Rodičia sa idú uštvať: Žijú naše deti v zlatej klietke?

Marika Koscelníková | 1. september 2019
Rodičia sa idú uštvať: Žijú naše deti v zlatej klietke?

Je namieste snaha zabezpečiť deťom pohodlný život aj za cenu, že na to rodinný rozpočet nestačí?

„Ja sa rada uskromním, ale svojmu synovi doprajem všetko. Nech sa nemusí pred spolužiakmi hanbiť za staré tenisky.“ Rozhovor v tomto duchu som si vypočula na detskom ihrisku.

Uštvaní rodiča, rozmaznané deti

Maminy sa jedna druhej sťažovali, že materská nestačí na bežné výdavky, nieto ešte na potreby starších detí. Tými potrebami mysleli, okrem iného, vreckové (nie malé) a takzvané odevné. Viedli dlhý rozhorčený dialóg o drahých teniskách a bundách, ktorými vybavili svoje staršie decká do školy. Vraj iné nosiť nechcú. Tak sa radšej uskromnia ony.

Jedna zo žien dokonca priznala, že si požičala od sestry, aby mala na „značkovú výbavičku“ pre svojho pubertiaka do školy. Rozmýšľam o tom, či je namieste snaha zabezpečiť deťom pohodlný život aj za cenu, že na to rodinný rozpočet nestačí. Prečo sa svojim deťom hanbíme priznať, že na to nemáme?

Chcem byť in! (Za peniaze od rodičov)

Dnešné deti majú možnosť dostať všetko, na čo si len pomyslia. Všetkého je dosť, stačí len mať vo vrecku tú správnu sumu peňazí. Tú im poväčšine zabezpečia starostliví rodičia. Okrem vreckového aj nový mobil s funkciami, o ktorých mi nemáme ani tušenie a parádne oblečenie. Teenageri sú pre firmy zaujímavou cieľovou skupinou. Na ich vkus mieria svoje výrobky nielen módne značky, ale aj potravinárske koncerny, kozmetické firmy či výrobcovia elektroniky. Snažia sa "ušiť" svoje produkty na mieru požiadavkám mladých ľudí, ktorí chcú byť trendy.

Poviete si, taká je spoločnosť. Taký je svet. Značka definuje kam patríš, štýl oblečenia kto vlastne si. Dospievajúci sa snažia byť „in“, aby zapadli a boli obdivovaní. Či už ide o spomínané oblečenie, obuv, mobily, výpočtovú techniku, alebo kozmetiku. Majú pocit, že značkový štítok na oblečení ich urobí významnejších a obľúbenejších. Čo je "in", určuje podľa prieskumov nielen reklama, ale do veľkej miery aj prostredie, v ktorom sa človek pohybuje. Priatelia, spolužiaci a nepochybne aj rodičia.

Práve v školskom kolektíve je viditeľné delenie detí na tie, „ktoré na to majú“ a ktoré nie. Deti z tohto pohľadu vnímajú veľmi citlivo otázku peňazí a môžu sa stať terčom výsmechu. Chcú sa vyrovnať kamarátom, chcú zapadnúť a vyžadujú od svojich rodičov veci, na ktoré ich rodina nemá prostriedky. 

rozmaznané deti

Hovoriť s deťmi o peniazoch?

Psychológovia sú jednoznačne za. S deťmi treba hovoriť aj o nepríjemných veciach. Jednou z nich je nepochybne aj fakt, že rodinný rozpočet neunesie ich nároky. Deti si budujú vzťah k peniazom od mala. Je úlohou rodičov vysvetliť dieťaťu hodnotu peňazí a ukázať, čo sa za akú sumu dá kúpiť. V obchode ich zapojiť do nákupu, aby vedeli, koľko stojí chlieb, sladkosti, prášok na pranie, alebo pomôcky do školy.

Problémom je, že niektorí rodičia sa snažia pred svojimi deťmi skryť skutočnosť, že zarábajú málo. Zakrývajú to práve kupovaním vecí, ktoré si nemôžu dovoliť, len aby ich dieťa nebolo „iné“. Či už čo sa týka oblečenia, mobilného telefónu či vreckového. Je to chyba. Dieťa by malo vedieť, že mať menej peňazí ako spolužiak či sused, nie je hanba. Porozprávajte  sa s nimi o tom, koľko vás stojí napríklad nájomné a aký je váš plat.

Podľa odborníkov sú tieto veci v rodine zbytočne tabuizované a vedú k tomu, že rodičia sa stávajú otrokmi prehnaných požiadaviek svojich detí.  Keď pred deťmi otvoríme otázku peňazí, otvoríme aj otázku hodnôt, akým ich chceme naučiť. Deti si prostredníctvom nás rodičov, utvárajú predstavu o tom, čo peniaze znamenajú a ako s nimi hospodáriť.

Naučme deti žiť v reálnom svete

Prípravou na ten naozajstný svet, v ktorom si budú musieť vedieť poradiť samé, je práve rodina. Tu dieťa nadobudne predstavu o tom, ako veci fungujú. Mama a otec určujú hranice. Tie sú dôležité aj v otázke peňazí. Nedovoľte svojej ratolesti, aby s vami manipulovala nariekaním, že „ostatní to majú“. Vysvetlite deťom, čo si môžete dovoliť, a čo už nie.

O svojej finančnej situácii však nehovorte v zmysle „sme chudáci“. Porozprávajte sa nimi o prioritách rodinného rozpočtu, ale nikdy nevyhadzujte dieťaťu na oči, koľko stoja napríklad jeho krúžky, pomôcky do školy, lebo môže nadobudnúť pocit viny.

Ak má staršie dieťa vlastné peniaze (od starých rodičov, prípadne zarobené na brigáde), dovoľte mu minúť ich na čo chce. Problémom pri výchove detí nemusí byť len ich nedostatok. V rodinách, v ktorých peniaze nechýbajú, sú rodičia postavení pred rovnaký problém. Naučiť dieťa správne chápať ich hodnotu. Ak sa premení na značkové tenisky a najnovší smartfón, nebude trvalá.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: