Ako ostrihať prvé vlásky?

Redakcia | 16. september 2017
Ako ostrihať prvé vlásky?

Strach, plač, odmietanie – aj to môže byť daň za trendový účes vášho malého krásavca či krásavice. Čo robiť, aby to nebol trest, ale zábava?

Pravdou je, že keď nastane čas, kedy sa detské páperie na hlave zmení na riadny kohútí účes, rozlúčiť sa s prvými vláskami často nemajú problém len deti, ale občas (či najmä?) aj ich  mamy.

Niektoré sa držia akejsi nepísanej povery, že sa dieťa do svojich 1. narodenín nemá strihať, lebo to skracuje život. Iné to už dávno porušili a využili čas, kedy dieťa ešte proti strihaniu „netasilo zbrane“.

Čítajte aj: Vlásky malej krásky

Možno vás prekvapí fakt, že so strihaním najmenších sa skutočne viažu rôzne legendy. Najmä v niektorých ázijských a juhoamerických krajinách je prvé strihanie u dieťaťa doslova rituálnym obradom a často sa spája s pomenovaním dieťaťa, či jeho prijatím do daného spoločenstva.

Zaujme vás: Mýty aj fámy: ako je to so strihaním vláskov bábätka?

strihanie vláskov

Ostriháme vlásky, lebo...

Ďalším dôvodom, kvôli ktorému rodičia siahajú po nožničkách už v ranom veku, je tvrdenie, že častým strihaním vlásky dieťatku zhustnú a spevnejú. Aj to však odborníci vyvracajú, pretože hustota vlasov je vecou dedičnosti, závisí od počtu vlasových korienkov.

Strihanie samo osebe nezvyšuje hustotu, ale môže ovplyvniť optický objem vlasov. Čiže je jedno, ako často sa dieťa strihá, množstvo vlasových korienkov ostáva nezmenené...

Strihať doma?

Ak je už strihanie nutné a chcete sa do toho pustiť sami, je dobré, ak máte v tomto smere zručnosť a aspoň akú-takú prax. Hoci aj tu platí, že na vlastných chybách (či deťoch?) sa človek učí najlepšie... V konečnom dôsledku, strihanie samo osebe nie je až takou vedou, oveľa ťažšie je zaujať dieťa a neublížiť mu. A to chce niekedy nadľudské úsilie.

Neprehliadnite: Vlasy robia človeka. Aké sú vlasy bábätka?

Ak sa rozhodujete pre samostatné pokusy, určite tak nerobte vtedy, ak je dieťa unavené, choré, mrzuté, nepripravené a ak ste vy v zlej nálade, netrúfate si na to a ste „ľahko vytočiteľní“.

Ako dieťa ostrihať?

  • osobu, ktorá vám pomôže – pridrží dieťa, podporí vás...;
  • dobrý výber miesta (v kúpeľni, v lete na balkóne, alebo hoci aj v obývačke pred televízorom...);
  • správne „odpútavače“ pozornosti – špeciálna hračka, rozprávka, pesnička, kniha;
  • motivačnú odmenu – ak na vaše dieťa funguje, napr. mu sľúbte, že po ostrihaní niečo dostane, niečo mu ukážete, niekam pôjdete – všeobecne sa zážitkové odmeny odporúča preferovať u detí viac ako vecné;
  • praktické pomôcky – špeciálna zástera na zachytávanie strihaných vláskov, nožnice, hrebeň, príp. voda či sprej na lepšie rozčesávanie vláskov, pomôcky na ich upratanie z dlážky ap.
  • ak striháte so strojčekom, vysvetlite dieťaťu, prečo sa (jeho zvuku, vibrácie...) nemusí báť.

Prečítate si aj: Každodenná hygiena detí

 strihanie vlaskov

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: