Vedeli ste? Deťom často podávame príliš horúce jedlo...

Redakcia | 16. máj 2023
babatku nechuti horuce jedlo

„Nie vždy, ale dosť často...“ odpovedalo by veľa malých detí na otázku, či jedlo, ktoré im rodičia ponúkajú, nie je náhodou príliš horúce.

Vždy príliš horúce?

Deti v tomto veku majú totiž iný vzťah k teplote jedál ako my dospelí. Pokrm, ktorý je pre nás „teplý“, pociťujú skôr ako horúci. To je často aj dôvod, prečo sa malé deti pri jedle zdanlivo bezdôvodne pohojdávajú a lyžicou krúžia okolo horúceho jedla, prípadne sa v ňom len prehrabávajú.

Mamy a otcovia by sa nemali spoliehať na to, čo je príjemné pre ich podnebie, ale jedlo by mali na skúšku ponúknuť o niečo menej teplé, aby videli, či nebude týmto spôsobom pre deti prijateľnejšie.

Ako zistiť správnu teplotu jedla pre bábätká?

Podobne ako s mliekom - pred podaním jedla vyskúšajte jeho teplotu kvapnutím kvapky na vnútornú stranu zápästia – jedlo by malo byť príjemne teplé, ale nie horúce. Bábätká sú zvyknuté na teplo materského mlieka a to má teplotu ľudského tela tj. cca 36 - 37 stupňov. Dospelí niekedy jedia jedlo pomaly až dvojnásobnej teploty.

Aký je najvhodnejší a najšetrnejší spôsob ohrevu?

Rýchly a šetrný je ohrev vodnou parou, potom teplovzdušný. Maximálna teplota zohriatej potraviny je daná teplotou ohrevného média - vodná para (100 °C) a teplý vzduch (dá sa nastaviť v širokom rozmedzí teplôt). 

Zohrievate jedlo v mikrovlnnej rúre?

Na zohrievanie jedla v mikrovlnnej rúre sú kontroverzné názory. Ak však zohrievate jedlo v mikrovlnnej rúre, mali by ste ho pred podávaním dobre premiešať a vyskúšať jeho teplotu. Mikrovlnná rúra totiž nezohrieva všetky časti jedla rovnomerne.

Potrebujeme pre deti taniere udržujúce teplotu?

Taniere udržujúce teplotu nie sú v detskej výbave nevyhnutné – bábätku chutí pokrm aj vtedy, ak už je trochu vychladnutý.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: