Vajíčko raz denne alebo radšej iba 1-krát do týždňa?

Redakcia | 30. apríl 2017
Vajíčko raz denne alebo radšej iba 1-krát do týždňa?

Aký názor na každodennú konzumáciu vajíčok má odborníčka?

Vaša otázka:
Mám dvojročnú dcérku, ktorá sa vajíčka uvareného natvrdo dožaduje takmer každý deň. Viem, že kedysi sa hovorievalo „vajce – raz denne“, potom zase vajce raz týždenne. Momentálne sa mi zdá, že konzumácia vajec je povolená aj častejšie, no aký názor máte vy, ako odborníčka na výživu? Koľko vajíčok môžem dcérke povoliť, aby som jej neuškodila, a koľko môžu konzumovať dospelí? 

Je vhodné zaradiť vajíčko do jedálnička dieťatka každý deň?

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová z 1. detskej kliniky DFNsP a LF UK: Vajíčka (slepačie) sú neoddeliteľnou súčasťou našej stravy

Patria medzi základné a biologicky cenné potraviny. Preto nesmú chýbať v detskom jedálnom lístku. Majú veľmi vysokú výživovú hodnotu.

Vaječný žĺtok a bielok sú zdrojom 13 % vysoko kvalitných bielkovín. Vaječný žĺtok obsahuje 12 %  tukov s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín (omega – 3 mastné kyseliny) a esenciálnych mastných kyselín.

Obsah cukrov je zanedbateľný. Vajcia sú aj hodnotným zdrojom vitamínov A, D, E, K a vitamínov skupiny B a karoténov.

Lecitín v žĺtku, ktorého obsahujú vajíčka viac ako maslo, mlieko či kaviár, je potrebný pre činnosť nervových buniek.

Lecitín dokonca znižuje cholesterol. Vajíčka obsahujú aj minerálne látky, z ktorých obzvlášť významné je najmä železo s vysokou mierou využiteľnosti a selén. 

Je príjem cholesterolu vo vajíčku nebezpečný?

Odborníci upozorňujú na obsah cholesterolu v žĺtku. V súčasnosti sa však vie, že hladinu cholesterolu v krvi neovplyvňuje ani tak obsah samotného cholesterolu v prijatej potrave, ale predovšetkým nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín a tzv. transmastných kyselín, ktoré sa nachádzajú najmä v lacných margarínoch, pokrmoch pripravených fritovaním, v hotových jedlách a podobne.

Na trhu sú dokonca aj Omega vajcia, ktorých výnimočnosť spočíva vo vysokom obsahu omega-3 mastných kyselín a vitamínu E, nosnice sú totiž kŕmené surovinami bohatými na tieto zložky.

Omega-3 mastné kyseliny obsahujú predovšetkým morské ryby, tých však jeme málo. Sú to pre život nevyhnutné mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Zatiaľ čo v bežnom vajíčku je 20 mg omega-3, v Omega vajci je týchto prospešných kyselín o 100 mg viac. Pritom z hľadiska energie i obsahu celkového tuku sú na tom rovnako. Podobne jestvujú aj vajíčka so zvýšeným obsahom selénu, ktorý je zas účinnou zbraňou proti rakovine.

Prečítajte si: Kedy môže dieťa začať jesť vajíčka?

Zásady konzumácie vajíčok

  • Podľa viacerých autorov by mal dospelý človek skonzumovať za týždeň maximálne 4 vajcia.
  • Vajíčka zavádzame do stravy najmenších detí už v 1. roku života, a to iba varený žĺtok. V druhom polroku pridáme do mäsovo-zeleninového príkrmu 1-krát týždenne 1 varený slepačí žĺtok.
  • Vaječný bielok zavádzame do stravy až po 1. roku života, lebo patrí k najčastejším alergénom u najmenších detí. 
Tak, ako dospelý človek, aj dieťa by malo obmedziť príjem cholesterolu na 300 mg denne. Keďže vajíčko obsahuje 213 mg cholesterolu, deti by ich nemali jesť veľmi často.

No rovnako by ich nemali ani zo stravy úplne vylúčiť. Treba si uvedomiť, koľko cholesterolu dostáva dieťa z iných potravín. Ak sa v jeho jedálničku nachádza plnotučné mlieko, syr, jogurt, zmrzlina alebo mäso, nemalo by vajcia jesť veľmi často. Stačí  2 – 3 vajcia do týždňa.
Ako príklad treba uviesť, že aj koláče obsahujú vajcia. Ak upečiete koláč zo štyroch vajec a  dieťa zje dva kúsky z ôsmich, v skutočnosti zjedlo jedno celé vajce. Verím, že moja odpoveď je dostatočná, a dcérka naozaj nemusí mať 1 uvarené vajíčko natvrdo denne.
Prečítajte si: Radí doktorka: stravovanie škôlkarov a školákov: Ako by malo vyzerať?

Prečítajte si: Zavádzame príkrmy, ako a čím začať?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: