Vzdoruje vaše dieťa? TOTO môže byť príčina!

Zuzana Balogová | 8. september 2017
Vzdoruje vaše dieťa? TOTO môže byť príčina!

Nevhodné a vzdorovité správanie dieťaťa nemusí byť prejavom nevychovanosti. Často sa deti týmto spôsobom snažia na seba upútať pozornosť práve preto, lebo jej majú nedostatok.

Rodinka na výlete. Mama, otec a asi 3-ročné dievčatko. Po pár metroch sa dievčatko zastaví, začne kričať a zúrivo dupe nohami. Všetko sa deje bez akejkoľvek zjavnej príčiny. Rodičia zastavia a čakajú, kým sa dievčatko upokojí. Ako mama s malými deťmi viem, že to, čoho som svedkom, môže mať rôzne príčiny. Jednou z nich je aj vyžadovanie si pozornosti. Neskôr, keď sme sa s mamičkou dievčatka rozprávali, potvrdila naše zhodnotenie situácie. Dievčatku sa jednoducho nepáčilo, že sa rodičia asi 1-2 minúty rozprávali bez toho, aby ju „pribrali“ do svojej komunikácie. A tak to vyriešila po svojom.

Ako zvládať nevhodné správanie detí?

Prečo si deti vyžadujú pozornosť neprimeranými spôsobmi?

Žiadne dieťa nie je dokonalé, stále dobré či poslušné. To samozrejme od žiadneho dieťaťa nemôže očakávať nijaký rozumný človek. Veď aj my, dospelí, nekonáme vždy tak, ako sa od nás očakáva.

Či chceme alebo nie, je veľa rodičov, ktorí u svojich detí vyžadovanie pozornosti nevedomky podporujú. Ako? Práve tým, že si všímajú a viac sledujú zlé správanie ako dobré. Je to logické.

Ak je dieťa dobré a rodič o ňom skoro ani nevie, že ho má, má čas pre seba, na oddych a nemusí sa dieťaťu venovať (dieťa sa samo zahrá, pozerá rozprávky atď). Ak však dieťa urobí niečo zlé, rodič musí zakročiť.

Tak sa dieťa naučí, že jeho neprimerané správanie a konanie upúta pozornosť rodiča a vyvolá nejakú reakciu (dohováranie, upozorňovanie, krik či v najhoršom prípade bitku). Podobné to môže byť aj u školáka, ktorý má slabší prospech a pozornosť detí a učiteľov si získava nepekným správaním a vyrušovaním na hodinách.

Na citlivú tému: Vie sa vaše dieťa slušne správať?

Spôsoby vyžadovania pozornosti

Deti si môžu pozornosť vyžadovať rôznymi spôsobmi, napr.

  • skúmaním hraníc – najčastejšie sa s prieskumom hraníc stretávame u menších detí v batolivom období. Pozornosť rodičov sa snažia upútať hádzaním hračiek  na dlážku. Hračky im slúžia na to, aby zistili, čo si môžu dovoliť.
  • záchvatmi zlosti – záchvaty zlosti  sú väčšinou o vyžadovaní si pozornosti. Neviem, či ste si niekedy všimli, že deti ich majú len v prítomnosti rodičov alebo opatrovníkov. Takmer nikdy ich deti nemajú v prostredí bez najbližších. Najčastejším spúšťačom je vylúčenie dieťaťa z centra pozornosti (napr. komunikácia s iným človekom, nakupovanie) alebo nesplnená požiadavka dieťaťa.
  • nevhodným správaním, nadávaním, drzosťou – dieťa vyžadujúce si pozornosť takýmto spôsobom potrebuje publikum. Len máloktorý rodič vie takéto správanie ignorovať. Ak si takéto správanie rodič nebude všímať, je pravdepodobnejšie, že sa stratí. To však neznamená, že ho má rodič znášať a zaťať pri ňom zuby.
  • grganím, prdením, vŕtaním v nose a iným trápnym správaním – aj tu platí, že ak rodičia budú dieťa neustále upozorňovať na takéto správanie, dieťa sa naučí, že týmto trápnym správaním na seba pritiahne pozornosť v každej situácii.
  • prieberčivosťou v jedle,
  • hraním sa s genitáliami – niekde som čítala o hraní sa s genitáliami vetu: „Nie je nič nepekné na tom, ak sa hrá s genitáliami v súkromí, ale je to niečo, čo sa nerobí na verejnosti.“

Je prirodzenou súčasťou vývinu, že sa deti v istom veku začnú o svoje genitálie zaujímať a dotýkať sa ich. Ak sa tak stane, je dobré mu vysvetliť, aby to robilo v posteli, rozhodne nie na verejnosti.

Ak sa dieťa hrá s genitáliami na verejnosti, rázne mu to zakážte a snažte sa ho rozptýliť, aby sa k tejto činnosti nevrátilo.

  • sexuálnymi hrami – ak nájdete deti pri sexuálnej hre nenadávajte, nepanikárte, necíťte sa trápne ani ich netrestajte.

Ako dieťaťu vysvetliť nevhodné správanie?

Dieťaťu vysvetlite, že dotýkať sa vlastných pohlavných orgánov môže, ale dotýkať sa pohlavných orgánov iných ľudí môže, až keď bude veľké.

Povedzte mu, že tak, ako deti nechodia do práce, aj sex je niečo, čo robia dospelí a nie deti. To, čo sa stalo, oznámte aj rodičom druhého dieťaťa. Ak budete deti starostlivo pozorovať, môžete sa opakovaniu takýchto hier  vyhnúť. Ako rodič musíte byť v tomto prípade prísny.

Neverte tomu, že dieťa svojou prísnosťou sexuálne potláčate. Ak sa takéto správanie vyskytne 1 alebo 2x, je to prirodzené. Znepokojovať sa začnite, ak dieťa pristihnete pri takýchto hrách opakovane alebo ich vykonáva so staršími deťmi. Skorá sexualita môže znamenať sexuálne zneužívanie dieťaťa.

Sexuálna výchova detí? Smelo do toho!

Ako sa vyrovnať s vyžadovaním pozornosti?

  • Najjednoduchší spôsob je nevšímať si správanie dieťaťa a odísť z miestnosti. Ak dieťa príde za Vami, nevšímajte si ho. Niekoľko minút počkajte a potom mu vysvetlite, prečo ste z izby odišli.
  • V prípade, že nemôžete odísť, vezmite dieťa a bez komentára ho odneste z miestnosti a pokračujte v svojej činnosti.
  • V obchode, na verejnosti alebo ak ste vonku, dieťa zdvihnite a pevne ho držte. Pozerajte sa inak. Ak sa pozeráte na dieťa, pozerajte na neho bez akéhokoľvek výrazu v tvári. Pripravte sa na to, že s veľkou pravdepodobnosťou bude bojovať. Napriek tomu ho pevne držte a robte tak ešte aj chvíľu potom, čo sa dieťa upokojí.
  • Nikdy nezabudnite na to, že ak dieťaťu dáte za nevhodné správanie nejaký trest (zákaz pozerať rozprávky, zoberiete mu hračku, ktorú hádzalo a iné), mali by ste ho dodržať. Ak tak nerobíte, dieťa veľmi rýchlo pochopí, že sa len vyhrážate a môže nevhodné správanie zopakovať ešte mnohokrát, kým trest naozaj uskutočníte.  

8 dôvodov, prečo telesné tresty vo výchove nepoužívať

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: