5 užitočných rád pre rodičov malých plavcov

PaedDr. Radovan Hlatký | 6. jún 2017
5 užitočných rád pre rodičov malých plavcov

Je plávanie pre deti vhodné? Ako zabezpečiť, aby plávanie bolo zábavné a bezpečné zároveň?

Prečítajte si: Prvé kúpanie

Prinášame vám 5 tipov pre zábavné a bezpečné plávanie

  • Plávanie je jednou z najprijateľnejších aktivít najmä v kontexte bezpečného rozvoja pohybových schopností a precvičovania svalových skupín bez zvýšeného zaťaženia kostrovo-svalového aparátu.
  • Nácvik plávania ako cielenej športovej aktivity je vhodný až vo veku 8-9 rokov. Dovtedy je potrebné, aby dieťa získalo pocit bezpečia a istoty vo vodnom prostredí.
  • Od najútlejšieho veku môžeme rôznymi polohami dieťaťa vo vani navodzovať pocity nadnášania.
  • Keď si dieťa zdokonaľuje motorické zručnosti, vaňa alebo bazénik sú preň miestami, kde sa spoznáva s prejavmi vody prostredníctvom špliechania, prelievania, polievania, alebo skákania v nej.
  • Letné obdobie je nanajvýš vhodné na častý pobyt vo vode (kúpaliská, jazerá) či už s pomocnými plaveckými pomôckami (vesty, kolesá, dosky a i.) alebo bez nich.
Prečítajte si: Kúpanie vo vedierku

Samozrejme, za neustálej asistencie rodiča. Nenásilnosť a pozvoľnosť je pri nácviku pomocných a následne priamych zručností plávania mimoriadne dôležitá a prvoradá!

Prečítajte si: POZOR! Nafukovacie hračky do vody nie sú pomôcky na plávanie

Tip MAMA a ja:

Začnite cez víkend chodiť na plaváreň, stačí vám krátky bazén. Vy i váš malý športovec si užijete veľa zábavných chvíľ. Aj pri hre v plytkej vode získa dieťa neoceniteľné skúsenosti a pocit sebaistoty. A napokon pravidelný pohyb vo vode prospeje kondícii malým i veľkým. Nie nadarmo sa hovorí „byť zdravý ako ryba“.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: