Remeslo má zlaté dno

Miroslava Kotačková | 31. marec 2009

Zhrnula som si povolania, ku ktorým má vrelý vzťah náš synček. Verím, že v budúcnosti si vyberie správne.

"Čím chceš byť?" Takáto otázka sa kladie -násťročným pred dôležitým rozhodnutím pri výbere povolania. Pre niektorých ťažká voľba aj v tomto veku. Pre môjho 2-ročného syna ani nie. Samozrejme, tak to pozorujem ja ako vnímavá mama. Môj miláčik je tiež nerozhodný, a tak počas dňa vystrieda viacero "profesií." Tu vám ich ponúkam. Milé maminy, berte to s nadhľadom /ako aj ja/. Dúfam, že sa zabavíte a v nasledujúcich riadkoch "nájdete" aj svoje deťúrence.

Smetiar
Treba začať pekne "od podlahy". Malý  sa dokáže nekonečné minúty dívať na smetiarske auto a celý ten proces, keď "vysýpa koše". Občas trucuje pri papaní, ale ak máme šťastie vidieť cez okno "oranžovú akciu", jedlo v ňom mizne ako smeti v smetiarskom aute. Nestačí mu len vidieť, musí aj konať. A tak vonku zbiera rôzne obaly, palice a prekladá na iné miesto alebo do smetného koša.  V horšom prípade to prinesie vo vreckách domov. To, že odpadky patria do koša, je už na dlhšiu debatu nielen pre môjho syna.

Spevák
Treba si poriadne precvičiť hlasivky. Hitom č. 1 je "Kukulienka, kde si bola?". Zoberie mikrofón z kociek a vyspevuje. Obecenstvo má vždy. Len 8-ročnej sestre to vadí, keď jej tým spestruje sledovanie TV.

Murár
Kocky z Lega-tehly. A tak vznikajú domy, hrady, garáže, ohrady,... Škoda, že stavby majú krátku životnosť.

Manager
Aby sme šli s dobou, syn má aj riadiace schopnosti. Ako mu dovoľuje slovná zásoba, organizuje všetko a všetkých. "Ideme tuto. Toto daj sem. Podaj mi." Zatiaľ je rozkošné mať takého 90-centimetrového generála. Pokiaľ sa mu vyhovie, manager je spokojný. Jeho požiadavky prekážajú ale staršej dcére. Ak nesúhlasíme, manager plače, dupe.

Športovec
Ako každé malé zdravé dieťa má rád pohyb. Beh, skoky, ... Malý triumfuje v hode čímkoľvek kamkoľvek. Doslova. Predstavte si kombinácie: kockou do žalúzií, loptou do lampy, plyšákom do tata. Pre nášho špunta žiaden problém. Treba byť v strehu. Našťastie k úrazu nedošlo, ale malé škody na majetku by sa našli. Pokrivené žalúzie, odtlačky na stenách, obité autíčka. Asi si vravíte: "Veď mu v tom zabráňte." Ľahko sa povie. Loptu letiacu za chrbtom nezbadáte, kocku svištiacu pár metrov od vás v zlomku sekundy nechytíte. Veríme, že táto športová aktivita sa časom utlmí, zatiaľ sa snažíme odpútať pozornosť.

Horolezec
Najnebezpečnejšie na koniec. So zoznamom som začala "od podlahy", končím ho "s hlavou v oblakoch". Určite aj vaše deti sa radi štverajú do výšok a neváhajú k tomu použiť pomôcky. Náš si priloží úložný box k stolu a vylezie naň. S pocitom rovnajúcim  sa zdolaniu Everestu. Už som odpratala z detskej izby pár "oporných" pomôcok, ale vždy čosi nájde. To by sme nemohli mať nábytok , stoličky, boxy na hračky. Zaujímavé, spôsob vyliezania z postieľky neobjavil. Chvalabohu. Náš "Zoltán Demján" mal obdobie výstupov na stolík pod TV. S úsmevom typu "Čo my na to?" sa pevne držal televízora, ešteže nemáme tenký LCD.

Niekedy mi naozaj vlasy dupkom vstávajú, kde je schopný vyliezť. A pritom som stále pri ňom. Verím, že horolezcom nebude.
Tak som si zhrnula povolania, ku ktorým má vrelý vzťah náš synček. Verím, že v budúcnosti si vyberie správne. Ktovie, možno aj z týchto menovaných.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: