Výchova detí prostredníctvom zázraku menom rozprávka

Miroslava Miková | 25. apríl 2017
Výchova detí prostredníctvom zázraku menom rozprávka

Prečo deťom rozprávať rozprávky? Prečítajte si niekoľko dôvodov...

Rozprávky rozvíjajú detskú fantáziu

Rozprávky – slovo, ktoré v každom z nás prebúdza spomienky. I my dospelí si často pripomíname chvíle detstva práve vďaka rozprávkovým príbehom.

S napätím sledujme osudy kráľov, princezien, pastierov, žobrákov a ostatných rozprávkových hrdinov, ktorí sa na svojej životnej púti pasujú s nepriazňou osudu. Odvahou a čistým srdcom bojujú proti neprávosti sveta. Čo je však najkrajšie, že dobro vždy zvíťazí nad zlom.

Prečítajte si: Deti rozprávky potrebujú

Denne sa stretávame s bohatou ponukou rozprávok určených pre naše ratolesti. Dnešná doba nám umožňuje takmer všetko. Stlačením jedného tlačidla zabezpečíme svojmu dieťaťu bohatý program sledovaním osudov televíznych hrdinov.

Aj v súčasných animovaných rozprávkových príbehoch víťazí dobro nad zlom, teda výchovný účel rozprávky zostáva zachovaný. Avšak, keď sa prizrieme trošku detailnejšie, zistíme, že mnohým dnešným rozprávkam chýba to prazvláštne rozprávkové čaro.

Niet je nad rozprávanie rozprávok na dobrú noc

Možno i vy si pri čítaní týchto riadkov spomeniete na svoju babičku či deduška, ktorí vám rozprávali rozprávky na dobrú noc. Ich rozprávačské umenie a láska, ktorú vám týmto spôsobom preukazovali, sa večným písmom zapísali do vášho srdca a spomienok.

V dnešnej hektickej dobe sa snažíme dať svojim deťom maximum, ale na rozprávanie rozprávok nemáme čas ani energiu. To je veľká škoda, pretože čarovný svet rozprávok naše dieťa vychováva k ľudskosti a zároveň pomáha utužovať vzájomné rodinné vzťahy.

Prečítajte si: Čaro rozprávky

Prečo dieťatku rozprávať rozprávkové príbehy?

Svet je veľmi zložitý a dieťa nie je schopné mu porozumieť. Preto sa rozprávky odohrávajú v dobách dávno minulých. Sú popretkávané fantastickými bytosťami a pútavým dejom. Čo je však hlavné, rozvíjajú detskú predstavivosť a podnecujú v malom človiečikovi túžbu byť dobrým.

Učia ho odlišovať, čo je dobro a zlo. Žiadny detský poslucháč nechce byť zlým kráľom, krutým čarodejníkom alebo nevďačnou a panovačnou dcérou. Chlapček túži po odvahe rytiera a jeho schopnosti bojovať proti nespravodlivosti.

Dievčatko chce byť milou a láskavou princeznou, ktorá pomáha utláčaným. Práve stotožňovanie sa dieťaťa s kladným hrdinom má výrazný emocionálny vplyv. V každom rozprávkovom príbehu je dobro silnejšie ako zlo.

Práve táto skutočnosť pripravuje deti na to, že aj oni sa budú musieť v reálnom svete pasovať s problémami a starosťami a rozprávka by ich mala podnecovať k optimistickému postoju pri neskoršom riešení skutočných problémov.

Rozprávky učia deti vlastnostiam akými sú láska, obetavosť, trpezlivosť, ľútosť. Zároveň im odhaľujú, že život je plný závisti, pýchy, zákernosti a slabosti. Zoznamujú sa s lenivosťou, hnevom či lakomstvom.

Rozprávkové príbehy majú silnú moc. Skúsme sa preto so svojimi deťmi poddať tajomnému čaru rozprávkových príbehov. Rozprávky je ideálne rozprávať, hoci stať sa dobrým rozprávačom vyžaduje trochu tréningu.

Či už ste láskavá mamička či milujúci otecko s troškou vašej šikovnosti a nezištnou pomocou svojho malého nezbedníka to určite hravo zvládnete. Rozprávku môžete tvoriť či dopĺňať spoločne s vašou ratolesťou a pritom si užívať vzájomnú blízkosť.

Prečítajte si: Rozprávky z „CD-čiek“: aké výhody majú pre vaše deti?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: