Na citlivú tému: Vie sa vaše dieťa slušne správať?

Redakcia | 6. január 2024
Slušne správať

Často ospravedlňujeme nevhodné správanie u detí tým, že sú ešte malé. Ale už od troch rokov sa vie dieťa naučiť brať ohľad na iných. Pritom platí základné pravidlo, že k druhým ľuďom sa máme správať tak, ako chceme, aby sa oni správali k nám.

Naučte deti tieto zásady slušného správania

  • Priateľské privítanie:
    Ukázať niekomu, že je vítaný môže dieťa tak, že sa naňho pozrie a priateľsky ho privíta, napríklad pozdravom „Dobrý deň!“ alebo „Ahoj!“ To isté platí samozrejme aj pri rozlúčke.
  • Čarovné slovíčka „prosím“ a „ďakujem“:
    Vaše dieťa sa čoskoro naučí, že pomocou „prosím“ skôr dosiahne splnenie svojich prianí (aj keď nie zakaždým). A jeho „ďakujem“ ukáže druhým ľuďom, že sa z toho, čo dostalo, teší.
  • Ospravedlnenie:
    Ak dieťa niekomu ublíži alebo mu spôsobí neprávosť malo by sa naučiť používať vetičku: „Prepáč mi, prosím ťa!“
  • Nechať hovoriť:
    Dieťa sa musí naučiť počúvať a neskákať človeku, ktorý práve rozpráva, do reči. To je najmä pre netrpezlivé deti mimoriadne ťažké. Vysvetlite dieťaťu, že aj ono chce, aby ho ostatní počúvali, keď im chce chce niečo povedať.
  • Nadávky sú tabu:
    Zraňujú iných ľudí a preto sú nežiaduce. V prípade núdze si môže dieťa ponadávať vo svojej izbe, keď ho nikto nepočuje. Ale na verejnosť škaredé slová nepatria!
  • Správanie sa pri stole:
    Ak sa všetci pri stole držia niekoľkých jednoduchých pravidiel, prebieha spoločné stravovanie vo väčšej pohode. Patrí sem: umytie rúk pred jedlom, používanie príboru (lyžica, vidlička a podľa šikovnosti aj nožík), nehojdať sa na stoličke, nerozprávať s plnými ústami. Od štyroch rokov môžete od dieťaťa vyžadovať, aby zostalo sedieť, kým nedojedia všetci členovia rodiny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: