Máme VŠI: 5 účinných krokov, ako vši úplne vyhubiť a zabrániť ich šíreniu

Andy Mániková | 11. november 2022
Máme vši

Časté škriabanie hlavy si u dieťaťa ľahko všimnete. Pozorne prezrite škrabajúce sa dieťa a preventívne aj súrodencom či rodinným príslušníkom.

Ak vši nájdete, konajte rázne a ihneď. Na diagnostiku nepotrebujete lekára. Ak zavšivavenie nesprevádza zdurenie uzlín, alebo do krvi rozškriabaná hlava s následnou infekciou, odvšivavenie zvládnete v domácom prostredí. 

Vši - Umyte vlasy prípravkom proti parazitom

Časy používania petroleja alebo denaturovaného liehu a balenie do zábalov na niekoľko hodín, štípanie, dráždenie pokožky a smrad ako v rafinérke sú našťastie už za nami. Hlavným cieľom je usmrtiť vši a ich vajíčka. Trh ponúka šampóny, gély, roztoky na vyhubenie vší v širokom spektre a záleží na konečnom spotrebiteľovi akému produktu dá prednosť. Dôležitým poznatkom je, že prípravky sa rozdeľujú do dvoch skupín, podľa toho, na akom princípe vši vyhubia.

Prípravky na vyhubenie vší

  1. Do prvej skupiny patria prostriedky na hubenie vší na chemickom základe. V podstate sú to jedy, ktoré narúšajú nervovú sústavu parazitov a tak spôsobujú ich odumretie. Tieto prípravky obsahujú chemické látky ako sú napr.: pyretrum, chlórokrezol, dietyénglykol a pod. Veľmi dôležitá je ich presná aplikácia podľa návodu, pretože v neprimeranom množstve a koncentrácii môžu preniknúť cez citlivú a niekedy i škrabaním poranenú pokožku hlavy priamo do detského organizmu. Vtedy hrozí riziko akútnej otravy. Preto sa chemické prípravky neodporúčajú používať ani tehotným a dojčiacim ženám. U detí do troch rokov vždy aplikáciu konkrétneho prípravku konzultujte s detským lekárom.
  2. Druhou skupinou na hubenie vší sú prípravky na fyzikálnom princípe. Tie majú vo svojom základe oleje, ktoré prenikajú do všetkých telesných otvorov vší a hníd, tie sa následne zadusia, alebo im zabránia sať krv a tým spôsobia ich usmrtenie. Proti takýmto prípravkom sa teda voš odolnou stať nemôže. 

Možno máte deti s väčším vekovým rozdielom a márne hľadáte v lekárni osvedčený prípravok, ktorý účinne kedysi zabral u staršieho. Ak patril do skupiny chemických prostriedkov na hubenie vší, pravdepodobne ho nezoženiete preto, že výrobcovia musia šampóny, roztoky, či gély po určitom časovom období inovovať, pretože vši sa im postupne dokážu prispôsobiť a zostať rezistentné a v konečnom dôsledku neúčinné.

Vši a hnidy - ako sa ich zbaviť

Pri umývaní hlavu dieťaťa vždy zakláňajte dozadu! 

Zabráňte kontaktu antiparazitárnych prípravkov so sliznicami očí, úst a nosa! 

Vyčešte všetky vši a vajíčka (hnidy) - všiváčikom

Hlavu nestačí iba umyť odvšivovacím prípravkom, odumreté hnidy a vši ( ext. zdroj vši a hnidy)musíte ešte z vlasov odstrániť. Odstránite ich veľmi jednoducho – vyčesaním. Najlepším pomocníkom je všiváčik. Je to hrebeň s veľmi hustými zubami, radšej vyberte ten s kovovými, nie plastovými zubami. Dostanete ho kúpiť v drogériách, či lekárňach. Skôr ako sa vyberiete zháňať všiváčik, pozrite do škatuľky s antiparazitným prípravkom, niekedy býva súčasťou balenia.

Vlasy vyčesávajte v smere odzadu dopredu, teda od záhlavia až k temenu. V predklone, najlepšie nad rozloženým bielym papierom, alebo nad vaňou češte prameň po prameni. Dôsledným vyčesávaním môžete dostať z vlasov von aj posledné vši či hnidy. Na záver pod dostatočným osvetlením prekontrolujte dieťaťu vlasy. 

Celú procedúru umývania antiparazitným prípravkom zopakujte po týždni alebo dvoch (podľa toho, čo udáva výrobca prípravku). Je to preto, že hnidy prechádzajú rôznymi etapami vývoja a niektoré štádium môžu prežiť. Ak zostane vo vlasoch niekoľko vší alebo hníd, napadnutie parazitmi sa objaví znovu. 

Máme vši - Dezinfikujte oblečenie, periny, uteráky i hrebene 

  • Nestačí, že operiete čiapku, šál či rukavice. Aj kabáty, svetre a oblečenie, ktoré dieťa nosí, treba vyvariť, čo sa nedá vyvariť, operte na 60 stupňoch, a čo sa nedá prať, ako napr. kabát – odneste do čistiarne na chemické čistenie.
  • Rovnako aj periny, v ktorých dieťa spáva, uteráky, ktoré používa, vyvarte a všetko ostatné šatstvo operte aspoň na 60-tke a ožehlite. Vši neznášajú vysokú teplotu, preto periny nechajte vyhrievať na slnku.
  • Všetky hrebene, kefy, ktoré rodina používa, musíte dezinfikovať roztokom Sava alebo Chloramínu.
Ak absolvujete prací maratón, odstránite všetky rozptýlené vši a doma opäť zavládne pohoda.

Nezabudnite na hračky a povysávať koberce

Predmety dennej spotreby, ktoré sa nedajú vyvariť, či oprať, ako sú napr. obľúbené hračky, a máte podozrenie, že by mohli byť napadnuté všami, jednoducho zabaľte do igelitového vrecka a vložte aspoň na dva dni do mrazničky. Vši rovnako ako vysoké teploty neznášajú zimu a pri teplotách pod nulou hynú. Pri kobercoch a čalúnenom nábytku stačí dôkladne povysávať. Vši nie sú ako blchy, len lozia, ale neskáču a navyše zbožňujú vlasy, takže ich naozaj stačí povysávať.

Oznámte v kolektíve, že máte vši

Ak má vaše dieťa vši, určite vám to na nálade nepridá, ale rozhodne je to situácia, ktorú musíte riešiť. Čo najskôr to oznámte učiteľke v kolektívnom zariadení, ktoré dieťa navštevuje (škola, škôlka). Je to preto, aby oboznámila rodičov všetkých detí, s ktorými bolo to vaše v kontakte.

Len ak opatrenia na vyhubenie vší prebehnú v rovnakom čase naraz u všetkých detí, podarí sa vám vši vyhubiť. Ak zodpovednosť na strane rodičov nezvíťazí a budú sa hanbiť riešiť situáciu naraz a radikálne, potom sa vši opäť vrátia a vy budete celý maratón absolvovať opäť a opäť.

Najčastejšie miesta výskytu vší

  • V kolektívoch – školách, škôlkach, v šatniach, kde majú oblečenie jedno vedľa druhého.
  • Na ihrisku, v pieskovisku, pri častom fyzickom kontakte v zápale hry.
  • V školách v prírode, v táboroch...
  • Doma, ak deti používajú a majú spoločné hrebene, kefy, uteráky, čiapky, šály, šatky.
  • Na plavárni, všiam neprekáža vlhké prostredie, vo vlhkom prostredí sa pohybujú síce pomalšie, ale nakaziť sa dieťa môže aj tam.
  • V dopravných prostriedkoch (usádzajú sa na opierkach na hlavu).
  • V obľúbených a často používaných slúchadlách na počúvanie hudby (ak si ich deti navzájom a často požičiavajú).
Vši? Zatočte s nimi!
Prečítajte si tiež:

Vši? Zatočte s nimi!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: