Splniť deťom všetky priania?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 7. december 2016
Splniť deťom všetky priania?

Hlasné „váu“, hodnotiace „supiš“ a radostné iskierky v očiach – pre dospelých nemôže byť na Vianoce nič krajšie ako spokojné deti. Ale niekedy leží pod stromčekom až príliš veľa darčekov.

Dostávajú deti na Vianoce veľa darčekov?

Deti dostávajú darčeky od rodičov i príbuzenstva. Darčekmi bývajú zavalení najmä jedináčikovia. Aj v rozvedených rodinách býva príval darčekov príliš veľký, pretože niektoré deti môžu mať až osem starých rodičov.

V takýchto rodinách často dochádza ku konkurenčnému správaniu sa rodičov i starých rodičov, ktorí prostredníctvom množstva i veľkosti darčekov chcú dokumentovať mieru lásky. Aj bezdetné tety a strýkovia vedia poriadne hýriť. Ak si však nájde dieťa pod stromčekom tri autíčka na diaľkové ovládanie, potom niečo (príp. niekto) pri príprave darčekov zlyhalo. Záplavu darčekov však možno regulovať.

Niektoré darčeky môžete odložiť

Malé deti bývajú z veľkého množstva bezradné. Preto by mali rodičia riadiť a koordinovať príval prekvapení. Zvyčajne mávajú prehľad o prianiach svojich detí a vedia, čo je pre ne dobré i vhodné. Darčeky by mali v prvom rade rozvíjať detskú fantáziu.

Vhodné je, ak sa vzájomne dopĺňajú. Napríklad: doma môže dieťa dostať železnicu a u starých rodičov príslušenstvo k nej. Okrem toho môžu byť „obdarovaní“ aj rodičia tým, že dieťaťu darujete aj niečo praktické. Dospelí by však mali pochopiť, ak sa prilbe na bicykel dieťa poteší oveľa menej ako autu na diaľkové ovládanie.

Tip MAMA a ja:

Najmä u malých detí odložte časť darčekov a neskôr ich opäť vytiahnite. Inak budú preťažené. Okrem toho sa malé deti vedia tešiť aj z maličkostí. Ony totiž vôbec nevedia ohodnotiť, koľko nejaký darček stojí. A je im to aj úplne jedno. Dôležité preto je, aby darček uspokojoval potreby dieťaťa.

Aké darčeky deťom darovať?

Domček pre bábiky, železnica, kolieskové korčule a pod. – priania, ktoré deti vyjadrili prostredníctvom listov či kresieb Ježiškovi. Ale často je už detská izba plná hračiek a výber v obchodoch je obrovský. Aké hračky a koľko ich teda treba kúpiť?

Podľa odborníkov by mala hračka pre deti spĺňať nasledovné kritériá:

  • Mala by vyvolať radosť a byť bezpečná
  • Mala by byť z kvalitného materiálu
  • Mala by podporovať rozvíjanie dieťaťa
  • Dieťa by nemala podceňovať ani preceňovať, ale byť veku primeraná
  • Mala by mať mnohostranné možnosti využitia, rozširovania či dopĺňania
  • Mala by podporovať fantáziu dieťaťa

Darčeky podľa veku dieťaťa

Rodičia by sa mali pred kúpou spytovať, v akej vývinovej fáze sa práve ich dieťa nachádza. Aké záujmy a schopnosti má? Čo potrebuje pre svoju stimuláciu a rozvoj? Aký materiál je vhodný?

Bábätká: Bývajú veľmi nenáročné, čo sa darčekov týka. Chcú počúvať, vidieť a hmatom skúmať všetko, čo sa dá, preto potrebujú veci, ktoré tieto zmysly rozvíjajú. Do tejto skupiny hračiek patria zvonkohry, hrkálky, hrazdičky, deky na hranie, lopty alebo bábiky z textílií. Hlavne, aby boli pestré.

Prečítajte si: Vianoce s deťmi a bez stresu

Batoľatá: Sú už o niečo náročnejšie. Chcú sa hrať, učiť, pohybovať sa a hovoriť. Dôležité sú preto obrázkové knihy a knihy s riekankami a pesničkami, ako i CD s detskými piesňami. V oblasti motoriky sú vhodné hračky na ťahanie alebo odrážadlá. Puzzle z veľkými dielikmi, autá, bábiky a kocky dokážu uspokojiť túžbu po hraní.

Deti predškolského veku: Deti tejto vekovej kategórie rady tvoria veci, nechávajú svojej fantázii voľný priebeh. Chcú maľovať, majstrovať, strihať, miesiť a stavať, hrať sa s bábikami a figúrkami. A chcú sa učiť!

Vhodné sú preto obrázkové knihy, puzzle, lego, plastelína, hudobné nástroje a prvé spoločenské hry, ako napr. pexeso, Človeče, nehnevaj sa! a pod. Troj - až šesťročné deti sa rady ocitnú v nejakej inej úlohe. Preto sa tešia z kostýmov, gašparkov, lekárskych kufríkov, minikuchyniek alebo obchodu. K tomu je ich túžba po pohybe neskutočne veľká. Obľúbené sú preto lopty a všetky druhy „dopravných prostriedkov“ (šľapací traktor, kolobežka, motorka na batériu a pod.).

Školáci: Ich motorika je koordinovanejšia ako u detí predškolského veku, a preto sú pre nich vhodné bicykle, kolieskové korčule, skateboard, futbalové lopty, hry týkajúce sa počítania a písania, encyklopédie, lexikóny a výukové programy do počítača. Malí školáci objavujú svoje prvé hobby, ktoré by mali rodičia cielene podporovať – napr. kúpou hudobného nástroja.

Prostredníctvom spoločenských hier s pevnými pravidlami sa upevňuje sociálne správanie. Chlapci sa potešia aj stavebniciam a väčšina dievčat tvorivým setom (nakresliť si motív na tričko, namaľovať svoj vlastný hrnček, vytvoriť si svietnik či vázičku z modulitu a pod.).

Tip MAMA a ja: 

Mnohé hračky (železnice, domčeky pre bábiky, stavebnice...) sú prispôsobené tak, že k nim možno dokupovať príslušenstvo. Rozhodnite sa včas pre jedného výrobcu. Tak môžete hračky zmysluplne dokupovať. Malé hračky vedia v detskej izbe poriadne zavadzať. Kúpte alebo vyrobte spolu s dieťaťom „truhlicu na poklad“, do ktorej si môže svoje drahocennosti uložiť.

Pri kúpe hračiek sa držte hesla: Menej je niekedy viac

Čím väčšie deti, tým dlhší zoznam prianí. A veľakrát sa tento zoznam absolútne nezhoduje s predstavami rodičov. Včera Barbie, dnes počítačová hra, zajtra rifličky s mackom Pooh: deti najmä predškolského veku chcú mať vždy to, čo vidia u svojich kamarátov. „Lenka má..., ja to chcem tiež...!“

Argument, že iné deti majú to alebo ono, dostáva rodičov do rozpakov a spôsobuje vnútorné konflikty: Na jednej strane rodičia nechcú, aby jeho deti zaostávali za kamarátmi, aby sa nedajbože nestali outsidermi, ak by nevlastnili niečo, čo je práve „in“. Na strane druhej majú vlastné predstavy, čo a koľko toho majú ich deti dostať. A k tomu dobré dôvody, aby určité veci nekúpili. Ako riešiť túto dilemu?

Prečítajte si: Darčeky pre bábätká: hitparáda TOP 10 najčastejšie darovaných - inšpirujte sa!

Aké darčeky, keď je rodinný rozpočet malý?

„Ja chcem tiež ružovú bundičku. Všetky dievčatá v škôlke majú ružové bundy!“ Päťročnej Laure je jedno, že len pred dvomi týždňami dostala modrú vetrovku. So svojou námietkou „Kristína má tiež ružovú bundu!“ malá škôlkarka vyhrala:

Jej mama, ktorá ju vychováva sama, sa nechá obmäkčiť, a hoci ešte ani nie sú Vianoce, o chvíľu už Laura pyšne odchádza z detského butiku s ružovou bundou, i keď jej mama práve nemá peňazí nazvyš. Nutná kúpa kabáta pre ňu sa musí oddialiť... Navyše už mrzne a ona chodí iba v jesennom plášti. 

Rodičov ako je Laurina mama, ktorí chcú dieťaťu splniť všetky materiálne priania, je veľa. Mnohí z nich si však neuvedomujú, že tak drobcovi nerobia žiadnu láskavosť, ale skôr medvediu službu. Dieťa sa musí odmalička učiť, že nemôže mať úplne všetko, po čom túži.

Najmä staršie deti chcú zapadnúť medzi kamarátov, nechcú sa líšiť, a tak začnú „tlačiť“ na rodičov. Občas je pre nich náročné odolať, no odborníci radia, že je lepšie deťom otvorene vysvetliť, že na niektoré veci peniaze jednoducho nie sú. Toto už dokážu pochopiť aj trojročné deti.

Rozhodujúci je pritom aj postoj rodičov. Tí by si mali ujasniť, že nie je hanbou, ak si človek nemôže dovoliť všetko. A najmä to, že to nemá nič spoločné s hodnotou ich osobnosti. Ak človek odovzdáva takéto sebavedomie aj svojim deťom, môže ich to len posilniť. Potom nebudú považovať za potrebné, aby museli všade a s každým držať krok.

Ak rodičia trvajú na svojom

„Nie!“ kategoricky koriguje Mirkina mama prianie svojej štvorročnej dcéry. „Môžeš dostať každú inú bábiku, ale prosím, len žiadnu Barbie!“ Pretože podľa jej názoru tieto supervychudnuté luxusné výtvory sprostredkúvajú dievčatám absolútne nerealistický obraz ženského tela.

Vo všeobecnosti by rodičia nemali zakazovať niečo len tak z princípu, ale mali by dôkladne  zvážiť každé „za“ a „proti“. A ak sa to týka otázok vkusu alebo svetonázoru, nejde o závažný dôvod, aby sme dieťaťu želanú hračku zamietali. Tým ju robíme ešte zaujímavejšou a vytúženejšou.

Ak máte podobný názor ako Mirkina mama a vaša malá princezná vám neustále „bzučí“ okolo uší s jedinou požiadavkou, môžete si Barbie aj s príslušenstvom na pár dní požičať od niekoho, kto ju vlastní a vašu dcéru otestovať.

Môže sa totiž stať, že príde na to, že hračka nespĺňa to, čo od nej očakávali a stane sa nezaujímavou. Nuž a pokiaľ sa s ňou dcéra krásne hrá a je ako vo vytržení vždy, keď idete zo škôlky? Potom to možno bude musieť vyriešiť „Ježiško“.

Rodičia však nemusia povoliť všetko, čo sa im protiví. Zoznam prianí nie je objednávkou. Hračky podporujúce agresivitu by sa napríklad mohli a mali zakázať, aj keď ich iní vlastnia. Dôležité však je vysvetliť deťom, prečo napríklad nedostanú robota, hračky s vojnovou tematikou alebo počítačovú hru, kde vyhráva ten, kto postrieľa najviac vojakov.

Ak chcú mať deti všetko a hneď

„Potrebujem kolieskové korčule!“ hovorí Dominik pri obede svojej mame. „No dobre, aspoň už konečne viem, čo ti kúpim na Vianoce!“ „Ale nie až na Vianoce. Ja potrebujem tie korčule dnes!“

Tento krátky dialóg jasne ukazuje, čo je pre mnohé deti typické: Keď niečo chcú, chcú to ihneď. Ak ide o maličkosti, môžeme občas ustúpiť. Pri väčších nárokoch však odborníci rodičom radia trochu pribrzdiť, najmä ak si to momentálne nemôžu dovoliť, lebo je potrebné uhradiť iné veci.

Deti sa musia naučiť, že ich potreby nemusia byť uspokojené okamžite. Že sa k nim musia najskôr nejako prepracovať alebo dlhšiu dobu počkať – napríklad do narodenín či do Vianoc. Týmto spôsobom sa stáva vytúžený predmet oveľa viac hodnotnejším.

Treba však skúmať, čo sa konkrétne za daným prianím skrýva. Ak sú napríklad Dominikovi kamaráti každý deň vonku a vozia sa na kolieskových korčuliach, potom sa ako jediný nemôže zapojiť. Vtedy môžete zvážiť ich zakúpenie skôr (aj bez výnimočnej príležitosti, ako sú napr. narodeniny), ale dieťa na ne môže napríklad prispieť z našetrených peniažkov, prípadne si zarobiť na brigáde.

Namiesto drahých darov môžete darovať čas

A musia ležať pod jedličkou iba samé veľké balíčky? Dospelí by mali porozmýšľať aj o alternatívach. Deti sa tešia, ak s nimi trávime viac času ako obyčajne. Návšteva ZOO alebo poobedie strávené v lese či na sánkovačke môžu byť tiež peknými darčekmi, ktoré deti vedia oceniť.

Prajeme vám, aby sa vám pod vianočným stromčekom podarilo prostredníctvom darčekov vytvoriť nádhernú atmosféru, aby detské očká žiarili radosťou a aby ste na tieto krásne chvíle šťastia spomínali ešte veľmi dlho aj po Vianociach. Pamätajte si, že najkrajší darček je ten, ktorý venujete z lásky. Nepripustite, aby sa vnímanie darčekov odvíjalo od ich ceny. Kúzlo Vianoc by tým vymizlo.

Prečítajte si: Šanca na nový začiatok: Prvé Vianoce bez ocka (mamy)

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: