Zlé bosorky a strach zaspať

Mgr. Jarmila Hýroššová | 6. september 2016
Zlé bosorky a strach zaspať

Keď sa deti boja zlých bosoriek alebo strašidiel pod posteľou, je pre rodičov ťažké brať tento strach vážne. Veľakrát majú sklon minimalizovať ho alebo ho dokonca ignorovať.

Ide samozrejme o normálnu reakciu rodičov, že berú práve iracionálny strach svojich detí menej vážne. Často stačí dieťaťu vysvetliť, že strašidlá ani duchovia neexistujú. Ak to však nepomáha, nemali by rodičia ponechať dieťa samé napospas svojmu strachu. Deti svoj strach vždy vnímajú ako reálny. Preto je dôležité, aby ho rodičia brali vážne. Vtedy môžu dieťaťu pomôcť zbaviť sa ho.

Zaujme vás: Prečo strašidlá bývajú práve pod posteľou?!

Magická esencia ako rituál pred spaním

Malá Katarínka nemôže večer zaspať, lebo verí tomu, že za záclonami v jej izbe sa skrývajú strašidlá. Možno by sa dali vyhnať pomocou magickej esencie. Spolu so svojou dcérkou rodičia namiešajú túto zázračnú esenciu: trochu parfumu, trochu levandule, štipka soli – fantázii sa medze nekladú, akurát by to malo pekne voňať. Pred spaním sa pokropia všetky podozrivé miesta v izbe a strašidlá sa začarujú pomocou zázračného „abrakadabra“. Príjemná vôňa pripomína dieťaťu aj vtedy, ak je samo, že je nemožné, aby boli strašidlá za záclonou.

Neprehliadnite: Svetlo strach z tmy zaženie

Obavy rodičov, že týmto spôsobom dieťa dovedú k tomu, že začne veriť poverám, sú neopodstatnené. Keď bude dieťa staršie, väčšinou samé zistí, že niektoré druhy strachu boli neracionálne. My dospelí už tiež neveríme na Mikuláša, pred ktorým sme istý čas mali taký rešpekt.

Čítajte tiež: Strach z tmy

V neposlednom rade je dôležité, aby si rodičia uvedomili svoj vlastný neracionálny strach. Samozrejme, že zlých bosoriek sa už zrejme nebojíme. Ale nepribudla nám nová vráska na tvári alebo nepribrali sme zasa nejaké to deko? Nekričíme pritom od ľaku? Dieťa tento druh strachu nechápe, ale vníma.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: