S bábätkom v lietadle

Redakcia | 3. február 2011

Aj vy sa chystáte na tohtoročnú dovolenku jednoducho doletieť bez únavného trmácania sa niekoľko hodín v aute alebo autobuse? Jediný problém, ktorý vás trápi, je, ako to zvládne vaše bábätko?

Aj vy sa chystáte na tohtoročnú dovolenku jednoducho doletieť bez únavného trmácania sa niekoľko hodín v aute alebo autobuse? Jediný problém, ktorý vás trápi, je, ako to zvládne vaše bábätko? Nebojte sa, aj s úplne malým dieťaťom môže byť let príjemný, stačí, ak sa naň vopred trochu pripravíte.

Vaše dieťatko má len niekoľko mesiacov, ale ani tak sa nechcete vzdať letnej dovolenky. Hrôzu vám však naháňa cesta lietadlom. Nebojte sa! Let lietadlom nie je pre deti žiadny traumatický zážitok, znášajú ho oveľa lepšie než niekoľkohodinovú cestu v aute. No aby ste mali srdce na mieste, pripravte sa na to vopred.

  • V lietadle sú zvyčajne vyhradené miesta pre matky s úplne malými deťmi hneď v prvom rade, preto pri rezervácii letenky upozornite pracovníka cestovnej kancelárie, že poletíte s bábätkom. Ak by sa v lietadle vyskytlo naraz viac matiek s malými deťmi, rezervujte si miesto v prvých radoch.
  • Bábätku oblečte bavlnené body bez rukávov, tenké bavlnené dupačky (alebo nohavice a ponožky) a ľahké bavlnené tričko s dlhým rukávom. Nezabudnite na deku alebo ľahkú prikrývku. Majte poruke i hrubšie ponožky, dieťaťu môže byť od nôh zima.
  • Do príručnej batožiny si pribaľte niekoľko hračiek.
  • Pri odlete a pristátí môže deťom - rovnako ako nám dospelým zaľahnúť v ušiach. Tomu môžete jednoducho predísť. Pri odlete a pri pristátí udržujte dieťa v bdelom stave a dajte mu piť malé množstvo čaju z fľaše alebo mu dajte do úst cumlík. Prehĺtanie slín tak zabráni zaľahnutiu v ušiach. Starším deťom ponúknite žuvačku.
  • V lietadle je veľmi suchý vzduch, preto majte pri sebe dojčenskú fľašu s čajom alebo dojčenskou vodou. Ak dieťa dojčíte, bez obáv ho nakŕmte, ak je hladné (miesto v prvom rade vás uchráni od zvedavých pohľadov), v prípade, že potrebujete zohriať fľašu s mliekom, ktorú máte pripravenú v cestovnej chladničke, požiadajte o to personál lietadla.
  • Odporúčame vám tesne pred odletom prebaliť dieťa na letisku. V prípade, že potrebujete dieťatku vymeniť plienku počas letu, nebojte sa požiadať o pomoc letušku. Toalety v lietadle sú malé, ale dieťa sa tam prebaliť dá. Z hygienických dôvodov majte v príručnej batožine jednorazovú papierovú podložku, ktorú podložíte pod dieťa a navlhčené vreckovky na utretie zadočka.
  • Väčšina leteckých spoločností prepravuje deti do 2 rokov s výraznými zľavami, prípadne bezplatne (hradia iba letiskový poplatok), ale nemajú nárok na vlastné sedadlo. Dieťa je počas letu pripútané spolu so svojím rodičom na jednom sedadle. Na jeho pripútanie sa používajú tzv. „baby belts“.
  • Ak máte dieťa na kolenách, upozornite cestujúceho pred vami, aby si nesklopil sedadlo bez upozornenia.
  • Vlastná autosedačka sa používať na palube neodporúča, pretože väčšinou nie je možnosť bezpečne ju pripevniť. Na použitie autosedačky sa informujte v konkrétnej leteckej spoločnosti, pokiaľ jej použitie schvália, musíte dieťaťu zakúpiť vlastné sedadlo (väčšina leteckých spoločností poskytuje zľavy na letenky i deťom do 12 rokov).
  • Kočík vám do lietadla nevezmú, dáva sa do batožinového priestoru. Vo väčšine leteckých spoločností však môžete s ním prísť až k lietadlu, a tam ho odovzdať personálu a po pristátí si ho okamžite vyzdvihnúť.

 

ŠŤASTNÚ CESTU!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: