32 otázok pre oteckov

Mgr. Jarmila Hýroššová | 15. apríl 2016
32 otázok pre oteckov

Aký otec, taký syn. Jeden otec je lepší ako sto učiteľov. Otec je len jeden. Stať sa otcom nie je ťažké, byť ním je oveľa ťažšie...

To, že naši otcovia majú na nás vplyv, sa okrem iného odráža i v mnohých prísloviach, porekadlách a výrokoch známych osobností, ktoré sa týkajú vzťahu dieťa – otec. Pre tento vzťah je charakteristický obdiv, rešpekt, strach, ale často (v tom najhoršom prípade) aj odmietanie. Otvorené rozhovory sú v mnohých rodinách ešte i dnes tabu – hoci je toľko otázok, ktoré by deti svojim otcom rady položili... Najpikantnejšie otázky sa vynárajú najmä v období puberty.

Synovia a dcéry

Pre syna je zväčša otec modelom, ako sa má správať ako chlapec/muž. Otcovia sa chcú zasa (podvedome) vo svojom synovi vidieť, čím vzniká určitý tlak očakávania, ktorý môže viesť u otca ku sklamaniam a hnevu.
A dcéry? Stavajú si svojho otca na piedestál, uchádzajú sa o jeho priazeň alebo sa pokúšajú oslobodiť sa z jeho ochranného zovretia. Pre dcéru je otec dôležitou osobou, ktorú však vníma úplne inak ako mamu. Dievča sa pokúša získať si otca pre seba tým, že si ho obmotáva okolo prsta. Preto často žije v konflikte medzi odmietaním a túžbou po otcovej blízkosti.

Otcovia sa radi zahaľujú tajomnou aurou, niekedy im je zaťažko dostať zo seba čo i len slovo a chcú mať svoj pokoj. Pritom si myslia, že vedia a ovládajú všetko lepšie a majú právo na zlú náladu. Okrem toho chcú rozhodovať o mnohých veciach. Ale sú otcovia naozaj takí silní, ako sa tvária? Čo sa skrýva za prianím, aby ich všetci rešpektovali a uznávali? Aká je pre nich rodina dôležitá? A prečo dovolia svojim deťom to, čo im mama zakázala?

Milí oteckovia, ak vás vaše dospievajúce ratolesti prepadnú niektorou z nasledujúcich otázok, je dosť možné, že zostanete zaskočení. My vám ponúkame jednu z možných odpovedí.

1.    Prečo dovolíš to, čo mi mama zakázala?
Odpoveď: Povedzte, že rodičia majú niekedy rozdielne názory a že je to tak v poriadku. V žiadnom prípade nepriznajte, že chcete byť v očiach dieťaťa lepšími ako ich mama (hoci to tak väčšinou je).

2.    Akú úlohu pre teba zohráva svokra?
Odpoveď: Zostaňte diplomatickí, deti rady klebetia! Ak je váš vzťah dobrý, buďte čestní. V prípade, že to tak nie je, odpovedzte, že svokra je žena, ktorá vám porodila vašu veľkú lásku – a že jej za to budete navždy vďační.

3.    Želáš si, aby som išiel/išla v tvojich šľapajach?
Odpoveď: Povedzte, že každý človek má len jeden život a musí sa preto sám rozhodnúť, ako s ním naloží. Ak vás deti obdivujú po profesionálnej stránke, povedzte, že by vám lichotilo, keby pokračovali a rozvíjali to, čo ste vy začali.

4.    Je tvoj šéf naozaj taký „debil“, ako o ňom rozprávaš?
Odpoveď: Vysvetlite dieťaťu, že človek občas povie veci, ktoré tak vôbec nemyslí – najmä vtedy, keď je nahnevaný. A povedzte, že takto sa nepatrí nikoho nazývať, lebo je to netaktické.

5.    Si dobrý v tom, čo robíš?
Odpoveď: Vysvetlite vášmu dieťaťu, že každý deň sa snažíte vydať zo seba to najlepšie.

6.    Aký vzťah máš k svojim súrodencom?
Odpoveď: Povedzte dieťaťu, že váš vzťah k sestre alebo bratovi nebol vždy ideálny, samozrejme boli súrodenecké hádky a mnohé nedorozumenia, ale že teraz, keď ste dospelí, si rozumiete oveľa lepšie a ste aj dobrými kamarátmi.

7.    Prečo si pri sledovaní futbalu v televízii taký zvláštny?
Odpoveď: Povedzte, že to je čas, kedy sa môžete aj vy raz odviazať a správať sa ako dieťa.

8.    Prečo sa vieš tak rýchlo nahnevať?
Odpoveď: Takáto veta je vlastne kritikou zo strany dieťaťa! Vysvetlite mu, že to nerobíte náročky a že sa budete snažiť v budúcnosti sa viac ovládať.

9.    Smiem si zobrať na dovolenku môjho kamaráta/kamarátku?
Odpoveď: Buďte úprimní. Ak odpoviete „nie“, zdôvodnite svoje rozhodnutie (napr. „Má to byť čisto rodinná dovolenka“ alebo „Na dovolenke nechcem brať zodpovednosť aj za cudzie deti“).

10.    Prečo nikdy nerozprávaš, čo všetko si v mladosti vyviedol?
Odpoveď: Ponúknite dieťaťu, že sa môže pýtať. Najhoršie detské výčiny (krádež bicykla alebo vybitý zub ako dôsledok bitky) by ste však mali v závislosti od veku dieťaťa zamlčať alebo ich opísať v jemnejšej forme.

11.    Zvládol si všetko, čo si si v mladosti zaumienil?
Odpoveď: Buďte úprimní, ale udajte aj dôvody, prečo ste nedosiahli všetky ciele, ktoré ste si do života vytýčili.

12.    Prečo neviem nič o tvojej prvej láske?
Odpoveď: Povedzte, že mamu by mohlo zraniť, keby jej dieťa vedelo priveľa detailov o inej žene vo vašom živote a keby ste o nej s ním hovorili.

13.    Ako zistím, že si s mamou už nerozumiete a chcete sa rozviesť?
Odpoveď: Zbavte dieťa jeho neistoty a povedzte mu, že toto nie je váš prípad. A keby k tomu náhodou došlo, určite si s ním sadnite a pozhovárate sa všetci spolu.

14.    Prečo ste sa rozviedli?
Odpoveď: Upokojte dieťa uistením, že to nie je jeho vina. Buďte diplomatickí a nehovorte o svojej expartnerke nepríjemné veci.

15.    Prečo nechceš uznať, že je dnes všetko iné ako „kedysi“?
Odpoveď: Priznajte, že ste možno v niektorých veciach trochu staromódny, ale že nie všetko bolo v minulosti zlé. Vysvetlite dieťaťu pozitíva minulej doby (napr. menšia kriminalita, rešpekt voči dospelým...).

16.    Vypadávajú ti vlasy. Prečo s tým nič nerobíš?
Odpoveď: Vysvetlite dieťaťu, že je nezdvorilé a netaktné hovoriť iným ľuďom o ich zjavných nedostatkoch, akými sú napr. plešivosť, nadváha alebo problematická pleť. V prípade, že sa to týka vás: Priznajte, že je pre vás ťažké prijať, že starnete.

17.    Aké je to byť dospelým?
Odpoveď: Vyjadrite svoj skutočný názor a vymenujte výhody, ale aj nevýhody tejto vývinovej etapy v živote človeka.

18.    Prečo musíš vedieť vždy všetko lepšie?
Odpoveď: Vysvetlite dieťaťu, že máte viac životných skúseností, a preto viete niektoré situácie zhodnotiť lepšie. Ukážte mu ale bezpodmienečne, že sú pre vás dôležité aj jeho názory a pohľady.

19.    Oplatí sa vyjednávať s tebou o trestoch (domáce väzenie, zákaz sledovania televízie atď.)?
Odpoveď: Nie. Vaše slovo platí.

20.    Prečo musíš opravovať všetko sám?
Odpoveď: Vysvetlite dieťaťu, že majstri – profesionáli sú veľmi drahí (a nemôžete si ich dovoliť), a preto sa najskôr pokúšate odstrániť poruchy sám.

21.    Čo máš proti mojim počítačovým hrám?
Odpoveď: Buďte úprimní. Ak pokladáte tieto hry za nevhodné a podporujúce násilie, malo by to vaše dieťa vedieť. Iba tak môže o tom popremýšľať.

22.    Komu dôveruješ najviac?
Odpoveď: Mali by ste vysloviť meno matky vášho dieťaťa. Vaše dieťa sa touto otázkou pokúša zistiť, či je váš vzťah pevný.

23.    Prečo nemôžem byť lepší ako ty?
Odpoveď: Povedzte, že by to pre vás nebol žiaden problém (aj keď je dieťa presvedčené o opaku).

24.    Prečo je pre teba dôležité, aby som sa dobre učil/a?
Odpoveď: Povedzte vášmu dieťaťu, že keď sa bude dobre učiť, zvyšujú sa tak jeho pracovné možnosti do budúcna a to je v dnešnej dobe veľmi dôležité.

25.    Čo si predstavuješ pod pojmom „perfektný syn“, „perfektná dcéra“?
Odpoveď: Povedzte, že nikto nie je perfektný. S odpoveďou ako „Moje dieťa by ma malo ľúbiť, dôverovať mi a byť šťastné“ tiež  nič nepokazíte.

26.    Si na mňa hrdý aj vtedy, ak nie som najlepší?
Odpoveď: Bezpodmienečne to potvrďte, inak dieťa zbytočne vystavíte stresu a neistote. Vysvetlite mu, že byť prvým neznamená všetko.

27.    Je to „blbé“, ak v škole prepadnem?
Odpoveď: Vysvetlite dieťaťu, že školské výkony sú veľmi dôležité a ponúknite mu, že sa s ním budete učiť alebo mu zabezpečíte doučovanie, ak to bude nevyhnutné.

28.    Čo by zo mňa bolo, keby bolo po tvojom?
Odpoveď: Povedzte svojmu dieťaťu, že je len jeho rozhodnutím, čo urobí so svojím životom – ale nech sa akokoľvek rozhodne, vždy budete stáť pri ňom.

29.    Chcel by si sa na dôchodok utiahnuť niekam preč z tohto mesta?
Odpoveď: Odpovedajte úprimne.

30.    Ako znášaš mamine „vrtochy“?
Odpoveď: Buďte diplomatickí a povedzte, že nedostatky človeka z neho robia mimoriadnu a jedinečnú osobnosť.

31.    Pozná ťa mama lepšie ako ostatní?
Odpoveď: Povedzte dieťaťu, že človek má ku každému človeku iný vzťah a že jeho stará mama vie o vás veci, ktoré mama nemôže vedieť a platí to napríklad aj opačne.

32.    Prečo mamu ľúbiš?
Odpoveď: Povedzte pravdu. Tip: Zavolajte si k tomu vašu najmilšiu, lebo vaša odpoveď jej určite vyčarí úsmev na tvári.

A ako by ste na tieto otázky odpovedali vy, milí oteckovia?

Môže vás zaujímať:

Hrdý otec a malý krtkoman
Vianoce a rozvedený otec so záväzkami

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: