Prevárať dojčenskú vodu alebo nie?

Redakcia | 11. apríl 2017
Prevárať dojčenskú vodu alebo nie?

Aká voda je vhodná na prípravu detskej stravy a dojčenského mlieka?

Vaša otázka:
Je  potrebné stále používať na varenie detskej stravy a prípravu dojčenského mlieka dojčenskú vodu, alebo stačí obyčajná? Na pitie aj do mlieka svojmu 14-mesačnému synovi dávam dojčenskú vodu, ale už ju nepreváram, je to v poriadku?

Zásady používania vody pre deti

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LF UK: Otázky ohľadom používania vody sú veľmi časté. Dokonca som sa danej téme venovala iba nedávno. 

Pre každý vek platí trošku odlišné odporúčanie. Deťom v prvom roku života na uhasenie smädu podávame prevarenú dojčenskú vodu.

Je známe, že hoci voda z vodovodu môže mať vhodné zloženie, ale bohužiaľ ho presne nepoznáme (je závislá od vodného zdroja, oblasti a taktiež stavu vodovodných rozvodov), používame dojčenskú vodu i na varenie približne tiež do konca prvého roku života.

Potom, pri prechode na stravu dospelých, čiže na rodinnú stravu, už varíme z vody z vodovodu.

Umelú výživu pripravujeme v prvom roku života tiež z prevarenej dojčenskej vody.

Dojčenské vody sa odporúča prevárať pred prípravou umelého mlieka nielen z hygienických dôvodov, niektoré majú minimálny obsah oxidu uhličitého, ktorý je nutné odstrániť prevarením.

Vodu nie je nutné prevárať dlho, dôležité je priviesť ju do varu. Varom sa však neodstráni všetok vápnik, takže v prevarenej vode sú aj naďalej minerály dôležité pre rast dieťaťa. 

Prečítajte si: Príkrmy – variť či kúpiť?

Po prvom roku života môže vaše dieťatko ďalej piť dojčenskú vodu, ale už ju netreba  prevárať. Vodu z vodovodu dávame piť deťom obvykle až k druhému roku života. Pri príprave umelého mlieka tiež postupne treba vymeniť dojčenskú vodu za vodu z vodovodu, ktorú však treba prevariť a ochladiť na požadovanú teplotu.

Prečítajte si: Prvé ovocné príkrmy

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: