Znaková reč batoliat: rozumiete svojmu dieťaťu?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 27. august 2017
Znaková reč batoliat: rozumiete svojmu dieťaťu?

To, že bábätká nedokážu hovoriť, ešte neznamená, že nám nemajú čo povedať. Problémom je, že schopnosť hovoriť sa vyvíja pomalšie než ich túžba komunikovať. Viete čo je znaková reč batoliat?

Plač, drobné gestá, mimika... Je veľa spôsobov, ktorými bábätká vyjadrujú svoje potreby a prežívanie. Pochopiť ich sa pokúšajú nielen všetky matky (a samozrejme aj oteckovia), ale tiež rôzne štúdie a odborníci, mapujúci vyjadrovanie a komunikáciu najmenších.

Inšpirácia k znakovaniu za veľkou mlákou

Keď sa p. Michaele Tilton narodila v Amerike dcéra Sofia, začala sa zaujímať o možnosti, ktoré jej „krajina za veľkou mlákou“ v oblasti výchovy jej dieťaťa ponúkala.

Prečítajte si aj: So svojím bábätkom sa neustále rozprávajte...

Oproti domácemu prostrediu v Čechách, odkiaľ Michaela pochádza, objavila v USA mnoho pozoruhodných odlišností, ktoré sa nebála s manželom aplikovať vo výchove ich dcérky. Jednou z nich bola tzv. znaková reč batoliat.

Nešlo o posunkovú reč pre nepočujúcich, ale o spôsob komunikácie medzi počujúcimi deťmi, ktoré ešte nerozprávali. „Túto znakovú reč som spoznala prostredníctvom mamičiek zo susedstva. Bežne so svojimi deťmi znakovali a svoje skúsenosti si vymieňali navzájom. Boli nadšené tým, ako komunikujú so svojimi malými deťmi.“

Dieťa znaky pochopí prirodzene

Postupne sa naučila techniku, a keď mala Sofia šesť mesiacov, Michaela jej začala predvádzať prvé znaky. „Odpoveď“ však neprišla hneď... „Prvého gesta sme sa dočkali v 11-ich mesiacoch, bol to znak „hotovo“. Najprv ho používala pri jedle, ale skoro ho začala využívať aj keď chcela von z vane, alebo keď mala „hotovo“ na nočníku.

O pár dní nasledoval znak „svetlo“.  To ma dosť prekvapilo, pretože nešlo o príliš praktický znak, ktorý by vyjadroval jej potreby. Najskôr ho používala, keď sme rozsvietili svetlo, ale ukázala ho tiež pri pohľade na pouličnú lampu.

Pre mňa to bol jasný dôkaz toho, že ju znakovanie zaujíma nielen preto, aby mi dokázala povedať, čo chce, ale tiež preto, aby sa so mnou podelila o svet okolo seba.

Môže vás zaujímať: Prenatálna komunikácia matky a dieťaťa

Verím, že veľa mamičiek dokáže poznať aj bez znakovania, čo ich dieťa chce jesť alebo piť, ale tento spôsob komunikácie mi umožnil, aby som pochopila omnoho viac, napr. keď mi dcéra hovorí, že pán v obchode má na hlave čiapku, alebo že počula vonku štekať psa. Takáto konverzácia je možná s dieťaťom skôr než začne rozprávať.“

Znaková reč nespomalí rozvoj slovnej zásoby

Objavovať svet pomocou znakov Sofiu veľmi bavilo, no nebolo to prekážkou rozvoja jej slovnej zásoby. Ako ročná začala používať slová ako mama, tata... a postupne sa učila nové.

Michaela ozrejmuje: „Znak pre jedlo sa prakticky úplne vytratil, keď začala hovoriť „ham“, ale niekedy, keď chce niečo zdôrazniť, použije ho.

Ako sa rozrastala škála znakov, ktoré Sofia ovládala, pribúdalo aj slov, ktoré hovorila.  V oboch prípadoch postupne narastal aj počet kombinácií: Napr. spojenie znakov ako „mlieko a spať“ začala používať asi ako 15-mesačná.

Postupne prichádzali znaky pre zvieratká, bezpečnostné znaky ako „horúce“ a „bolí“, a keď mala rok a pol, konečne sme sa dočkali aj gesta pre „ďakujem“.

V 19 mesiacoch dokázala vyjadriť asi 20 slov a viac než 50 znakov. Nové slová a znaky pribúdali prakticky denne. Niektoré slová Sofia ešte nedokázala zreteľne vysloviť, a to, že ich sprevádzali znaky, Michaele pomohlo lepšie pochopiť, čo jej dcéra vyjadruje.

Chcete znakovú reč skúsiť?

To, že bábätká nedokážu hovoriť, ešte neznamená, že nám nemajú čo povedať. Chcú sa s nami podeliť o to, čo ich teší, trápi, čo chcú... Problémom je, že schopnosť hovoriť sa vyvíja pomalšie než ich túžba komunikovať.

Našťastie, batoľatá dokážu ovládať ruky a ďalšie časti tela skôr než hlasivky a ostatné „nástroje“ nutné k verbálnej komunikácii. To dáva deťom príležitosť komunikovať neverbálne a preklenúť tak obdobie, kedy to nedokážu pomocou slov

V súčasnosti sa znakovej reči batoliat venuje už spolu so svojím manželom profesionálne. V Čechách i na Slovensku prezentujú výukový program Baby Signs, ktorého metódu sa učia v mnohých mestách už desiatky rodičov so svojimi deťmi. Čo ich k tomu vedie?

Michaela vyratúva hlavné dôvody:

  • Spríjemní im to každodenný život s dieťatkom a zároveň v prvých troch rokoch života poskytuje znaková reč dieťaťu impulz k emočnému a intelektuálnemu rozvoju.
  • Rodičia, ktorí so svojimi deťmi znakujú, sú často prekvapení tým, koľko toho ich malé bábo už vníma a čomu všetkému rozumie.
  • Znakovanie často spôsobuje, že rodičia začnú s deťmi tráviť viac času a viac s nimi komunikujú.

znaková reč

Znakovať možno od narodenia

Ak teda znakovať, od akého veku a ako? Michaela radí rozlíšiť dva momenty – jeden, kedy rodičia začnú znaky svojmu drobcovi predvádzať, a potom okamih, kedy dieťa začne znaky samo používať.

Znaky je možné predvádzať deťom už od narodenia. Väčšina rodičov však začína so znakovaním v dobe, kedy sa predpokladá, že dieťa začne znaky samo používať. K tomu zväčša dochádza medzi 8. – 12. mesiacom veku dieťaťa.

Čítajte aj: Prvé slová alebo Reč v prvom roku života dieťaťa

Výsledky dlhodobých pozorovaní v krajinách, kde sa znaková reč batoliat využíva už dlhšie, potvrdili, že znakovanie má význam aj pre deti, ktoré už vedia pár slov.

„Poznáme prípady, kedy rodičia začali používať znaky až v 18 mesiacoch či neskôr. Deti v tomto veku sú často neschopnosťou sa dorozumieť frustrované a uchyľujú sa ku komunikácii pomocou plaču a hnevu. Keď im rodičia začnú znaky predvádzať, rýchlo ich pochopia a často už počas pár dní začnú takto komunikovať.“

V Amerike začali program obzvlášť využívať aj bilinguálne rodiny. Michaela si to odskúšala na vlastnej koži... „Manžel je Američan a k dcére sa od narodenia prihovárame anglicky i česky. Znaky pomohli v tom, že nám Sofia dala neomylne najavo, že rozumie obom rečiam. Od raného veku je pre ňu samozrejmé, že existujú dve slová k popísaniu znaku. Je to cesta k pochopeniu toho, že jednotlivé pojmy môžu byť vyjadrené rôznymi slovami.“

Znakuje celá rodina

Michaela je toho názoru, že „...znakovanie je vítaným pomocníkom pri zbližovaní sa súrodencov. Často pomôže znížiť žiarlenie a pocity menejcennosti z toho, že rodičia venujú viac času bábätku. Staršie deti sa ľahko znaky naučia a môžu tiež svojho malého bračeka či sestričku učiť. Deti potom pociťujú hrdosť a uspokojenie z toho, že rodičom pomáhajú a zvyšuje sa ich sebavedomie, a tiež sa tak buduje vzťah k malému súrodencovi.“

Riešite? Keď jedináčik dostane súrodenca

Znakovaniu nie je potrebné venovať osobitný čas, po jeho naučení ho rodičia môžu okamžite zaradiť do bežných denných aktivít. „Znakujeme s deťmi pri jedle, v parku, pri kúpaní, pri prezeraní obrázkových knižiek a pod.

Vďaka tomu, že nám dieťa dokáže vyjadriť čo chce, nemusíme hádať a hneď vieme, ako mu vyhovieť, takže to vlastne ušetrí čas.

Program zvládnete za dve hodiny

Naučiť sa program znakovej reči pre batoľatá je jednoduché a možno sa ho naučiť na dvojhodinovom kurze pre rodičov alebo z dostupných materiálov. Ide o dômyselné pôsobenie na dieťa, rešpektujúc jeho potreby a možnosti.

Veď je prirodzené, že deti používajú prakticky od narodenia rôzne gestá a znaky, ako pozdrav pa-pá, či iné. Ako však Michaela dodáva na záver: „Cieľom programu nie je deti preúčať k niečomu novému, vymyslenému. Znaková reč má spontánny a prirodzený repertoár rozšíriť."

Viac informácií možno nájsť na stránke www.babysigns.sk

Prvé slová: učíme deti rozprávať
Vývoj reči: Od kriku cez bľabotanie až po prvé slová!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: