajte, že pokrm najviac zatraktívnite jeho konečnou úpravou. Detským očiam učaruje farebnosť, usporiadanie jednotlivých surovín do veselých tváričiek, krajiniek a rôznych predmetov. Nebojte sa experimentovať. Pokiaľ sa vám zdá malý „papkáčik“ príliš vyberavý, skúste zmenšiť množstvo jedla, zakúpiť špeciálny riad s motívom jeho obľúbených postavičiek, či pripraviť mu zo surovín na tanieri autíčko. Bude vás to stáť o čosi viac námahy, no výsledok sa istotne dostaví.

Zábavný rituál

Príjemná atmosféra a celková nenútenosť zvyšujú chuť do jedla. Práve preto by spoločné raňajky, obed, či večera nemali byť miestom výčitiek, otázok a poučovania, ale pokojnými chvíľami strávenými v kruhu najbližších. So štipkou humoru dosiahnete zázraky i v zdanlivo nesúvisiacej oblasti, akou je racionálna výživa.

Varte spolu s deťmi

Mnohí z rodičov nezapájajú deti do prípravy pokrmov, nie je to však celkom správne. Náročnosť niektorých jedál nedovoľuje deti zahrnúť do varenia, vždy sa však dá nájsť činnosť, ktorú zvládne. Odborníci veľmi vyzdvihujú, keď sa rodičia snažia zaradiť deti do chodu domácnosti už od najnižšieho veku. Samozrejme, nejedná sa o skutočnú pomoc v domácnosti, ale vďaka tomu učíte dieťa byť samostatným a zodpovedným. V otázke varenia je najužitočnejším práve fakt, že to čo si spoločne pripravíte, chutí omnoho lepšie.

Nové potraviny zavádzajte postupne

Pokiaľ máte ambíciu zaviesť do svojho jedálnička nové, zdravšie potraviny, robte to postupne. Dieťa si zvyká na nové chute oveľa ťažšie ako dospelý človek, preto treba byť v obmenách surovín opatrní a riadiť sa heslom „menej je niekedy viac“. Aby ste dosiahli pozitívny výsledok a dieťa si v konečnom dôsledku nové pokrmy obľúbilo, buďte trpezliví a ako ochutnávku mu nenápadne „posuňte“ pekne naaranžované menšie množstvo.

Neoddeľujte pokrmy

Mnohí z rodičov pripravujú osobitné menu pre deti a osobitné pre dospelých členov rodiny. Najmä ak jeden z dospelých členov drží diétu, jedálničky sú rozdielne. Aby si dieťa privyklo na racionálnu stravu a prijalo ju ako prirodzenú súčasť životného štýlu, musí to isté odpozorovať od vás. Kopírovanie správania a postojov rodičov je jednou z najúčinnejších „zbraní“, ako svoju ratolesť v živote správne smerovať. Mnohokrát dieťaťu zachutí určitý pokrm až vtedy, ak z neho obaja z rodičov jasne prezentujú nadšenie.

Nebuďte striktní

Môže sa stať, že akokoľvek sa budete snažiť, dieťa bude niektoré potraviny aj naďalej odmietať. Nebuďte preto príliš striktní a nenúťte ho k ich konzumácii. Zbytočne by došlo ku konfliktom a nepochopeniu. Snažte sa upustiť od niektorých pravidiel, ktoré sa nedajú vo vašej domácnosti zrealizovať a spôsobujú zbytočné trápenia vám i dieťaťu. Ani vám predsa nechutí všetko...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: